Denník N

Abruzzo

Historické, geografické a kulinárske poklady tejto zaujímavej talianskej oblasti.

Ako zvyčajne pokračuje naša cesta a dnes nás zavedie do krajiny, ktorá je historicky, jazykovo, kultúrne a hospodársky súčasťou južného Talianska, zatiaľ čo geograficky je možné ju zaradiť do centrálneho Talianska.

Na severe hraničí s Marche, na východe s Jadranským morom, na západe s Lazio a na juhu s Molise. Dnes budeme hovoriť o nádhernej oblasti Abruzzo. Pôda je prevažne rozdelená na pobrežnú časť na východnom svahu s jadranskými plážami a v horskej oblasti zahrnutú v reťazci Apenín, ktorá na západnej strane vidí tri najvyššie svahy celého reťazca s „Gran Sasso d’Italia“ s takmer 3000 m nm, „Majella“ s 2 793 m nm a „Sirente-Velino“ s 2 487 m nm. Región nie je veľmi dobre známy, ale podľa amerických článkov je piaty z dvanástich najlepších regiónov na svete, kde by mal ísť človek žiť alebo odísť do dôchodku, takže sa nachádza v národnej sfére.

Je jedným z talianskych regiónov, ktoré sú v súčasnosti na vrchole súťaže „modrej vlajky“, ktoré spoločnosť FEE udelila od roku 1987 pobrežným strediskám, ktoré spĺňajú kritériá kvality vody na kúpanie aj ponúkaných služieb. Región, ktorý má mnohé ocenenia nielen z námorného hľadiska, ale aj z hľadiska vnútorného územia vlastní názov Zelená oblasť Európy. V oblasti sa nachádzajú tri národné parky: národný park Abruzzo, národný park Majella a národný park Gran Sasso a Monti della Laga, ktoré sú dokonca aj najväčšie zelené plochy v Európe. Pôda je prevažne hornatá a kopcovitá, a rovina tvorí len 1% celého regiónu, ktorý je reprezentovaný iba úzkym pobrežným pásom pozdĺž pobrežia. Väčšina významných hornatých oblastí patrí k horským priechodom a prechodom, medzi ktoré patria: priechody Capannelle, Sella di Corno, Bocca di Forli, Passo Godi. Nájdeme tu rieky veľkého významu, ktoré sa rozprestierajú na 130 km a samozrejme je tu veľká prítomnosť horských jazier a myslím, že stojí za to spomenúť niektoré ako jazero Campotosto, jazero Scanno, jazero Bomba. Abruzské vrchy sú málo známe, ale prikladajú rôzne rozmanité záujmy.

Krajina bola formovaná prácou človeka na poľnohospodárske využitie pôdy, ktorá je veľmi obľúbená pri výrobe olivového oleja a vína. Abruzzo má veľké množstvo historických a umeleckých pamiatok, ktoré sa môžu pochváliť zachovanými stredovekými a renesančnými centrami, najmä dedinami. V skutočnosti je tento región medzi prvými v zozname „najkrajších dedín v Taliansku“, s počtom 23 vlajkových dedín. Dôvodom je najmä izolácia niektorých horských oblastí, ako je Campo dell’Imperatore alebo Conca Peligna, ktoré umožnili úplné zachovanie historických jadier a ľudových tradícií. Existuje množstvo svedectiev rôznych historických období, ktoré sú vo veľkom množstve uchované v kostoloch a hradoch. V roku 1902 zoznam národných pamiatok Talianska umiestňuje Abruzzo v najbližšej dobe, medzi najstaršie stavby v regióne. Nájdete tu kostol „Chiesa di Santa Maria“ a „Vico a Teramo“ a archeologické nálezisko „Peltuinum a L’Aquila“. Medzi náboženské stavby patria katedrály a baziliky, ale predovšetkým pustovne a kláštory, ako napríklad pustovňa „Sant’Onofrio al Morrone“ a kláštor „L´Abbazia di San Giovanni in Venere“.

Izolácia, ktorá charakterizuje oblasť po celé desaťročia znamenala, že táto oblasť zachovala živé a nezávislé kulinárske umenie. Abruzzo kuchyňa je veľmi rozmanitá a je založená na receptoch odvodených z roľníckej, pastoračnej a morskej tradície. Pokiaľ ide o prvé jedlá, základom regiónu sú „spaghetty alla chitarra“, tiež známe ako makaróny, ktoré sú robené s typickým nástrojom času a sú ochucované s najrôznejšími spôsobmi. Ďalšie typické pokrmy v regióne sú „sagne e fagioli“ (typická cestovina s fazuľou). Ako druhé hlavné jedlo je typické pre Abruzzo a aj známe po celom Taliansku „arrosticini“ čo je ovčia koža nakrájaná na malé kúsky a pečená na špajdle. Chlieb v regióne Abruzzo má rozhodujúcu úlohu v regionálnej gastronómii a v skutočnosti tam existuje 9 rôznych druhov chleba.

Samozrejme, ako každý iný región v Taliansku aj v tu je veľká produkcia vína. Abruzzo víno par excellence je „Montepulciano d’Abruzzo“, s intenzívnou rubínovo-červenou farbou s fialovými odtieňmi. Produkuje sa v celom regióne, taktiež vo verzii Rosato. Ďalšie vína z regiónu, ako sú „Trebbiano d’Abruzzo“ a „Pecorino“. Ľudia v Abruzzo sa však neobmedzujú len na veľkú a obrovskú výrobu vína, ale v tomto regióne sú veľmi dôležité aj likéry, medzi ktorými nájdeme „Centerba“, v preklade sto byliniek, ktorý je veľmi známy po celom Taliansku ako veľmi silný ale zároveň jemný likér, ďalej šafranový likér, pečený mušt, „Aurum“ (likér z mesta „Pescara“ vyrobený zo šumivého vína a pomarančovej kôry), horký likér „Genziana“, varené víno a „Corfinio“, likér „Chieti“ z bylín. Tu je nádherná krajina s históriou a kultúrou, ktorá nás vedie neuveriteľnou krajinou s jedinečnou krásou.

 

Teraz najčítanejšie

Luca Nucciarelli

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás varím v Martine a spolupracujem ako šéf ambasador v reštaurácie Orchidea vo Veľká Lomnica.