Denník N

Čo dať čítať chlapcom od 6 – 12 rokov

Všetky knihy, ktoré uvádzam v hociktorom zo svojich článkov, môžete dať čítať chlapcom aj dievčatám. Dnes sa však špeciálne zameriam na knihy, ktoré som ponúkla mamám chlapcov vo veku od 6 – 12 rokov, ak ma poprosili o radu – akú knihu dať synovi, aby ju aj dočítal? A najmä, ako ho pri čítaní udržať?

Vzkriesiť čitateľské nadšenie u chlapcov je štatisticky zložitejšie (podľa štúdie z roku 2011 vo veku 13 – 17 rokov číta na Slovensku takmer 53% dievčat, ale len 40% chlapcov). Treba ich viac motivovať, viac podporovať a chváliť za každú prečítanú kapitolu. Na konci blogu som spísala desať tipov, ako všelijako sa môžete pokúsiť ich motivovať k čítaniu.

Knihy, ktoré ponúkam v tomto výbere špeciálne čitateľom – chlapcom, prešli sitom asi dvadsiatky skutočných chlapcov v danom veku. Ich mamy som poprosila, aby mi vždy napísali, či sme sa s výberom trafili a väčšinou bola odpoveď – áno. Knihy spája aj to, že všetky majú hlavných hrdinov chlapcov a radím ich do dvoch kapitol podľa veku.

Chlapci prvočitatelia od 7 – 8 rokov

Detektívna kancelária Lassemaja

Séria Detektívna kancelária Lassemaja od autora Martina Widmarka bola u drvivej väčšiny chlapcov v tejto kategórii ranou istoty. Spĺňa všetky atribúty dobrej detskej detektívky, príbehy sú kratučké, majú spád, dej i sled udalostí nebadane nútia deti k premýšľaniu. Lasse a Maja sú dvaja detskí detektívi, ktorých dospelí berú úplne vážne a dovolia im vyšetrovať prípady odohrávajúce sa v ich mestečku. Dospelé postavy majú zábavné črty a udalosti sa odvíjajú tajomne no dostatočne jasne na to, aby sa čitateľ ešte pred koncom sám pokúsil vydedukovať, kto je páchateľom. Text je prispôsobený veku, kapitoly aj samotné vety v nich sú krátke, veľkosť písma tiež zodpovedá vekovke 7+, kedy deti už nemusia čítať s pomocou dospelých. Hlavní hrdinovia sú sympoši na pohľadanie, i keď nie bezchybní, ale ukazujú, ako sa dá spolu kamarátiť, aj keď sa v niečom nezhodnete. Kniha je bohato ilustrovaná, obrázky sú vtipné a presne zodpovedajú textu. Na trhu je zo série Detektívna kancelária Lassemaja dostupných až 8 kníh.

Barry Trappny

Barry Trappny, ktorého autorom je Jim Smith, je vtipne – rozkošná séria dnes veľmi populárnych grafických noviel o chlapcovi s nosiskom ako uhorka, ktorý sa po ulici preháňa na skejte a svoje príbehy opisuje v prvej osobe. Nejde pritom o denníkové zápisky, ale o skrumáž zážitkov zo školy, z rodiny a ulice, pri ktorých sa vždy prejaví Barryho zmysel pre humor, mudrlantstvo prislúchajúce k jeho veku a slovná zásoba plná zábavného slangu. Barry je dobrý chlapec, žiaden drzák, ale ani handra, má svoju hrdosť a srdce na správnom mieste. Príhody, ktoré sa mu dejú, sú len mierne nadnesené. V istom zmysle by bolo možné, aby sa mu všetko, ak by bol skutočný, stalo aj v realite. Má obrovskú predstavivosť, dokáže robiť vtipné asociácie a všetko si kreslí. Kniha je koncipovaná ako jeho osobný zošit, prispôsobené je tomu aj písmo. Textu je málo, je dynamický, s krátkymi vetami a množstvom priamej reči. Doteraz vyšlo o Barrym 6 kníh, na budúci rok sa očakáva  ďalšie pokračovanie.

Špiňďúr Bertík

Špiňďúra Bertíka stvoril David Roberts a je to chlapčisko večne od čohosi zababrané, zato však bystré a zvedavé. Nevie si pomôcť, stále je strapatý a od hliny, pretože má rád svet pod zemským povrchom, v ktorom prebývajú dážďovky, mušky a iné potvory. Ak sa dostane do problémov, vymýšľa originálne zvraty, ako sa im vyhnúť a práve v týchto momentoch sa z reálneho chlapca stáva čiastočná rozprávková postavička – nie preto, žeby používal nejaké magické schopnosti, ale jeho konanie je mierne preexponované, čo nie je na škodu, keďže výsledok zakaždým pobaví. Text sa prelína s hojným počtom ilustrácií, vety sú krátke, priamej reči je veľa, v deji sa neustále niečo deje. V ponuke sú momentálne dve knihy o Bertíkovi, každá obsahuje tri rôzne kratučké príbehy.

Našťastie nemáme mlieko

Grafická novela Našťastie nemáme mlieko od Neila Gaimana má absolútne uletený dej. Základná os je veľmi jednoduchá: mama odíde na konferenciu, deti ostanú doma s otcom, chcú sa naraňajkovať, ale nemajú mlieko. A tak ide oco do obchodu na rohu kúpiť jednu škatuľu, ale niekde sa zdrží. Keď konečne príde, nasleduje otázka: „Kde si toľko?“ A vtedy to príde… Oco šťavnato opisuje svoje trampoty, prečo sa nemohol dostať domov. Mimozemšťania pripomínajúci sopeľ, piráti, pirane, vznášajúci sa loptový nosič, oko Sploda, poníky z budúcnosti, profesor Steg, grundledorfer alebo intergalaktická dinosauria polícia, to všetko ho zdržiavalo a tvorí neuveriteľnú, absurdnú a strhujúcu výhovorku, pri ktorej sa nezvýši ani minúta na čitateľský oddych. V knihe sa objavujú slangové výrazy a úplne vymyslené slová, jazyk je dynamický a moderný.

Dračie srdce

V úvodnom diely série Dračie srdce autorky Any Galánovej sa čitatelia zoznámia s Kalem, žijúcim v krajine Samarad, v dobe pripomínajúcej rozprávkový stredovek. Rozprávkový preto, že jednu z hlavných rolí v Kaleho svete zohrávajú draci. Každý obyvateľ má svojho draka, o ktorého sa stará, a ktorého mu znalý strážca a chovateľ dračích mláďat Anton vyberie v deň jedenástych narodenín. Autorka sa pred dráhou spisovateľky živila ako veterinárka a tento fakt sa v deji prejavuje tým, že draci sa v dosť veľkej miere správajú ako psy – kňučia, sťahujú chvosty, štuchajú do ľudí papuľami. Dej týchto kníh je pokojnejší, nič sa v ňom nekomplikuje, čitateľ sleduje jasnú, vopred stanovenú dejovú líniu bez toho, aby ho v nej niečo mimoriadne vyviedlo z miery. Text je písaný klasickým jazykom, bez pokusov o „coolovú“ reč súčasnosti. Kaleho dobrodružstvá v sérii Dračie srdce vyšli už v siedmych vzájomne na seba nadväzujúcich knihách.

Knihy pre chlapcov od 9 – 12 rokov

Detektívky a Tigrí tím

V tejto vekovke na poličkách kníhkupectiev označených štítkom „pre chlapcov“ absolútne dominujú detektívky. Ak ste kedysi čítali Troch pátračov, je načase to ponúknuť aj ratolestiam. Nie vždy sa ale táto séria stretne s pochopením. Čo ako k nej budete prechovávať nostalgické emócie, reálie sú zastarané a najmä, ponuka detektívok zo súčasnosti je obrovská. Dominujú jej bohato ilustrované knihy, dokonca s interaktívnymi lupami či rôznymi úlohami, v hlavných úlohách sú dnešné decká s modernou technológiou, oblečené do súčasných handier.

Až neuveriteľne spisovateľsky potentným autorom, v ktorého prípade môžete siahnuť po hocakej knihe, je Thomas C. Brezina. Napísal doslova stovky detektívnych príbehov v niekoľkých sériách. Vybrala som mimoriadne obľúbený Tigrí tím, z ktorého vyprodukoval neuveriteľných 50 častí. Tigrí tím tvoria traja tínedžeri, dvaja chlapci a jedno dievča, pričom každý má iné prednosti a zručnosti. Pochodili spolu všetky možné i nemožné prostredia, vždy na nich číha nebezpečenstvo a vždy musia pohnúť rozumom, aby sa z neho dostali. Deti na tejto sérii láka aj interaktívna lupa – vždy po pár kapitolách ich čaká kontrolná otázka a zašifrovaná odpoveď, overiť si ju môžu priložením jednoduchého zariadenia, ktoré im slúži aj ako záložka.

Ďalšie podobné detektívne série pre deti: Detektívi v čase (deti putujú riešiť prípady do minulosti), Slávna päťka, Kocúr Winston, Štyria kamaráti v akcii

Príšerná veda

Populárno – vedecko – fantazijná séria Nicka Arnolda Príšerná veda zoznámi deti s rôznymi oblasťami života, od ľudského tela, cez vrchné časti atmosféry, hlbiny zeme, choroby, čas, energie, či vesmír. Treba rátať s tým, že nejde o klasickú encyklopédiu. Textu je omnoho viac, kapitolami sprevádzajú rôzne bytosti, ktoré sa občas vyskytnú v komiksových mini príbehoch či úplne vymyslených súvislostiach. Dôvodom je udržať pozornosť čitateľa a aj z ťažkej témy spraviť záživný materiál, ktorý by bol ochotný dočítať až do konca. Knihy sú nabité informáciami a rôznymi faktami, rodič by mal prehryznúť aj to, že za každú cenu sú tieto často ponúkané v nafúknutej forme sprievodných slov ako otrasné, hrôzostrašné, príšerné, mizerné, hnusné. Text je graficky pestro členený, striedajú sa krátke články s ilustráciami, komiksami, rôznymi opismi, zoznamami, poznámkami a podobne. Čitateľ vďaka tomu nemá pocit ťažkopádne ubiehajúcich stránok a nekonečných kapitol.

V podobnom duchu ako Príšerná veda sa nesie napr. aj séria Terryho Dearyho Hrôzostrašná história.

Warren Trinásty

Ak ste ešte nenarazili na Warrena Trinásteho, treba sa pri ňom pozastaviť. Čítať túto knihu od Tanie Del Rio je akoby ste sa ocitli v Burtonovom filme – skočíte do deja rovnými nohami, medzi všetky tie podivné postavičky a nevšedné udalosti, ktoré do seba zapadnú až oveľa neskôr. Hlavný hrdina sa ponáša podľa niekoho na žabu, alebo na muchu mäsiarku a má krivé zuby, ale už po pár stránkach je jasné, že si ho obľúbite. Warren Trinásty lúšti tajomstvo starého rodinného hotela v jednej z dizajnovo najvydarenejších kníh pre deti posledných rokov. Prečítajte si o ňom viac v samostatnej recenzii.

Hastrošovci a Akčan Tyrok

Roalda Dahla dostanete kúpiť v rôznych podobách. Pred pár rokmi vyšla aj drobná séria jeho príbehov pre deti v milej paperbackovej úprave, na ktorú chcem upozorniť. HastrošovciAkčan Tyrok môžu byť veľkou motiváciou tým, že je jednoduché ich dočítať do konca. A hoci by v inom type knihy tvorili len jednu z viacerých kapitol, tu sú samostatnou knihou, ktorej dokončenie treba u chlapcov vždy oceniť. Pokiaľ v Hastrošovcoch chvíľu trvá, kým sa v deji popri nesmierne protivnom dedovi a babe objavia aj dobré postavy, ktoré im všetku zlobu výmyselnícky a vtipne oplatia, v príbehu Akčan Tyrok je hlavný hrdina od začiatku vľúdny a urobí aj nemožné, aby si získal lásku svojej susedy. V mojom zozname robí tieto dve knihy mimoriadne nevšednými skutočnosť, že hlavní hrdinovia nie sú deti, ale dôchodcovia.

Slovenské klasiky: Hrdinský zápisník

Párkrát sme skúsili chlapcom ponúknuť aj naše „stariny“, tieto dve sa stretli s úspechom:

Hrdinský zápisník je reedícia knihy detstva dnešných 40-tnikov, o školákoch Mirovi Fazuľkovi a Mišovi Juranovi. V čase jej vydania bola prelomová, keďže Klára Jarunková ponúkla čitateľom prvýkrát príbeh vyrozprávaný v prvej osobe. Nuda pri nej nehrozí, príbehy sú krátke, drzé, chlapci vedú vážne rozhovory, ktoré práve vďaka tomu budú pre ich rovesníkov pri knihách vtipné. V reedícii sa objavujú pôvodné dvojfarebné ilustrácie Miroslava Cipára, radosť čítať aj pozerať.

Moja kniška

Na obale knihy Joško Mrkvička Spáč nenájdete ako autorku uvedenú Máriu Ďuríčkovú, ktorá ju napísala v roku 1972, ale samotného Joška. Názov má Moja kniška (vo vyhľadávači ju nájdete, nech zadáte ktorýkoľvek názov) a zostavená je z väčšej časti ilustráciami a ručne písanými úryvkami Joškovho denníka, ktoré v knihe opäť famózne stvárnil Miroslav Cipár. Jeho vklad do knihy je obrovský. „Čmáranice“ sú jednoduché, akoby ich čiernym a červeným atramentom skutočne kreslilo a písalo dieťa s mamuťou fantáziou. Klasický tlačený text sa objavuje menej, má formu krátkych príbehov, článkov a ukážok z časopisu Slniečko. Žiak základnej školy Joško Mrkvička Spáč sa s deťmi delí o svoje zážitky a skúsenosti, ktoré sú veselé, milé, roztopašné, aj mysliteľské. Ak chcete vedieť viac, písala som o ňom detailnejšie v samostatnej recenzii.

Tipy, ako chlapcov motivovať k čítaniu

Nad rodičmi, ktorí vedia, že sa v snahe primäť deti čítať, nemôžu spoliehať iba na školu, visí Damoklov meč. Pokiaľ sa totiž čitateľsky nepodchytia do puberty, kedy sa od knihy premiestnia k počítačom a tabletom bez toho, aby mali vypestovaný akýkoľvek čitateľský návyk, ťažko budú neskôr oni sami ako rodičia ponúkať svojim deťom knihy a spoločnosť sa tak dostane do začarovaného kruhu s väčšinovým obyvateľstvom neschopným osvojiť si všetky výhody a zručnosti, ktoré s čítaním idú ruka v ruke (inými slovami a mierne nadnesene povedané, ako národ pomaly osprostieme). Čítanie je pritom jedna z najjednoduchších aktivít prinášajúca mimoriadny osoh v praktickom živote, od slovnej zásoby, po kritické myslenie.

Čo vieme o chlapčenskom čítaní?

Na rozdiel od dievčat z väčšiny chlapcov len ťažko vytiahnete dojmy a zážitky, ktoré mali pri čítaní. Iné je to pri sledovaní filmov, ktoré vám môžu byť nápomocné. Môžete sa napríklad pokúsiť v neformálnom rozhovore začať rozprávať o filme, ktorý ste spoločne videli a neskôr podobnú debatu rozvinúť k článku v časopise, k správe, ktorú ste videli v televízii a ku kapitole knihy, ktorú ste si spoločne prečítali. Vzbudiť záujem je prvý malý krok k túžbe čítať viac.

Chlapci si vyberajú iný typ kníh, než dievčatá. Už neplatí, že na trhu prevládajú mužskí / chlapčenskí hrdinovia, naopak, chlapci sa dostávajú do úzadia a treba tráviť viac času výberom vhodných kníh, pri ktorých by vydržali. Z väčšej časti u nich vyhrávajú knihy s vtipom, akčné, detektívky, sci – fi, niekedy s prvkami hororu.

10 tipov ako na to

Gary Wilson, konzultant spolupracujúci okrem iného aj s Oxford University Press, sa dlhodobo venuje téme rozvíjania schopností špeciálne u chlapcov. Prvých 5 tipov pochádza od neho a dajú sa použiť nielen na čítanie, ale aj na rozvíjanie motivácie v iných oblastiach. Ďalšie tipy sú kombináciou skúseností ľudí z učiteľskej, knihovníčskej, rodičovskej praxe.

  1. Chváľte. Chlapci potrebujú veľa pochvaly. Vedia, že na seba často strhávajú pozornosť z „nesprávnych dôvodov“, keď niečo vyparatia, preto od rodiča potrebujú počuť pochvalu za niečo, čo spadá do oblasti „správne dôvody“, napríklad, ak si sadnú ku knihe. S pochvalou treba narábať konkrétne, chlapec by vždy mal presne vedieť, za čo ju dostal.
  2. Rozprávajte sa. Začnite tým, že sa porozprávate o veciach, ktoré ho skutočne zaujímajú, aj keď sa vám zdajú byť odveci, nudné, nevhodné a pýtajte sa na podrobnosti. Hovorte s ním a nie k nemu, čo znamená, že značnú časť rozhovoru ho počúvajte. Snažte sa mať trpezlivosť, keď to na začiatku bude rozpačité a nestrácajte nervy (ľahšie je to napísať, než vykonať). Keď bude chlapec vedieť, že sa s vami dá hovoriť o hocičom, ľahšie prejde aj na debaty o knihách, článkoch a o tom, čo by chcel vôbec čítať.
  3. Dovoľte mu byť samostatným. Ak má od malička váš plný servis, pomaly mu prenechajte kompetencie, ktoré zvládne a bude môcť byť za ne na seba hrdý. Týka sa to celej škály vecí od obliekania až po možnosť urobiť počas týždňa niekoľko vlastných rozhodnutí, ktoré budete akceptovať. Pomôže mu to nadobudnúť väčšie sebavedomie vo výbere aktivít a kníh, ktoré ho budú skutočne baviť.
  4. Povzbudzujte. Chlapci často aj pri menšom zlyhaní vykrikujú, že „to nezvládnu“, preto potrebujú cítiť vaše ocenenie, ak sa im niečo podarí. Ťažšie sa učia, že spraviť chybu neznamená zlyhať, že je to skrátka život, ktorý sa im deje a že to všetko zvládnu. Napríklad aj dočítať do konca svoju prvú knihu.
  5. Mužský vzor. Veľa chlapcov nevidí doma svojich otcov čítať a preto sa táto aktivita dostáva do úzadia ako niečo, čo k chlapcom neprislúcha. Výbornú službu urobí spoločné čítanie napríklad každý večer, z ktorého by sa mal stať nemenný rituál, pričom by jeho súčasťou mali byť aj otcovia, bratia, dedovia… skrátka muži, ktorí vezmú do rúk knihu s radosťou.
  6. Ponúkajte. Aj keby chlapci nevydržali hneď pri celej knihe, prvým krokom k úspechu bude už aj to, keď si prečítajú časopis. Striedanie textov je pritom úplne v poriadku – komiksy, tiché knihy, magazíny, noviny, grafické novely, všetko sa ráta. Akonáhle zistia, že čítanie im môže priniesť zaujímavý zážitok, je pravdepodobnejšie, že prejdú aj k dlhším textom a dočítajú ich.
  7. Prirovnávajte. Ak chlapec športuje, môžete mu o knihách hovoriť ako o športe (prípadne ako o hudobnom nástroji, maliarskej technike, o čomkoľvek, čo mu je blízke). Zlepšiť sa v čítaní je ako trénovať a náš mozog je ako sval, ktorý potrebuje tréning, aby sa zlepšil. Využite pritom jeho najobľúbenejšiu aktivitu, aby bola hlavnou témou knihy, ktorú si spolu prečítate.
  8. Priblížte mu knihy. Niekedy stačí polica na knihy hneď pri posteli. Mali by byť po ruke, aby do nich mohol kedykoľvek nakuknúť, siahnuť po nich vo chvíli, keď nie je čo iné robiť. Niekedy pomôže, ak sú knihy mimovoľne uložené na viacerých miestach v byte tak, aby k nim mal prístup v hociktorej izbe.
  9. Venujte čas výberu. Ak máte možnosť ísť do knižnice alebo kníhkupectva, neponáhľajte sa. Dovoľte mu, aby si knihy prelistoval, prečítal ukážky, zhodnotil dizajn. Pokúste sa odolať a nevnútiť mu svoj výber. Aj keby si vybral niečo, čo dávno neprislúcha jeho veku, dovoľte mu začítať sa a po dokončení nezabudnite na pochvalu.
  10. Stanovte si cieľ. Pre mnohých chlapcov je čítanie príliš abstraktnou činnosťou, ale ak budú môcť dosiahnuť cieľ, ktorý sa im spojí s dobrým pocitom z úspechu, je pravdepodobné, že sa k čítaniu vrátia jednoduchšie. Jedna krátka kapitola a záložka, ktorá presne označí, ako v čítaní postúpili, na začiatok postačia. Ak pribehnú s krikom: „aha, koľko som dnes zvládol prečítať,“ nezabudnite to oceniť. Veľkú službu vám zo začiatku urobia útle knihy s krátkymi kapitolami.

Čitateľom prajem krásne zážitky pri knihách a ich rodičom najmä trpezlivosť.

Uvedené knihy pochádzajú z vydavateľstiev Albatros, Fragment, Slovart, Enigma, Mladé letá, Verbarium. Foto: autorka.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie