Denník N

Koaličná kríza skončila. SNS je na smiech. Opäť

zdroj: spravy.pravda.sk
zdroj: spravy.pravda.sk

Čo drží tento zlepenec pokope? Osobné ambície? Eurofondy? Strach? A vôbec, prečo by toto mali ľudia sledovať dookola?

Koaličná kríza 1, Koaličná kríza 2, Koaličná kríza …. Na Facebooku by hashtag #koalicnakriza mohol byť za posledné dva roky hádam jedným z najpoužívanejších. Poslednú koaličnú krízu, snáď, môžeme definitívne označiť za skončenú. Nemala žiaden zmysel, žiadnu formu. Od zrušenia koaličnej zmluvy, cez verejné odkazy Fica s Dankom až po odvolávanie Richtera. Ukázalo sa, že Danko Ficovi nekonkuruje ani zďaleka. Vo všetkých prípadoch Andrej Danko prehral. Boj o voličov (zrejme), ale najmä boj o vlastnú česť. Teatrálne vyjadrenia z jeho úst už nič neznamenajú.

 

Na čo to bolo celé dobré?

Na začiatku malo ísť len o zmenu koaličnej zmluvy tak, aby sa nám, občanom SR, žilo lepšie. Potom došlo k odvolaniu Plavčana a na úpravu koaličnej zmluvy sa čoraz viac zabúdalo. Do popredia sa dostali mocenské boje medzi ostrieľaným Ficom a naivným Dankom. Teda aspoň tak to celé navonok vyzeralo. Vykľulo sa z toho až odvolávanie Richtera. Zástupcovia poslaneckého klubu za SNS ešte pred jedným dňom žiadali Richterovu hlavu. Výsledok? Rozmysleli si to. Robert Fico pohrozil pádom vlády a kto vie čím všetkým za zatvorenými dverami. Slovenská národná strana sa nezmenila. Takmer v ničom. Opäť ostane na smiech tak ako jej predseda. Nakoniec to vyzerá tak, že bozkávanie kapitánskych výložiek bol Dankov najodvážnejší čin. Vlastne ani za tým si s odstupom času nestál, keď potvrdil, že to bola chyba. Za čím si vlastne tento politik a jeho strana stoja?

Neboja sa teatrálnych vyjadrení ani národniarskej pózy. Neboja sa vykrikovať a ukazovať prstom, kto je horší ako oni. A to dokonca ani na koaličných partnerov. Táto koaličná kríza však jedno ukázala. Poslanci z SNS sa boja svoje hrdinské vyjadrenia napĺňať. A ešte sa boja Roberta Fica.

Teraz najčítanejšie