Denník N

Google náš každodenný

Google náš každodenný nám v sekcii Dáta: demokracia ukáže, čo sa môže skrývať za našim správaním na internete
Google náš každodenný nám v sekcii Dáta: demokracia ukáže, čo sa môže skrývať za našim správaním na internete

Kedy, ako často a s kým komunikujeme. Čo každý deň nakupujeme. Kadiaľ chodíme. Všetko toto a mnohé iné o nás “vedia”. Akoby niekto neustále stál za našim chrbtom a vedel o každom kroku, ktorý spravíme. Online stránky a aplikácie, ktoré dennodenne používame, majú našu dôveru a my sa nad tým už vlastne ani nezamýšľame. Je to však správne? Je práve v tomto prípade dôvera na mieste? Vieme, ako nakladajú s našimi citlivými osobnými údajmi? Odpovede už čoskoro prinesie dokumentárny film “Google náš každodenný” na filmovom festivale Jeden svet.

Keď je niečo na webe prezentované ako “zadarmo”, väčšinou sa stávame produktom my sami. Aj to je jedna zo znepokojivých myšlienok filmu Google náš každodenný, ktorý si budete môcť pozrieť na filmovom festivale Jeden svet 2017 už medzi 12. a 17. októbrom. Dokument je sondou do nášho bezstarostného webového správania. Našu online užívateľskú naivitu a dôveru ukazuje na príbehu celkom normálnej päťčlennej austrálskej rodinky. A postupne, minútu za minútou, odhaľuje ich ľahkovážnosť pri používaní rôznych internetových stránok a mobilných aplikácií.

Aj vy patríte k tým, ktorí pri návšteve akéhokoľvek webu automaticky zaklikávajú povolenia na cookies, len aby vás neobťažovali vyskakujúce okná? Ani vy sa netrápite čítaním si podmienok používania, keď si sťahujete najnovšiu “appku”? Tak pozor. Nevedomky tým dávate firmám napríklad aj zvolenie k tomu, aby obchodovali s vašimi citlivými osobnými údajmi. Pre tieto spoločnosti majú takéto “veľké dáta” obrovskú hodnotu.

Vezmime si taký Google. Je to jedna z najhodnotnejších značiek sveta. Pozná ju každý. V roku 2016 zarobila takmer 90 miliárd dolárov, pričom viac ako 90 percent z týchto príjmov tečie online gigantu z cielenej reklamy. Veľký kus zo šťavnatého ziskového koláča si berie aj Facebook. Ďalšia značka, s ktorou dennodenne prichádzajú do styku miliardy ľudí. A potom je tu kopa malých hráčov, ktorí sa pretekajú v tom, aby vaše osobné údaje náležite speňažili.

Nejde pritom len o súkromný biznis. Technologický rozmach dal obrovské množstvo dát o našom správaní do rúk aj verejnej správe. Internetové spoločnosti a aj vlády tak o nás neraz vedia viac, než by sme čakali. Kedy, ako dlho a s kým dennodenne komunikujeme, kadiaľ chodíme našim autom, prípadne čo nakupujeme. Všetko z toho by bolo v pohode, keby…

Keby nad tým, ako využívajú citlivé dáta, nezostávalo visieť viacero otáznikov. A najdôležitejšia otázka znie: Nemôžu byť naše údaje personalizované a zneužité proti nám? Firmy a verejná správa síce tvrdia, že to nerobia, faktom však je, že prinajmenšom teoreticky by to šlo.

Každopádne, väčšia obozretnosť pri surfovaní webom preto vôbec nie je na škodu. Nie je totiž nič nezvyčajné, že občas pri brázdení internetom ukážeme omnoho viac, než by sme mali v úmysle. Presne to sa stalo aj tínedžerovi z austrálskej rodinky, ktorý je jednou z ústredných postáv dokumentu. Stiahol si nevinne vyzerajúcu oficiálnu aplikáciu športového klubu. A potom len nechápavo krútil hlavou, keď mu IT špecialista ukázal, že “appka” ukladá nechránené dáta jeho kreditky tak, že sa k nim môže dostať hocijaký IT zdatnejší jedinec.

Iná aplikácia zas môže sledovať každý náš krok, ktorý urobíme v meste. Vernostné karty, ktoré zbierajú dáta o našich nákupných preferenciách, vedia predpovedať naše nasledujúce kroky, naše budúce správanie a do istej miery ho aj samé formovať. Bezpečnostné kamery v nákupných centrách nahrávajú kde, ako dlho a s kým sme sa stretli. Niektoré údaje sa dajú využiť až nečakanými spôsobmi. Pre sanfranciských rozvodových právnikov sú napríklad užitočné údaje o tom, ako často a kedy klienti prechádzajú autom cez Golden Gate Bridge a tieto cenné informácie môžu využiť na súde.

Vitajte vo svete, kde o vás Google a spol. vedia viac než vaši najlepší priatelia. Vitajte vo svete smartfónov a neobmedzeného internetu, v ktorom si nechávate dennodenne nahliadať do svojho súkromia. Vitajte v realite dneška.

 

Viac info na stránke www.jedensvet.sk

Peter Stanka

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.