Denník N

Škótsko – Slovensko, môj komentár

Po zápase Škótsko – Slovensko bolo veľa emócií. Ukázalo sa, že naše očakávania boli privysoké a z toho vyplýva sklamanie. Je jednoznačne potrebné zdvihnúť hlavu a dohrať kvalifikáciu povinným víťazstvom. Uvidí sa ako dopadnú iné posledné zápasy. Ak Škóti vyhrajú v Slovinsku budú mať možnosť presadiť sa v baráži. Ak nastane priaznivejší prípad môžeme hrať baráž my.
V oblasti komentárov, hodnotení a diskusií k činnosti a k hre nášho reprezentačného mužstva pozorujem autocenzúru. Pri kladení otázok komentátori úporne hľadajú formulácie v takej forme, aby sa vyhli aj najmenšieho náznaku konfrontácie.

Po prehre so Škótskom sa vyjadrenia a komentáre k zápasu zhodujú na zásadnej príčine prehry. Hrať úspešne viac ako 67 minút v oslabení, na ihrisku silného súpera, je určite zvládnuteľné len pri mimoriadnom nasadení, bez hrubých chýb a so značnou dávkou športového šťastia. Nuž niečo nám chýbalo, nepodarilo sa nám udržať nerozhodný výsledok so Škótmi a ani proti Anglicku sme remízu nedosiahli. V týchto zápasoch sme boli väčšinu času pod tlakom, a súper mal viac príležitostí skórovať. Zachránil nás Dúbravka a mali sme aj šťastie. Ukázali sme aj akcie, ktoré mali punc vysokej kvality. Celkove nás však súperi v týchto zápasoch prevýšili v kvalite a aj okolnosti boli proti nám. Ukázalo sa, že naše očakávania boli privysoké a z toho vyplýva sklamanie. Je jednoznačne potrebné zdvihnúť hlavu a dohrať kvalifikáciu povinným víťazstvom. Uvidí sa ako dopadnú iné posledné zápasy. Ak Škóti vyhrajú v Slovinsku budú mať možnosť presadiť sa v baráži. Ak nastane priaznivejší prípad môžeme hrať baráž my. Naše mužstvo do posledného kola bojuje o druhé miesto v skupine so silnými súpermi. To je úspech našich reprezentantov a trénerov! Buďme sebavedomý a ako hovoril pán Jan Werich“ v ťažkej situácii: „Nestratit glanc“. Na jednej strane oceňme hráčov za ich úžasnú bojovnosť, snahu odovzdanú na ihrisku, uznajme aj prácu trénerského kolektívu, poďakujme im a zaprajme nech pokračujú začatom trende. Na druhej strane vyslovme čo sa nám nepáčilo, a uveďme podnety a argumenty, o ktoré pokladáme za dôležité pre zlepšenie ich činnosti.

V oblasti komentárov, hodnotení a diskusií k činnosti a k hre nášho reprezentačného mužstva pozorujem autocenzúru. Pri kladení otázok komentátori úporne hľadajú formulácie v takej forme, aby sa vyhli aj najmenšieho náznaku konfrontácie. Odborní spolu komentátori vyzdvihujú hlavne pozitívne fakty a ak kritizujú tak len konkrétne situácie. Ak sa opatrne dotknú koncepčných alebo taktických otázok zostávajú na povrchu, aby náhodou nenaznačili niečo čo by mohlo vyvolať dojem, že sú proti slovenskej reprezentácii. Tak sa totiž veci interpretujú ak niekto zastáva názor, ktorý nie je v súlade s oficiálnou líniou.

Zodpovednosť trénera a realizačného kolektívu za dianie na ihrisku sa nedá opomenúť!  Priaznivo, reálne je vyhodnotené zostavenie mužstva, iniciácia k bojovnosti, k sebavedomým činnostiam, zosúladenie činnosti formácií, čo je jednoznačne pozitívne v činnosti trénera a kolektívu. Za to si tréner, celý, kolektív a hráči zaslúžia pochvalu a uznanie. Hrali proti veľmi silným mužstvám, nesklamali a sú stále v hre o baráž. Sú ale aj oblasti ktoré z hľadiska vedenia mužstva i hráčov neboli zvládnuté:

 

  • Rozhodca Mažič v zápasoch, ktoré nám v kvalifikácii pískal, sa držal „zlatého“, nepísaného pravidla: „Favorizované mužstvo nesmieš nikdy, ani v náznaku, poškodiť!“ Využil každú príležitosť, ktorú mu naši hráči dali resp. umožnili, aby ich znervóznil a trestal. Fakt o nekompromisnom prístupe Mažiča k nám bol známy už zo zápasu s Anglickom v Trnave. Na prístup rozhodcu mali byť naši hráči upozornení a mali sa vyvarovať zbytočných protestov, neprimeraných zákrokov a činností! A nielen upozornení, ale mal byť aj direktívne určený spôsob komunikácie s rozhodcom!
  • Striedanie hráčov v 79. až 80. minúte zápasu bolo prekvapením. Pri silnom nátlaku súpera v posledných minútach zápasu je zvykom využiť striedania na vyvedenie súpera z herného rytmu a zisk času. Považujem Kozákov ťah striedať troch hráčov a vzdať sa klasického riešenia za čin smelý a pozitívny! Ukázal odvahu, aj v oslabení, čeliť súperovi priamo v boji bez špekulácií a zdržovania. Súpera tým postavil do role reagovať na novú situáciu. To,  že sa striedaním nedosiahlo zlepšenie činnosti nášho mužstva a na konci zápasu dosiahli Škóti víťazstvo, súvisí s príchodom striedajúceho hráča V. Weissa na ihrisko. Za danej situácie a stavu bol príchod Weisa na ihrisko mimo hlavnú pointu striedania. Nasadenie Vladimíra Weissa nemohlo byť v súlade s hlavnou pointou tohto kroku; totiž iná pointa ako posilnenie defenzívnej činnosti neprichádzala do úvahy. Pri vysunutí Dudu, ktorý striedal Nemca, museli mať dvaja noví hráči obranné úlohy! Postaviť hráča, ktorý nemá fyzické ani mentálne predpoklady kvalitne vykonávať defenzívnu činnosť do úlohy stredopoliara je pre mňa nepochopiteľné. Akékoľvek zdôvodnenie nasadenie Weissa nemá opodstatnenie. Ak za daného stavu od neho niekto očakával viac mal by si uvedomiť, že uškodil Weissovi. Dávať hráčovi úlohy, na ktoré nemá je nezodpovednosť. Jeho činnosť, ktorú na ihrisku vykonal, len potvrdila realitu a jeho defenzívne možnosti.
  • Druhým nedotiahnutým zámerom posilnenia defenzívy striedaním bolo nedostatočné určenie konkrétnych úloh. Gyömbér a ďalší defenzívny stredopoliar (nie Weiss) mali dostať úlohy jednoznačne osobne brániť konkrétnych hráčov súpera. To by usporiadalo obrannú činnosť v stredovej línii. Ostatní hráči by mohli prevziať voľných hráčov súpera alebo brániť zónovo (podľa situácie) Gyömbér by bol užitočný a vyhol by sa hodnoteniu, podľa ktorého ak nehrá na poste stopéra pôsobí zmätene.

 

Po zajtrajšom zápase musíme mať 18 bodov; kvalifikáciu ukončíme so cťou. Preto či budeme hrať baráž alebo nie, podľa môjho názoru naša reprezentácia cieľ splnila. Nemôžeme predsa očakávať, že v kvalifikáciách na MS a/alebo ME budeme suverénne získavať vždy popredné umiestnenia. To dáva v mojich očiach realizačnému kolektívu mandát pokračovať v práci. Na druhej strane som napísal výhrady k zápasu so Škótskom. Z textu vyplýva, že za neúspešný koniec uvedeného zápasu nesie podstatný diel zodpovednosti tréner Kozák. Chyby robí každý z nás, musíme sa s nimi vyrovnať a kritiku prijať. Rád by som videl ešte dva zápasy našej reprezentácie v baráži na MS2018.

Teraz najčítanejšie

Pavol Daučík

Moje články sú o futbale. Nie som fanúšik. Som chemik a (ex)futbalový tréner II. triedy s neplatnou licenciou. Píšem keď musím a mám čas.