Denník N

Kontrolná návšteva 74

Kontrolná návšteva je súčasť projektu poli~tak~tika, zaoberajúceho sa porovnávaním slovenskej politiky s politikou s rozumom. Vychádza každý týždeň.
Kontrolná návšteva je súčasť projektu poli~tak~tika, zaoberajúceho sa porovnávaním slovenskej politiky s politikou s rozumom. Vychádza každý týždeň.

Boli časy, keď sa Robert Fico sám radil medzi politikov zbehnutých, čo nikdy nerobia chyby a dokážu si vytvoriť len a len stabilnú koalíciu. Dá sa povedať, že politikom zbehnutým je, aj v zahraničí sa radí medzi väčších štátnikov než akými sú mnohí iní. No jeho skúsenosť je daná viac-menej rokmi v politike. Už teraz vieme, že to tvrdenie z druhej polovice prvej vety o ňom už neplatí.

Výber toho, čo sa udialo minulý týždeň, to len potvrdzuje:

1~ Čakanie na Godota
Andrej Danko sa v predminulú stredu zaručil, že 4 dni mu budú stačiť na odpočinok i na jasné rozhodnutie, či vôbec v politike za súčasných podmienok zostať. Po štyroch dňoch však rozhodnutie neprichádzalo. Hoci sme čakali o čosi dlhšie, Godot nakoniec prišiel a priniesol si so sebou aj kufor plný otáznikov.

2~ SMSky
Konflikty vznikajú v reálnom živote nespočetne mnoho krát. Pri riadení krajiny nie je tento zjav o nič zvláštnejší. Čoraz častejšie sa však dostávame na pomedzie myšlienky, či si najvyšší predstavitelia štátu uvedomujú, že situáciu krajiny dokážu v pravej chvíli narušiť len oni samotní. Ten krycí manéver, že médiá by mohli prestať zveličovať či prekrúcať fakty, nemožno brať vážne, keď tu máme odkazy a ťahy zverejnené politikmi práve cez médiá. Problémy, ktoré sa i medzi obyčajnými dospelými ľudmi riešia najlepšie z očí do očí, následne neriešia a rokovania odkladajú. Dôležité rozhodnutia si posielajú cez správy.

3~ Per rollam
Jedným z takých rozhodnutí bolo aj to o rokovaní vlády v stredu. Možno i celkom nepatrná správa Andreja Danka o neúčasti ministrov za SNS dokázala vyvolať nový konflikt a absurdné reakcie. Médiá nám priniesli správu, že ak vláda zasadne, Danko na druhý deň vystúpi z koalície. Úrad vlády nakoniec vyhlásil, že zasadnutie prebehne iba formou obežníka. Podsunie sa nám otázka, či naša vláda nemá nič iné na prerokovanie, než len schválenie mandátu pre Roberta Fica. A či tieto nezmyselné škriepky neboli práve v tomto prípade ozaj médiami zbytočne nafúknuté.

4~ Jadro
Koalícia ale našťastie nie je len o koaličnej kríze. Už dlho sa diskutuje o tom, či predsa len nebudeme v EÚ kopať s tými najlepšími a či premiér Fico nezačne postupne prehodnocovať aj svoju potupnú rétoriku k utečencom. Mnoho politikov zmýšľa rovnako ako Fico – byť medzi najlepšími a snažiť sa ich tempo dotiahnuť a následne utiahnuť. A nebolo by to vôbec zlé. Ako však hovorí Miroslav Beblavý, „Fico je dnes asi taký Európan, ako bol predtým katolík a ešte predtým komunista“.

5~ Hotovo?
Aj Andrej Danko vzal do úst frázu o neexistencii alternatívy k tejto vláde. Ihneď zmenil rétoriku a vyvinul snahu o nápravu vzťahov v koalícii. Ibaže tieto slová majú často ten taktický dôvod. V piatok na obed sme mohli vidieť koaličnú trojku opäť sa usmievať a navzájom si prikyvovať. Je to však obraz pravý či nepravý? Konečný či vrtkavý? Ak sú dohady o Dankových podmienkach a znenie jeho víkendových výrokov pravdivé, máme sa na čo tešiť. Tešiť sa však máme na čo i bez toho. Koalícia totiž zostane v napätí ešte veľmi dlho.

Začiatkom nového týždňa tomu všetkému začíname písať nové a ďalšie kapitoly.

 

___

Viac o projekte tu

Teraz najčítanejšie

Patrik Ölvecký

Politika + Architektúra + Zamyslenia / / / Architektúra ma udivuje, snaha o zmenu fascinuje.