Denník N

Bratislava ničí originálny mobiliár z Námestia Slobody, aby ukázala, že s HB Reavis sa problém hýbe vpred

Foto: https://www.facebook.com/andrejsabotage
Foto: https://www.facebook.com/andrejsabotage

Nakoniec bude dôležitá jedna vec: aby spičkový, na mieru robený dizajn 70. rokov nahradili špičkový, na mieru robený dizajn roku 2018.

Bratislava začala meniť Námestie Slobody. Po spevnení chodníkov betónom odpílili pracovníci mesta niektoré pôvodné odpadkové koše a pohodili do trávy. Nahradili ich veľké čierne kvádre, ktoré vidieť po celom Slovensku. 

Spustilo to búrku na internete, obrázky odstránených košov majú desiatky zdieľaní, spomínajú sa „barbari“ na magistráte. „Vám už načisto preskočilo?“ či „Povedzte mi, že toto nie je pravda, že sa nevymieňa mobiliár na námestí Slobody. Že neprišlo k ďalšiemu nekoncepčnémiu riešeniu a ničeniu funkčného.“

Koniec unikátu

Zaujímavé je, že to nebolo treba. Námestie je poškodené, cesty sú (alebo donedávna boli) rozbité, ale lavičky a koše sú tak kvalitné, že doteraz ich bolo treba len občasne natrieť. Stále slúžili. Je to dizajnový kúsok vlastný dobe, v ktorej vznikol. Namiesto vynášania funkčných košov sa ich ale mesto rozhodlo samé vyhodiť do koša a osadiť nové, aby občania videli, že sa s námestím niečo robí.

Slovensko je plné nových, ale škaredých námestí z eurofondov. Sú rovnaké, skladajú sa často práve z takých čiernych košov, aké sa teraz objavili na najväčšom bratislavskom námestí.

Pôvodný mobiliár z kovových rúr na Námestí Slobody je však vyrobený na mieru, nevyskytuje sa nikde inde, ako tu. Nové osadzované koše môžete kúpiť v obchode.

Úradníci typicky ešte nevidia hodnotu v architektúre 70. či 80. rokov (a nie je to unikátom Slovenska). Možno aj budú veľmi prekvapení, že odstránenie starých košov či lavičiek niekomu vadí. A možno aj urazení, veď námestie sa konečne vynovuje, ako všetci chceli.

Frustrácia však pramení najmä z faktu, že o meste rozhodnujú ľudia, ktorým ani nenapadne, že kôš a lavička v unikátnom dizajne sú hodnotou. Že by bolo slušné počkať na súťaž.

Reklama pre developera

Prečo treba odstraňovať funkčné koše, keď napríklad pár krokov vzdialené Kollárovo námstie vyzerá ako po občianskej vojne? Pretože mesto súhlasilo, aby sa Námestie Slobody stalo subjektom na zlepšenie imidžu HB Reavis.

Opravovať námestie je pre mesto prínosnejšie (a pre developera efektívnejšie) ako billboardy. Ale takmer určite to spôsobí, že sa nebude hľadať najefektívnejšie riešenie s citom k pôvodnému. Bude sa hľadať nové riešenie, ktoré ľuďom vyrazí dych, a keď ho znova nájdu, povedia si, že HB Reavis je super.

S pôvodným mobiliárom sa pri oznámení spolupráce zrejme nikdy nerátalo, lebo ak by sa po tlačovke natreli iba lavičky, vyzeralo by to smiešne.

Dôležitá je súťaž

Výmenou za to, že Bratislava pozdvihne imidž developerovi, pomôže developer vrátiť námestiu dôstojnú podobu. Námestie potom bude mimo rozhodnutí úradníkov a developera, pôjde o návrhy architektov v súťaži s porotou „vysokej odbornej kvality„. Práve výsledok súťaže je v tejto téme oveľa dôležitejší, ako starý mobiliár. Čierne krabice na smeti sú takmer iste provizóriom. 

Nakoniec bude dôležitá jedna vec: aby spičkový, na mieru robený dizajn 70. rokov nahradili špičkový, na mieru robený dizajn roku 2018. Ktorý pomôže, aby námestie znova ožilo.

Teraz najčítanejšie