Denník N

Druhý dôchodkový pilier – neznalým uškodí, znalým pomôže!

Druhý dôchodkový pilier bol na Slovensku zavedený najmä z dôvodu odbremeniť štátny rozpočet od zlých prognóz, ktoré ho čakajú. Zmes faktorov – starnutie populácie, nízka pôrodnosť, vysoká nezamestnanosť,… vedú dôchodky do špirály, ktorá skôr či neskôr vyústi do značných problémov.

Z prázdneho hrnca nevykypí, a preto vlády budú musieť pristúpiť k razantným riešeniam, ako sa o dôchodcov postarať. Na rad prídu nepopulárne opatrenia ako: znižovanie starobného dôchodku, zvyšovanie dôchodkového veku, zvyšovanie odvodového zaťaženia pracujúcich.

Možno tieto opatrenia prídu postupne, lebo hovorí sa, že ak žabe postupne zohrievate vodu, tak sa v nej uvarí. No ak ju hodíte do horúcej vody, tak z nej okamžite vyskočí. Postupné zavádzanie nepopulárnych opatrení môže nahnať voličom menej horkých slín. Naopak najviac mínusových bodov vládnej strane spravia rázne opatrenia. Ak sa starobný dôchodok zo dňa na deň zníži o tretinu, tak to voliči pravdepodobne neocenia bujarým potleskom…

Tak či onak, dôchodky budú pre dnešné mladé generácie jedným veľkým otáznikom.

Druhý dôchodkový pilier – nechajme ľudí rozhodnúť sa

Druhý dôchodkový pilier má dve strany mince. Na jednej strane presúva zodpovednosť samotných sporiteľov za ich vlastný dôchodok, no na druhej strane predpokladá, že sa sporitelia budú schopní sami racionálne rozhodnúť, ktorú investičnú stratégiu si zvolia.

Je to ako keby vám lekár ukázal zoznam 19 liekov od 6 rôznych spoločností a vy by ste si mali vybrať. Už asi tušíte, že takýto prístup je prinajmenšom hazard s vaším zdravím. Za predpokladu, že nie ste vo farmakológii a medicíne doma.

No v prípade druhého piliera je to presne tak. Nelogické a na drzovku! Ľudí ponechali, nech si sami zvolia investičnú stratégiu a fondy v druhom pilieri. Bodka. To, či sú bežní ľudia znalí finančných trhov, ekonómie alebo aspoň princípov investovania, evidentne nikoho nezaujíma…

Ako som to s tými šiestimi značkami a devätnástimi rôznymi liekmi myslel?

Druhý pilier poskytuje 6 dôchodkových správcovských spoločností (DSS):

  • DSS Poštovej banky d.s.s., a.s.
  • Aegon d.s.s., a.s.
  • Allianz d.s.s., a.s.
  • AXA d.s.s., a.s.
  • NN dôchodková správcovská spoločnosť, a.s.
  • VÚB Generali d.s.s., a.s

No a každá z nich poskytuje na výber 2-4 fondy. Všetky zo spomínaných DSS poskytujú akciovýdlhopisový (garantovaný) fond. No a niektoré DSS majú ponuku rozšírenú aj o zmiešanýindexový fond.

Celkovo je fondov 19, no a je možné ich v rámci jednej DSS kombinovať. Ale nie ľubovoľne. Ak chcete na dôchodok sporiť vo viacerých fondoch, jeden z nich musí byť dlhopisový (garantovaný) fond a druhý fond môže byť akýkoľvek iný z ponuky dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Avšak viac ako 2 fondy si nie je možné zvoliť.

Štatistika DSS o usporiadaní majetku vraví o tom, že okolo 80% majetku je zainvestovaných v dlhopisových (garantovaných) fondoch. V podstate si drvivá väčšina budúcich dôchodcov druhým pilierom veľmi neprilepší. Garantované fondy majú veľmi slabé priemerné zúročenie a oproti akciovým a indexovým fondom majú najhoršie šance v zhodnotení majetku.

Výkonnosť druhého piliera – ktoré fondy zarábajú najviac?

Aktuálna priemerná ročná výkonnosť dôchodkových fondov druhého piliera od ich vzniku:

vykonnost-fondov-2-piliera
Zdroj: vlastné spracovanie údajov DSS

Zelená farba indikuje výkonnosť. Najzelenšie sú fondy s najvyššou priemernou ročnou výkonnosťou. Kvôli úplnosti informácie je dôležité poznamenať, že indexové fondy sú najmladšie a na ich výkonnosti sa zatiaľ ešte nestihla podpísať kríza.

Aký fond / aké fondy druhého dôchodkového piliera zvoliť?

Na to, aký fond a ktorú dôchodkovú správcovskú spoločnosť zvoliť, neexistuje jednoznačný návod. Vo všeobecnosti aj po prihliadnutí na historické fakty, ktoré sú v prospech akcií, sa mladým ľuďom odporúča voliť fondy akciové alebo indexové. Čím viac rokov vás čaká do dôchodku, tým je lepšie mať v portfóliu čo najväčšie zastúpenie akciových a indexových fondov. Existuje vyššia pravdepodobnosť, že si tak k dôchodku prilepšíte a váš dôchodok tak bude vyšší, ako keby ste si dlhé desaťročia sporili v garantovaných dlhopisových fondoch.

Vyberať fondy podľa historickej výkonnosti nie je správna cesta. Najvýkonnejšie fondy majú najvyššiu volatilitu, a teda kolíšu počas krízy najviac (vo všeobecnosti). Ak by ste napríklad v čase pred krízou (napríklad v roku 2008) celý svoj majetok presunuli do akciových fondov, tak by ste o polroka na to mali na osobnom dôchodkovom účte možno aj o 40-50% menej.

V prípade nastavenia a výberu fondov je dôležité poznať, aké finančné nástroje fond nakupuje, v akej oblasti fond pôsobí a v neposlednom rade treba výber fondu prispôsobiť aktuálnej situácii na trhu. Momentálne sú európske indexy na historických maximách. Ak dnes presuniete celý svoj majetok na osobnom dôchodkovom účte do indexového fondu, ktorý kopíruje európsky index, tak asi netrafíte klinec po hlavičke…

Ako zmeniť dôchodkový fond 2. piliera?

Ak vám v hlave vzkriesila myšlienka, že mať dvadsať, tridsať rokov a v druhom dôchodkovom pilieri 100% dlhopisový (garantovaný) fond asi nebude to pravé orechové, tak zrejme chcete učiniť zmenu.

A) Ak chcete zmeniť fond v rámci jednej DSS

Fondy v druhom dôchodkovom pilieri je možné kedykoľvek meniť. Ak chcete zmenu vykonať v rámci vašej DSS, tak to môžete urobiť aj elektronicky. Ak máte k svojmu osobnému dôchodkovému účtu online prístup, tak môžete zmenu fondov vykonať jednoducho z pohodlia svojho domova. DSS si za zmenu fondov neúčtujú poplatky.

B) Ak chcete zmeniť DSS

Ak vám vaša DSS nevyhovuje a chcete ju zmeniť, tak je potrebné vykonať nasledujúce kroky:

  1. Navštívte sociálnu poisťovňu a na počkanie si vypýtajte Akceptačný list
    (Výdaj akceptačného listu je spoplatnený sumou 16 eur, ak prestup realizujete do 12 mesiacov odkedy ste v DSS. Ak prestup realizujete po roku a neskôr, tak je vyžiadanie Akceptačného listu zdarma.)
  1. Vyhľadajte sprostredkovateľa alebo navštívte pobočku konkrétnej DSS.
  2. So sprostredkovateľom spíšte prestupovú účastnícku zmluvu v novej DSS.
  3. Hotovo…

Ak ste v druhom dôchodkovom pilieri už dlhšie zúčastnení, tak sa vám prostriedky z predošlej DSS presunú do novej DSS a v súvislosti s tým nie je potrebné vykonať žiadne dodatočné úkony. A tiež nič nehlásite svojmu zamestnávateľovi. Ak ste si do druhého dôchodkového piliera prispievali sami, tak sa iba mení číslo účtu, na ktoré prostriedky zasielate.

Ako vstúpiť do 2. piliera?

Jednoducho podpísaním účastníckej zmluvy s konkrétnou DSS. Vstup do 2. piliera je stále možný pre pracujúcich, za ktorých zamestnávateľ odvádza sociálne odvody, a to do veku 35 rokov. Vstupovať a vystupovať z druhého dôchodkového piliera je možné aj v čase, keď vláda druhý pilier otvorí.

Záver:

Druhý dôchodkový pilier je záchrannou sieťou, ktorá môže pomôcť vyriešiť situáciu s dôchodkami do budúcna. Presunutím kompetencií na plecia samotných sporiteľov znamená, že sám sporiteľ je zodpovedný za to, aký dôchodok z druhého piliera dostane. Informovaný sporiteľ si sporením v 2. pilieri pomôže, no neinformovaný si môže sporením v ňom paradoxne uškodiť.

Dnes je zhruba 80% majetku sporiteľov v dlhopisových fondoch, ktoré nemajú veľký predpoklad na zhodnotenie. Rozhodnite sa sami, či chcete patriť medzi informovaných sporiteľov alebo nie…

Ing. Marcel Onufer


Čítajte aj:

Teraz najčítanejšie