Denník N

Kto kandiduje za Kotlebu? Zopár dát.

Ako vyzerá priemerný kandidát na poslanca VÚC koalície, alebo štandardnej opozície v porovnaní s kandidátom zo strany M. Kotlebu? Koľko má rokov? Aké má vzdelanie a povolanie? Aké zmeny nastali oproti predchádzajúcim voľbám?

Keď Rado Baťo na svojom FB zverejnil štatistiku o tom že ĽSNS zaútočilo kvantitou rozpútalo to diskusiu. V texte je pár dodatočných informácií, ktoré by som chcel do diskusie priniesť. Je to taký rýchly nočný nástrel deskriptívnej štatistiky. Dáta (zo stránky ) však ponúkajú omnoho viac informácií. Ak by chcel niekto dataset .xlsx tak do komentárov mail prosím. Ako vravím, budem sa snažiť byť stručný a skôr len ukázať pár tabuliek a grafov. Článok je prioritne venovaný konkrétnej strane, no pre porovnania sú tu všetky – agregované. Viac možno nabudúce, prípadne od niekoho iného. Och a sorry za grafiku ako takú. Účel svätí…

Tak teda poporiadku. Tie čísla sú naozaj enormné. V roku 2013 kandidovalo za ĽSNS 47 poslancov čo sú necelé 2%. Dnes tu máme 16% všetkých kandidátov u Kotlebovcov. 290 je nárast absolútny. Neviem ponúknuť v tomto smere porovnanie so stranami inými, pretože koalícia z 2013 nie je tá istá ako koalícia z 2017 a preto informácie za strany je veľmi ťažko získať ak (vo väčšine prípadov sa tak dialo) boli na spoločnej kandidátke. Ďalšie údaje za kraje. Najviac poslancov ĽSNS v Žiline, relatívne však v Nitre.

Počty poslancov:

Porovnanie s voľbami 2013. Ten enormný nárast „zero to hero“ je jedna vec. Čo ma však pôvodne zaujímalo, bolo či sú to ľudia noví, alebo tváre z predchádzajúcich VÚC volieb odinakiaľ. Z celkového počtu 2900 ľudí kandidovalo (na základe zhody mena!) 584. Do tabuľky som vopchal všetko, no prestupy koalície a opozície berte prosím s rezervou. Ako som vravel na tejto úrovni existujú a existovali rôzne kombinácie a preto sa relatívne ťažko a často krát subjektívne identifikovalo či to vôbec zmena strany je alebo nie je. Každopádne čo hodnoverné je, sú Kotlebovci. Znovu kandiduje 20 z celkového počtu 336 kandidátov. Z toho 10 pochádza z iných strán. Tie strany sú vypísané pod tabuľkou. Nik z tejto skupiny neprešiel inam, ergo ostatní pravdepodobne nekandidujú, čo považujem za zaujímavejšie ako tých dvadsať ľudí, ktorí kandidujú.

Kotleba získal 10 poslancov zo strán: SDKU/NOVA/SaS, nezávislý, SZ, MS, SMS, SNS, SĽS(2x), KSS, NaS – ns.

Koľko rokov má priemerný kandidát za jednotlivé strany?

A pár ďalších údajov o veku:

Najnižší medián i priemer v ĽSNS s výrazným takmer 8 ročným rozdielom v priemere s kandidátom koalície. Určitým vysvetlením môžu byť tabuľky o vzdelaní. VŠ na takéto rozhodnutia asi má podiel a prirodzene posúva vekovú hranicu hore.

Takže to vzdelanie. Nerozlišoval som tituly ani odbory vzdelania (podľa titulov). Možno nabudúce, prípadne ak by chcel niekto sa pohrať s pravdepodobnosťami dataset k dispozícii. Samozrejme nenaznačujem tým, že VŠ je nutné alebo nevyhnutné. Nenaznačujem tým nič. Ponúkam do diskusie ako už predtým.

Povolanie. Povolania som neporovnával. Je nutná práca s datasetom a nejaká agregácia. Pravdepodobne kandidáti píšu podľa ľubovôle a teda pestrosť je široká. Niektorí uvedú všetko čo ich napadne. Iní sú veľmi všeobecní. Z pomedzi povolaní ĽSNS (lebo o tej to je) prevláda živnostník (36x), Konateľ alebo SZČO po 20 krát. A potom vodiči, technici, podnikatelia, manažéri a tak ďalej. Ako vravím chce to trochu práce ešte, ale napriek tomu dovoľte mi aspoň takto selektívne mojím rýchlym výberom toto:

Dve tragické veci. 11 zo 14 poslancov kandiduje na ďalšiu funkciu. Toľko k tomu vzťahu ku štátu. Plus 7 asistentov máme absolútneho i relatívneho víťaza dvojitých kandidatúr a postov. Predseda sám zarátaný nie je takže plus jeden. Ďalšie kategórie sú len naozaj subjektívne a takmer náhodne vybraté – až na študentov. To je tragické musím povedať. Relatívne i absolútne najviac. Ďalší dôvod nízkeho vekového priemeru.

Pohlavie. Je zistené len na základe koncovky -ová. Preto pravdepodobne bude mierne v neprospech žien a teda je to treba brať ako spodný odhad.

Toľko k tomu. Ak by som to mal zhrnúť z toho čo zatiaľ máme priemerný kandidát na poslanca VÚC za stranu M. Kotlebu je muž, vo veku 41 rokov, skôr bez vysokej školy. Človek v regionálnej politike pravdepodobne neskúsený – kandidujúci po prvý krát. Ak aj kandidoval v posledných voľbách tak za niektorú z menších strán, prípadne ako člen rovnakej strany.

Dúfam že ste sa v číslach a otrasných tabuľkách nestratili. Rád by som to predal lepšie ale mesidž mi bol prednejší. Dúfam, že to k niečomu bude a ak by to chcel ktokoľvek použiť tak prosím.

Teraz najčítanejšie