Denník N

Prehľad týždňa z našej krčmy.

Pondelok – Všetky médiá sa zaoberali tým, že Kotleba vhodil na hokejovm zápase Detvy s Košicami buly. Iba Karol povedal, že „diváci mali na ľad hodiť celú detviansku VIP-ku na čele s majiteľom klubu Ľuptákom. Aj so sedadlami“!

Utorok – Polícia vraj objasnila vraždu bývalého predsedu Ústavného súdu Ernesta Valka. Pišta, ktorý má odsedených spolu asi 22 rokov, to komentoval lakonicky a s nadhľadom experta. „Po prvé, chlpatí nič neobjasnili, lebo vraha bomzol jeho kumpán a bomzol ho bez ich zásluhy. Po druhé. Vôbec to neznamená, že to naozaj tak bolo. Úlohy mohli mať pri vražde kľudne vymenené. Po tretie. Najpravdepodobnejšia sa mi javí možnosť, že svedok sa proste potrebuje dostať na luft, lebo bručí vnútri už pekných pár rokov. Tak sa rozhodol, že sa nechá povoziť eskortou na výletoch k vyšetrovateľovi, prokurátorovi, na miesto „činu“ a podobne. Proste spestrenie basmanského života a výlety za štátne“. Keďže nikto z nás ostatných nemá odsedený ani deň, nedovolili sme si Pištovi, ako uznávanej autorite na krátko a dlhodobé pobyty v pohostinských zariadeniach 1. – 3. nápravno – výchovnej skupiny oponovať.

Streda – Hudobník a raper Eminem sa pustil do amerického prezidenta Trumpa, ktorého označil za rasistu a kamikadze. K tomuto zaujal stanovisko Paľo, ktorý ako jediný z nás absolvoval na ľudovej škole umenia 3 ročníky hry na husle. Jeho resumé bolo v zásade jednoduché a pravdivé. „Trump nie je ani rasista, ani kamikadze. On je proste … trumpeta“. Pre presnosť dodávam, že namiesto slova trumpeta použil úplne iný, rýdzo slovenský výraz.

Štvrtok – Premiér Fico na hodine otázok v parlamente vysvetľoval podľa mienky mnohých zlodejskú, takmer 80 miliónovú odmenu pre advokáta Bžána za zastupovanie Slovenska v spore o Gabčíkovo. Podľa predsedu vlády to celé spôsobila vlastne bývalá vláda(ktorej súčasťou bolo vtedy aj SMK na čele s Bugárom, ktorý je zase paradoxne dnes už ako staviteľ mostov súčasťou dnešného vládneho zoskupenia), keď predala Slovenské elektrárne ENEL-u. Keď sa reportérka televízie JOJ spýtala Bugára, ako hodnotí toto vyhlásenie svojho koaličného bossa, začal koktať viac, ako to u neho v takýchto krízových okamžikoch býva zvykom. Podľa neho samotného vraj v čase, ked sa rozhodovalo o predaji, nemali ani polovicu tých informácií, ktoré majú dnes. Na oblasť energetiky máme ako špecialistu Bugárovho menovca Bélu, ktorý je vyučeným elektrikárom. Ten po krátkom, asi troj poldecákovom zamyslení sa, vyhodnotil situáciu nasledovne. „Mne z toho vychádza, že ak môj menovec súhlasil s predajom elektrární a dohromady o tom nič nevedel, bol z toho sprostý. Ale to, že bol sprostý mu nevadilo, aby za tú sprostosť hlasoval? Na záver svojej krátkej úvahy položil takmer filozofickú otázku. „Teraz som na pochybách, či bol vtedy naozaj sprostý on, alebo iba dnes robí sprostých z nás“?

Piatok – Austrálskej  pretekárke Jessice Gardinerovej ukradli v Gelnici pred finále majstrovstiev Európy v endure motorku. O páchateľoch sa zatiaľ nič nevie, lebo polícii sa na rozdiel od Valkovej vraždy zatiaľ neprihlásil žiadny spolupáchateľ. Ako dopravného experta máme vo výbore Zdena. Do tejto funkcie sme ho zvolili asi deň po tom, ako Vieru Tomanovú zvolili za ombudsmanku pre deti. Na výkon funcie ho podobne ako Tomanovú, predurčujú praktické skúsenosti z oblasti dopravy. Mal asi 8 razy odobratý vodičák za alkohol a iné, ako zvykne vravieť, „drobné dopravné priestupky“. Zdeno, ktorému mimochodom ostal Váhostav visieť asi 250 000,-€ za nevyplatené práce na stavbe diaľnic, analyzoval prípad s údivom. „Ukradli jej motorku? Preboha a kto? Veď v ten deň tam nezasadala ani vláda, ani koaličná rada…“!

Teraz najčítanejšie