Denník N

Za Fica víta deti v školách každý rok iný minister

Obvyklá životnosť ministra školstva vo vládach Roberta Fica nepresahuje jeden školský rok. Ficove vlády v oblasti vzdelávania opakovane zlyhávajú a Slovensku nedávajú šancu pohnúť sa dopredu.

Školský rok 2017/2018 sa rozbieha v rezorte školstva pod novým vedením. Odkedy je kontinuálne pri moci SMER – SD, na čele rezortu sa vystriedalo už päť ministrov a na obzore sa črtá šiesty.

Žiakom a učiteľom sa prihováral v roku 2013 Dušan Čaplovič, v roku 2014 Peter Pellegrini, v roku 2015 Juraj Draxler, v roku 2016 Peter Plavčan a v septembri 2017 si do ministerského kresla dočasne sadne ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Matečná by mala spravovať rezort školstva len do vymenovania riadneho nového ministra. V septembri roku 2018 sa teda bude žiakom a učiteľom prihovárať opäť nový minister.

V prípade, že sa bude naďalej potvrdzovať, že Ficova „vláda stability“ v skutočnosti stabilná nie je, môže byť v septembri 2019 ministrom školstva znovu niekto iný.

Ako vidno, vlády Roberta Fica kašlú na deti a na skvalitnenie ich vzdelávania. Nemyslia na to, že potenciál Slovenska je v nastupujúcich generáciách a preto by vzdelávanie malo byť prioritou.

Rozumná vláda by deťom a tínedžerom dopriala lepšie podmienky na učenie sa a učiteľom viac motivácie, podpory a  pokoj na prácu. Vlády Roberta Fica sú však napriek naoko deklarovanej kontinuite a stabilite vládami škandálov, ktoré ponúkajú pravý opak.

Zdá sa, že šanca na zmenu príde až vedy, keď sa prelomí začarovaný kruh Ficovho vládnutia. Nepripomína vám to niečo?

Teraz najčítanejšie

Zuzana Zimenová

V oblasti vzdelávacej politiky sa pohybujem už niekoľko rokov ako analytička portálu Nové školstvo a autorka viacerých koncepčných návrhov a školských právnych predpisov. Patrím medzi iniciátorov kampane Chceme vedieť viac o budúcnosti vzdelávania na Slovensku. Od novembra 2016 som poslankyňou NR SR. V nadchádzajúcich voľbách sa uchádzam o hlasy voličov s číslom 28 na kandidátke SaS. Viac na www.zimenova.sk