Denník N

O nejasnej budúcnosti Jasnej

Jasná, ako národný park by si zaslúžila niečo iné, než vyzerať ako stavenisko. Možno by mala vyzerať ako národný park.

I keď to je tiež otázne, keďže podľa ochranárov Jasná už dávno národným parkom nie je a tento štatút by jej mal byť odňatý. Správa národného parku to vidí úplne inak a zatiaľ čo sa títo dvaja naťahujú, či to ešte je park, alebo to už park nie je, developeri na tie ich detské prekáračky zvysoka kašľú a robia z tejto oblasti eldorádo.

Krátky slovník slovenského jazyka eldorádo definuje ako miesto radosti, hojnosti a raj. S tým sa dá súhlasiť. Pre investorov je to skutočne zasľúbené miesto. Pre turistov, a hlavne lyžiarov sa toto stredisko stáva nočnou morou. Už teraz sa tam nedá lyžovať bez toho, aby ste pri každej druhej jazde neprebrnkli niekomu lyže a pomalá kolóna vlečúca sa až od Mikuláša nebýva žiadnou zvláštnosťou.

Oblastná organizácia CR Región Liptov tvrdí, že kedysi ľudom stačilo ubytovať sa v garáži, ale  dnes už nie, a preto vraj existuje veľký potenciál pre päťhviezdičkový hotel, a teda, že je v zásade úplne v poriadku, že sa v národnom parku stavia ako vo veľkomeste a že to tam vyzerá ako v Chicagu v jeho najdivokejších budovateľských začiatkoch.

Tam, kde boli v Jasnej kedysi lesy, lúky, turistické chodníky, sú teraz lanovky, zjazdovky, chaty, apartmány, hotely. Niežeby bolo treba brániť rozvoju a rozmachu, len by to chcelo robiť trošku s rozumom. Takým zdravým. V Jasnej sa to tak nerobí, a keď sa v tej oblasti nejaký kompetentný rozum niekedy vyskytoval, tak to muselo byť voľakedy strašne dávno. Aj to v nejakom paralelnom vesmíre.

Najmedializovanejší, najluxusnejší, najexkluzívnejší a všetkými ďalšími naj disponujúci projekt súčasnosti je obrovský hotelový komplex v tesnej blízkosti Vrbického plesa. Bude poskytovať ten najväčší luxus, aký len môže poskytovať hotel takejto kategórie svojim klientom. To, že je takýto hotel v Jasnej niečo podobne nepatričné ako najväčšia zaoceánska výletná loď sveta Harmony of the Seas na Liptovskej Mare, už riešil málokto a ten, kto vydával stavebné povolenie, už vôbec nie. Dosah na životné prostredie pravdepodobne neskúmal nikto.

Nedávno sa jeden investor chválil, že na mieste, kde má rozostavaný objekt sú dva obrovské balvany, ktoré sa rozhodol nerozbiť, ale zachovať a zapracovať do interiéru zariadenia. To je dobre. Aj šutre sú súčasťou prírody. Aj šutre treba chrániť. Ešte tak porozmýšľať, ako zachrániť stromy a lesy.

Táto divočina, ktorá vládne v Jasnej teraz, nie je presne taká, akú by človek čakal v národnom parku. Je to iná divočina.

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/