Denník N

Cnosť vytrvalosti

Matej Tóth, športovec-gentleman a výkladná skriňa svetovej atletiky sa minulý týždeň konečne dočkal… a my spoločne s ním. Nedopoval, nepodvádzal, neklamal. Teším sa.

Celý tento prípad má, ako pre mňa, tak pre O2 osobný rozmer. Strávili sme s Matejom za posledný rok nejaký ten čas. Hovorili sme o živote, férovosti, potrebe vštepovať hodnoty mladým a inšpirovať ich byť lepšími a teším sa na ďalší rok a  spoločné aktivity s Matejom smerom k dorastu.

Matej je pre mňa zosobnením hodnôt, na ktorých máme ako spoločnosť, ľudia a v neposlednom  rade aj samotný biznis stavať a bojovať za to, v čo veríme.

Spomínam si na moment, kedy médiami prebleskla správa o Matejovej suspendácií a my sme stáli pred dilemou ako sa zachovať. Intuícia v kombinácii s Matejovým „rebríkom hodnôt“ nám napovedali a riskli sme to. Dobre nám tak.

Nie je odvahou stáť za človekom, keď je na výslní. Matej však svoj „proces“ zvládol bravúrne, sústredil všetky fakty na to, aby vyvrátil pochybnosti a pokorne čakal na výsledok. Okrem tvrdých faktov zavážil aj jeho zmysel pre hodnoty, ktorými sa riadi. Tým presvedčil nielen nás.

Férovosť, transparentnosť a konanie postavené na hodnotách je behom na dlhé trate. Nikoho neprekvapí fakt, že v ére instantnosti a rýchlobratkovosti to nemusí byť pre každého … Schválne, skúste spočítať koľko takýchto „vytrvalcov“ máte vo svojom okolí?

Miestami je až tragikomické, na čo všetko takto natrafíte … pozdvihnuté obočia, pochybovačnosť, či posmešky štýlu … „Neblázni, chceš byť úspešná/úspešný…tak prečo si to komplikovať nejakou hodnotovou filozofiou, snahou robiť to čisto?“

Ako s tým naložiť? Jednoducho, choďte si za svojim. Každý má v sebe morálny kompas a je na Vás kam sa necháme viesť.

Áno, je a bude to namáhavé. Je instantná polievka lepšia ako tá poctivo podomácky pripravená so všetkými autentickými ingredienciami? Chutia rovnako? Ani náhodou. Je cena vyššia? Áno je, ale rovnako aj odmena.

Nehádam sa, skratky sú skvelá vec, no nie pri hodnotovej orientácii. Môžete dopovať, klamať, podvádzať …na krátky čas. No Božie mlyny melú pomaly, ale isto.

Každá akcia má svoju reakciu, dobehne nás to skôr alebo neskôr.

Pozerajúc sa vopred, som úprimne presvedčený o tom, že čím bude viac Matejov Tóthov na Slovensku, tým znesiteľnejší a lepší bude svet okolo nás.

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Peter Gažík

Generálny riaditeľ O2 Slovakia. V spoločnosti O2 pôsobil na pozícii Public Affairs Director v rokoch 2011 – 2014 a následne spolupracoval s O2 ako konzultant v oblasti regulácie, zodpovedal za vzťahy s parterskými, štátnymi inštitúciami a regulátorom. V tomto období sa zároveň venoval startup-om a podpore inovatívnych projektov v Neulogy ako Riaditeľ pre business developement a inovácie. Peter Gažík študoval lingvistiku a politológiu na Univerzite Komenského v Bratislave ako aj na London School of Economics. 1. júna 2015 sa stal Generálnym riaditeľom O2 Slovakia, s.r.o.