Denník N

Načo volebné programy, aj tak ich nikto nečíta

A to je chyba! Lebo úrady potom ovládne amaterizmus a diletanstvo.

Ja viem, že málokto číta volebné programy. A to je chyba. Volebný program kandidátov totiž ukazuje, či sú v problematike zorientovaní, či na niečo nezabudli alebo vyzdvihuje čo im je srdcu blízke.

Svet ktorý žijeme je rýchly, ale sú situácie, kedy treba spomaliť, zamyslieť sa a popremýšľať. Na mojom volebnom programe pracovali desiatky ľudí z SaS. Zasadli expertné tímy, ktoré sme roky budovali a patria k tomu, kvôli čomu je SaS-ka považovaná za stranu odborníkov. Pripomienkovali ho všetci kandidáti pravicovej koalície: SaS, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, SMK, NOVA, OKS a Zmena zdola Jána Budaja.

Náš volebný program do župných volieb nie je znôška populistických hesiel napríklad o doprave alebo internete zadarmo. Máme úplne zrozumiteľnú a realistickú predstavu o tom, ako kraj zmeniť. A hlavne – spolu so mnou kandiduje ďalších 49 ľudí, ktorí mi program pomôžu realizovať. Nemusíte sa teda báť, že budete päť rokov počúvať o tom, ako sa župan nevedel dohodnúť s poslancami a preto sa nič nepodarilo zmeniť.

Program som rozdelil do deväť kapitol a celý si ho môžete prečítať na www.droba.sk/program. Najdôležitejšie štyri témy som si dovolil rozpísať nižšie. Buďte prosím kritickí k program kandidátov a čítajte ich, aby ste sa vedeli rozhodnúť nie na základe emócie, ale odbornosti.

Ak by som mal jednou vetou vystihnúť, v akom stave sa Bratislavský samosprávny kraj nachádza, povedal by som, že ide výrazne pod svoje možnosti.

Sme jeden z najbohatších regiónov v Európskej únii a napriek tomu to ľudia necítia. Doprava má ďaleko od úrovne 21. storočia – chýba zmysluplná integrovaná doprava, kvalitné cesty, koľajová doprava. Výsledkom sú dennodenné zápchy bez rozumnej alternatívy. Riadenie kraja je priemerné, obyvatelia nemajú pocit, že župa má pre nich zmysel. Bratislavskému kraju chýba skutočná vízia moderného európskeho regiónu, absentuje odvaha robiť veľké veci. Politika v našom kraji bola iba „kúriť a svietiť“. S odvahou a odhodlaním pre inovácie máme na viac.

Župa s nulovou toleranciou korupcie

Moja priorita, ktorú vnímam ako strechu pre všetky ostatné oblasti, je boj proti korupcii a dobre spravovaný úrad. Žiaľ, za posledné roky sa Bratislavský kraj pre občanov stal synonymom úradu, ktorý stále nevie poriadne preukázať opodstatnenosť svojej existencie. Občania nemajú dostatočný kontakt so župou a nepoznajú výstupy jej práce. Ešte horšie sme na tom s transparentnosťou. V rebríčku transparentnosti krajov, ktorý zverejnila organizácia Transparency International, skončila bratislavská župa na šiestom mieste z ôsmich. Za úradovania Pavla Freša sa prepadla o dve miesta. Predbehol ju dokonca aj Kotlebov Banskobystrický kraj. Transparentnosť, to nemá byť len volebná fráza, ktorá kandidátov zaujíma do chvíle uzavretia volebných miestností. Majme totiž na pamäti, že každé ušetrené euro môžeme investovať do rozvoja kraja. O to dôležitejšie je, aby peniaze občanov nekončili vo vreckách špekulantov a kšeftárov cez predražené a nepotrebné zákazky. Transparentnosť znamená predovšetkým informovanosť verejnosti. Nestačí len zverejňovať to, čo nám káže zákon, ale informácie musíme poskytnúť verejnosti v zrozumiteľnej forme.

Dobré cesty bez kolón, kvalitná verejná doprava

Dopravné zápchy, problémy s parkovaním a slabá alternatíva. To sú najčastejšie problémy, s ktorými sa boria obyvatelia kraja. Mobilita obyvateľov je pre dobré fungovanie kraja kľúčová. Každodenné zápchy sú vizitkou nekoncepčného prístupu k doprave v uplynulých dvoch desaťročiach. Spôsobujú, že občan strávi na ceste do práce a z práce príliš veľa času, ktorý by mohol stráviť s rodinou, oddychom, alebo zábavou. Cesty sú preplnené osobnými automobilmi, pretože verejná osobná doprava neposkytuje dostatočný komfort a rýchlosť pre značnú časť obyvateľov regiónu. Nebojujem principiálne proti autám. Ponúkam alternatívu tým, ktorí chcú cestovať inak. Riešenie dopravy v bratislavskej župe navrhujem postaviť predovšetkým na koľajovej doprave a písal som o tom osobitný blog. A k tomu pridávam záchytné parkoviská, bezpečné cyklotrasy a skutočne integrovanú dopravu.

Dostupné služby pre seniorov

Plnohodnotné zapojenie starších ľudí do života je pre Bratislavský samosprávny kraj mimoriadne dôležitá téma, na ktorú sa dosť často zabúda. A to nielen preto, že počet seniorov rastie, ale najmä preto, že aj staršia generácia má nárok na vyššiu kvalitu života. V seniorskom veku začnú ubúdať sily a problémom sa stávajú aj bežné úkony. Keď tento problém už rodina nedokáže zabezpečiť vlastnými silami, je možné sa obrátiť na samosprávu a na kraj. A vtedy má župa podať pomocnú ruku.

Zeleň je dôležitejšia ako betón

Ak ma v Bratislave niečo naozaj štve, tak je to ubúdajúca zeleň. Namiesto toho sa kopí betón a asfalt. Bratislava tiež patrí medzi mestá s najvyššou hlučnosťou a prašnosťou v Európe (písal som o tom vo svojom blogu). Ak sa nechceme zadusiť výfukovými plynmi a v lete skolabovať na rozpálených uliciach bez stromov, treba mestá zazelenať, nie nechať ich zošedivieť. Riešenie pre zelený kraj staviam na výsadbe novej zelene, ochrane parkov a zelenej mestskej infraštruktúre. Budem bojovať za zelené strechy a fasády budov, viac fontán a lepšiu prácu s dažďovou vodou (aby nekončila v kanáli). Chcem, aby namiesto betónových budov s marketingovými prívlastkami „… park“ pribúdali ozajstné parky. Tie zelené.

(Autor je kandidát SaS na bratislavského župana)

Teraz najčítanejšie