Denník N

Marche

Ďalší zaujímavý región očami Talianskeho šéfkuchára.

Už nám zostalo len pár zastávok na návštevu a dnes sa ocitáme uprostred regiónu Marche. Krajina je charakterizovaná v prvom rade s množstvom rôznych bohatstiev od mesta k mestu a teda aj má množné číslo mena regiónu – Marche. Povolanie k autonómii každej oblasti je paradoxne najuniverzitnejším faktorom. Tento región sa vyznačuje silnou homogenitou v poľnohospodárskej krajine, prácneho charakteru a každé malé mestečko má svoju jedinečnú históriu. Pokiaľ ide o históriu tohto regiónu zistíme, že už populácia doby železnej od Piceni, prechádzajúcej medzi galskými inváziami a až Romanico obdobie, ktoré opustili administratívne schopnosti, ktoré by pomohli progresiu mesta, ako to má v mnohých iných oblastiach, ktoré prešli pod ich ruku a prichádzajú Longobardi.

V komunálnom veku prekvitali najvýznamnejšie obce v regióne, napríklad: Pesaro, Fano, Ancona, Jesi, Fermo a Ascoli Piceno. Obzvlášť dôležitá bola obec Ancona, ktorá mala vďaka námorným vzťahom s východom umelecké a kultúrné krásy. V skutočnosti je jednou z námorných republík, ktorých erb sa nezobrazuje pod vlajkou talianskeho námorníctva. V priebehu roka je niekoľko udalostí spojených s cyklom sezón v Marche. Je tu slávnosť Epifania s typickými náboženskými piesňami alebo slávnosť karnevalu, ktorá má mimoriadne veľkolepý charakter v meste Fano, karneval Offida a karneval v Ascoli. Oslavy sú spojené s veľkonočným obdobím. Medzi najkrajšie patrí Cavallo di fuoco (kôň ohňa) a je to tradícia z roku 1682 pozostávajúca zo zvláštnej pyrotechnickej show v regióne. Samozrejme, všetko je vždy sprevádzané tradičnými tanečnými bálmi, ktoré sú najznámejšie v oblasti Marche a ich meno je Saltarello. Ďalej ponúka tanečné školy a populárne nadšenie v sprievode tamburíny a orgánu. Hudobným nástrojom excelentnosti Marche je akordeón, ktorý sa v tejto oblasti vyrába remeselne. Stále žije tradícia stornelli alebo populárnych piesní v dialekte zostáva.

V regióne ponúkajú širokú škálu jedál, ktoré sa počítajú z chutí pochádzajúcich z Jadranského mora a z typických vrchov a hôr. Nájdeme tiež viac ako 20 vín, medzi DOC a DOCG, ktoré sprevádzajú výtvory miestnej kuchyne s viac či menej intenzívnymi vôňami. Pri vstupe do kuchyne zistíme, že typický predkrm regiónu je chladný a môže sa skladať zo širokej škály studeného mäsa a syrov. Syry, ktoré sú neuveriteľne rozmanité v závislosti od oblasti výroby. Druh, ktorého výroba sa rozprestiera po celej oblasti, a je ho aj potrebné spomenúť, je pecorino. Líšia sa v závislosti od oblasti výroby: v provinciách Pesaro-Urbino, Ancona a Macerata, syry sú spálené srvátkou na oneskorenie dozrievania. Namiesto toho v horách Sibillini používajú aromatické syridlo s vôňami a príchuťami, ako je bazalka, majoránka, klinčeky, muškátový oriešok. Na koniec v Montefeltro, pecorino je ochutený v tufo jaskyni a berie názov formaggio di fossa. Slanina, saláma la goletta, klobása patria medzi najčastejšie používané produkty, ktoré sa najčastejšie jedia s týmito vynikajúcimi ochutenými syrmi. Veľký význam, je stála prítomnosť regionálnej kuchyne zvieratá z maštaľného chovu, kurčatá, králiky, morky a ďalšie, a v tomto prípade patrí medzi najznámejšie typický recept na pečeného králika. V druhom pokrme je charakter ľudí z Marche presnejší, vždy vyjadrujúc svoje preferencie pre jednoduché a niekedy robustné jedenie. Holub bol vždy pre ľudí chutná delikatesa, a tam sú početné recepty, ktoré vidia ako ingredienciu toto malé zviera. Je nemožné nespomenúť plnené vyprážané olivy olive ascolane –  vyprážané plnené olivy s mäsom alebo rybami, ktoré sú teraz známe po celom svete.

Táto krajina je bohatá na hľúzovky ako napríklad v meste Amandola. Na jeseň, je tu expozícia cenenej bielej hľuzovky z hôr Sibillini, a dokonca aj čierna hľuzovka sa rozšírila vo vnútrozemských oblastiach celého regiónu. Medzi vínami už vyššie spomínaných sú takmer rovnaké odrody ako v susedných regiónoch, ako je Vernaccia, Verdicchio ale aj pôvodných odrôd, ako je Offida alebo Bianchello a dokonca aj nová odroda červeného Conero, ktoré sme doteraz nenašli v iných regiónoch. Dnes som krátko opísal oblasť Marche medzi kultúrnymi a kulinárskymi tradíciami a prešiel dobrým pohárom vína. Dúfam, že som Vás presvedčil, aby ste navštívili túto krajinu.

Teraz najčítanejšie

Luca Nucciarelli

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás varím v Martine a spolupracujem ako šéf ambasador v reštaurácie Orchidea vo Veľká Lomnica.