Denník N

Piatok na Jednom svete – lahôdky pre filmových fajnšmekrov

Filmy a témy, ktoré prinášame počas druhého dňa festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, teda v piatok 13-teho, nie sú ľahké, miestami sú kontroverzné a mnohé z nich otvárajú ďalšie otázky. Ak hľadáte práve toto, ste na správnom mieste. Deň je doslova nabitý filmami a sprievodnými podujatiami. Začíname už o štvrtej.

Filmom s asi najsilnejším marketingovým potenciálom z dnešného výberu – už len ten názov hovorí za seba – je holandská investigatívna snímka Kyberdžihád. Tá rozpráva divákom o tom, že Islamský štát, ale aj ďalšie teroristické skupiny, sa už vo svojom boji neobmedzujú len na využívanie tradičných zbraní, ale čoraz viac sa obracajú na internet. A sú v tom pekelne dobrí. Až sa natíska otázka, či je vôbec možné s nimi tento súboj vyhrať, prípadne za akú cenu. Priamo po filme bude nasledovať diskusia s tvorcom filmu Hansom Busstrom a odborníkom na extrémizmus Danielom Milom, ktorí sa budú snažiť nájsť na túto otázku odpoveď. V piatok o 18:30 v Kine Lumiére.

 

Ďalším výsostne aktuálnym filmom dnešného výberu je film slovenskej režisérky Zuzany Piussi a jej režisérskeho partnera Víta Janečka s názvom Sedliacky rozum. Film nazerá do života podnikateľov a poľnohospodárov v Čechách, hľadá odpovede na otázky ako a prečo fungujú dotácie, prečo sa pestujú niektoré plodiny viac a iné menej, prečo v posledných rokoch ubudlo chovných zvierat a aké to má následky na produkciu potravín. A najmä, aká je v tomto všetkom rola jedného jediného človeka – Andreja Babiša.

Film je zvlášť aktuálny aj vo svetle posledného rozhodnutia súdov, ktoré ukázalo, že s eštebáckou kariérou tohto ašpiranta na českého premiéra to nemusí byť také ružové, ako sa snaží verejnosti nahovoriť. Po filme bude, podobne ako po tom predošlom, nasledovať diskusia s tvorcami, v ktorej dostanú aj diváci možnosť klásť vlastné otázky na tieto pálčivé témy. Film sa začína o 17:30 v Kine Mladosť, diskusia nesleduje hneď po filme, teda o 18:45.

Pre mnohých prekvapením, pre iných žiadnou novinkou, bude snímka Tajomstvá dopingu: Ako Rusko vyrába svojich víťazov. Režisérovi nemeckej snímky sa podarilo dostať do zákulisia ruskej nižšej atletickej súťaže, kde mu priamo športovci a tréneri nebývalo otvorene odkrývajú strašidelnú tvár športu v tejto krajine, plnú zastrašovania a vynúteného mlčania. V Kine Mladosť o 19:45.

 

A napokon sa v našom dnešnom výbere ocitá kulinárske dielo o možnom jedálničku budúcnosti. Dánska snímka Chrobáky, v ktorej sa tvorivé duo režiséra a kuchára vybralo do sveta, aby zmapovalo kulinárske zvyky kultúr, ktoré už celé veky nepohrdnú dobrou osou či červíkom, od Japonska, cez Ugandu po Taliansko. Ich putovanie však nie je len bezduchým hľadaním nových chutí, ale zároveň aj snahou nájsť odpoveď na otázku, či môžeme s hmyzom skutočne počítať ako s novým, udržateľným zdrojom bielkovín vo svete, v ktorom žije čoraz viac a viac ľudí. V Univerzitnej knižnici o 17:30.

 

A napokon bonbónik pre milovníkov histórie môže byť dokument 32 utajených strán – správa z pekla o osudoch väzňov, ktorí ušli z nacistického vyhladzovacieho tábora, odkiaľ priniesli desivé svedectvo o praktikách nacistov. A nik ich nepočúval. Po filme nasleduje diskusia s tvorcom dokumentu Jánom Novákom. O 19:30 v sále na VŠMU, diskusia bude pokračovať priamo na mieste.

 

Ďalšie zaujímavé filmy, od internetovej bezpečnosti a (ne)ochrany našich dát, cez Leonarda DiCapria a jeho boj proti zmene klímy, po otázky spojené s nástupom otvorene neonacistickej strany do gréckeho parlamentu, nájdete na stránke www.jedensvet.sk v sekcii program.

 

Peter Stanka
www.jedensvet.sk

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.