Denník N

Pellegrini je zodpovedný za krádež národného bohatstva

Peter Pellegrini v reklamnom videu.
Peter Pellegrini v reklamnom videu.

Predstavte si, že by niekto ukradol naše nerastné bohatstvo. Nedokážete ho nahradiť, nedokážete ho získať naspäť. Je to nenapraviteľná škoda. Vlastizrada. Presne to urobil Pellegrini. Podpísal sa pod „krádež“ národného bohatstva, slovenskej domény.

Dá sa inak ako krádežou nazvať počínanie, keď štátny úradník prihrá kamarátom zadarmo vzácny zdroj obrovskej hodnoty? V roku 2002 dostala súkromná spoločnosť SK-NIC za podivných okolností monopol od štátu na správu slovenskej domény (.sk). Majiteľmi SK-NIC je tá istá partička, ktorá je zodpovedná za skvosty ako Slovensko.sk a ktorá celé roky žije nasosnutá na verejné zdroje.

Dnes, v roku 2017, sa začalo rokovať o dodatku k zmluve a na starosti to mal práve Peter Pellegrini. Komunita apelovala, aby sa doména vrátila ľuďom, takže by prospech nemala jedna súkromná firma, ale občania a neziskový sektor, tak ako je to štandardom všade vo svete. Márne. Pod petíciu na nasadomena.sk sa zapojilo skoro 10 tisíc ľudí, pridali sa veľké firmy i známe osobnosti. Márne.

Pellegrini pripomienky komunity odignoroval, dodatok s SK-NIC podpísal a ten obratom doménu predal za 26 miliónov Eur britskej firme s neveľmi dobrou reputáciou. Pellegrini prihral kamarátom 26 miliónov a nás všetkých obral o vzácny zdroj. Namiesto toho, aby sa infraštruktúra okolo domény rozvíjala z výnosov za registráciu domén, poplatky budú tiecť do Veľkej Británie. Zmluva nie je vypovedateľná ani v prípade závažných technických pochybení. Čo alebo koľko má z toho Peter Pellegrini?

Nie, SMER nemá žiadnych slušnejších politikov. Je to len jeden väčší zlodej ako druhý.

Teraz najčítanejšie