Denník N

Chcem byť županom na plný úväzok, županom na 100%

Súčasný župan Jaroslav Baška vydáva za jednu zo svojich výhod fakt, že okrem postu župana zastáva i post poslanca Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave. Inými slovami povedané, je dlhodobo súčasťou straníckeho a vládneho establišmentu. Pozrime sa preto spoločne, aké výsledky to prináša Trenčianskemu kraju.

Na úvod si prepočítajme, ako musí „vďaka“ sedeniu na dvoch stoličkách župan a poslanec Baška deliť svoj čas. V roku 2015 bolo v kalendári 250 pracovných dní (v roku 2016 boli parlamentné volby, preto bol ako posledný štandardný rokovací rok NR SR braný do úvahy rok 2015). Rokovacích dní parlamentu bolo 94. Okrem toho bol Jaroslav Baška členom dvoch výborov, rokovania ktorých trvali 32 pracovných dní. Ako župan má okrem toho podľa zákona nárok na 25 dní dovolenky. Výpočet je teda jednoduchý- na prácu pre Trenčiansky kraj mu v roku 2015 ostalo 99 dní. Župan Baška z 365 dní pracuje len 99 dní. Z 12 mesiacov iba niečo viac ako 3 mesiace. Možno teda povedať, že pracuje pre náš kraj iba na štvrtinu.

Možno si poviete, že je to v poriadku a mandát poslanca môže byť prínosom pre kraj. Župan, ktorý je poslancom, môže viac vylobovať a presadiť. Aká je však pravda?

Ukážme si to na kľúčovej spojnici Považia a hornej Nitry- rýchlostnej ceste R2. Ako dopomohol poslanec už takmer 12 rokov vládneho Smeru k tomu, aby bola táto cesta realitou? Nijako. Dokonca vypadla z programového vyhlásenia Ficovej vlády, čo potvrdilo i samotné Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ktoré zverejnilo svoj plán priorít. Je teda viac ako isté, že nová, moderná cesta v najbližšom desaťročí Trenčín a Prievidzu nespojí. Ľuďom z Hornej Nitry a najmä obyvateľom Prievidze už dochádza trpezlivosť. Nečinnosť vládneho establišmentu, ktorého súčasťou je aj župan Baška, priam donútila samosprávu v  Prievidzi k organizovaniu petičnej akcie. Aby aspoň takto vláde SR pripomenula jej záväzky voči ľuďom z tohto kraja. Aj z tohto príkladu je zrejmé, že stranícke tričko župana nie je prínosom pre kraj. Skôr naopak. Musí byť ticho. Neprotestuje, neozve sa, nebojuje za ľudí v kraji, pretože stranícka disciplína a parlamentné počty v Bratislave sú nad záujmy regiónu.

A to nie je všetko. Nielen, že poslanec Baška za náš kraj v Bratislave nelobuje, dokonca oberá ho  o kompetencie, keď hlasuje za (vládne) návrhy, ktoré tieto presúvajú späť štátu. Stačí sa pozrieť napr. na otázku dane z motorových vozidiel, kde kraj prichádza každoročne o príjem vo výške zhruba 14 mil. euro. V prípade duálneho vzdelania zas Baška podporil takú legislatívu, ktorá v praxi znemožňuje aktívne uplatňovanie myšlienky tejto formy vzdelávania. Aj preto sme „lídrom“, s menej ako 3% zapojených študentov.

Ak budem zvolený za župana, chcem sa k tomu postaviť inak. Ako som sa doteraz vo funkcii venoval stopercentne mestu Trenčianske Teplice, v prípade úspechu chcem mať opäť len jedno kreslo. Samospráva ma naučila, že ak majú veci fungovať poriadne, nestačí ich urobiť na 75, 50 a v tomto prípade už vôbec nie na 25%.

Trenčiansky kraj potrebuje župana, ktorý bude pre kraj pracovať na stopercentný úväzok a nebude mať riadenie kraja iba ako vedľajší job. Klasický stranícky prístup je na regionálnej úrovni prekonaný. Vzťahy medzi krajom, vládou a parlamentom potrebujú reštart.

Teraz najčítanejšie