Denník N

Chcieť veľa ušetriť, Vám môže spôsobiť chorobu!

Para z domácich spotrebičov, Vám môže dopomôcť k nebezpečným hubám.

Odbornící čoraz viac upozorňujú na rastúci problém s chuťou čo najviac ušetriť na stavbe a nákladoch na energie. Izoláciou sa už nešetrí a vzniká problém s modernými stavbami kde chcú majitelia čo najviac domy a byty utestniť.

S izoláciou sa častokrát preháňa, najmä ak je cieľom dosiahnúť vysokú energetickú úspornosť, pričom nie je zabezpečené kvalitné odvetrávanie. Vznika pri tom problém chorých stavieb – plesne, huby, šírenie infekcií.

K nežiadúcemu stavu v prvom rade prispievajú majitelia bytov/domov, ktorí si dali utesniť každú škáročku ( kadiaľ prišlo aspoň trošku vzduchu – vetrania ). Tak isto k tomu prispievajú moderné spotrebiče.

 

Para spôsobí chorobu?

Štúdia tvrdí, že spotrebič ako kávovar a mnoho ďalšie ktoré nám spríjemňujú každý deň produkujúce paru, nám môžu uškodiť. Podľa vedcov, používanie takýchto prístrojov v zle izolovanej izbe nás môže vystaviť nebezpečenstvu hubových toxínov.

Para a vlhkosť podporuje rast huby, ktorú voľným okom nemusíme spozorovať a predsa je nebezpečná.

Teraz najčítanejšie

Matúš Mathis

Po štúdiu na súkromnej ekonomickej škole som pôsobil šesť rokov v maklérskej spoločnosti, posledný rok na manažérskej pozicií. Som spoločníkom realitnej kancelárie H&PARTNERS - Realitná kancelária kde mám na starosti marketing ale zároveň aj predaj nehnuteľností. Špecializujeme sa na predaj developerských projektov, čo mi poskytuje stále nové výzvy. Voľný čas mi vyplňuje štúdium angličtiny a snaha vycvičiť psa.