Denník N

Prečo je 13. a 14. plat len marketingovou mucholapkou?

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Ak by vláda mala záujem na zvýšení miezd zamestnancov, nepodsúvala by nám balíčky, ktoré o pár rokov stratia zmysel.

Pamätáte sa na prázdniny u starých rodičov na dedine, kde v každej kuchyni alebo špajzi visela zo stropu lepkavá mucholapka, na ktorú sa chytali muchy, ktoré prišli za vôňou jedla? A my ako deti sme pozerali, koľko múch tam pribúdalo?

Presne taký pocit mám z nápadu Andreja Danka na dobrovoľné zavedenie 13. a 14. platu. Nahodiť zamestnávateľom mucholapku a čakať, či sa chytia, pretože o zamestnancov tu ani náhodou nejde, aj keď sa nimi v rámci tejto myšlienky navrhovatelia tak radi oháňajú.

Ďalší diktát od štátu

S myšlienkou povinného 13. a 14. platu som ako zamestnávateľ ani náhodou nestotožnila, pretože som mala pocit, že toto je ďalší diktát zo strany štátu ako mnohé ďalšie, a navyše by ma ovplyvnil dosť výrazne aj finančne. O pár týždňov sa začal hrať hit o dobrovoľných 13. a 14. platoch, navyše oslobodených od daní a odvodov. A tak sa začal prieskum, rôzne zamyslenia a úvahy, čo by na to povedali podnikatelia a zamestnávatelia.

Priznám sa, že v prvom momente mi to prišlo ako niečo, čo keď je dobrovoľné, tak by asi mohlo byť aj neškodné. Dokonca, keďže ja patrím k zamestnávateľom, ktorí svojím zamestnancom bez ohľadu na zákony vždy vyplácajú nejaké odmeny navyše, pretože si ich vážim a vážim si prácu, ktorú vykonávajú.

Ale priznám sa tiež, že im ich radšej dám zo svojich peňazí mimo výplatnej pásky, a v plnej výške, neodvádzajúc minimálne polovicu z nich tomuto štátu, a preto by mi to vlastne mohlo pomôcť dostať tieto peniažky do nákladov. Ale úvaha stojí ďalej v rovine, ako takéto platy pomôžu zamestnancom, o ktorých tu vlastne ide?

Lepší dôchodok? Nie

Zopakujme si, na čo slúžia tie neobľúbené odvody, o ktorých sa tak často rozpráva, a o ktoré by mali byť tieto platy navyše oslobodené? Zamestnanec platí dva druhy odvodov – do zdravotnej a do Sociálnej poisťovne.

Zdravotné odvody sú povinné a plne solídárne, čo znamená, že je úplne jedno, koľko odvodov na verejnom zdravotnom poistení zaplatíte, nárok na zdravotnú starostlivosť máme všetci rovnakú. Naopak, odvody, ktoré smerujú do Sociálnej poisťovne sú naviazané na dávky, ktoré sa z nich po splnení podmienok môžu vyplácať.

To znamená, že po platení odvodov máte nárok na nemocenské, materské, dávku v nezamestnanosti a v neposlednom rade si nimi platíte na svoj budúci dôchodok. Čiže, ak dostanete vyplatené nejaké finančné prostriedky, z ktorých sa odvody neplatia, ako napríklad cestovné, alebo sľubovaný 13. a 14. Plat, v žiadnom prípade vám tieto peniaze nepomôžu v budúcnosti v prípade, že budete potrebovať vyplatiť nejakú dávku z poistenia.

Balíčky bez zmyslu

Takže, 13. a 14. plat oslobodený od odvodov, sa žiadnym spôsobom neodrazí zamestnancom na nemocenskom, materskom, podpore v nezamestnanosti a samozrejme, ani na dôchodku. A toto je dôvod, prečo si myslím, že tento nápad v žiadnom prípade nie je orientovaný v prospech zamestnancov.

Ak by vláda a jej predstavitalia naozaj mali záujem na zvýšení miezd zamestnancov, lebo sa tejto krajine darí a je na to vhodný čas, tak by sa konečne zamysleli nad celkovým znížením daňovo odvodového zaťaženia a tým automatického zvýšenia čistých miezd. A nepodsúvali by nám tu všelijaké balíčky, ktoré o pár rokov stratia zmysel alebo nevešali mucholapky, na ktoré by sme sa mali chytiť.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.