Denník N

Princíp „v súlade so zákonom“ nestačí

Bratislavský kraj sa pre občanov stal synonymom úradu, ktorý nevie poriadne preukázať opodstatnenosť svojej existencie.

Výrazy „skutok sa nestal“ a „všetko prebehlo v súlade so zákonom“ sa stali ukážkou toho, ako si súčasná vládnuca reprezentácia predstavuje boj proti korupcii. Na prvý pohľad je teda všetko v poriadku, ale v skutočnosti po Slovensku pobehujú rôzni bašternákovia, bžánovia či gorily, ktorí beztrestne rabujú našu krajinu. A chcú v tom pokračovať.

V bratislavských župných voľbách kandiduje niekoľko ľudí, ktorí sa tiež zaštiťujú výrazmi „v súlade so zákonom.“ Viacerí kandidáti dlhé mesiace platia desiatky tisíc eur, aby presvedčili ľudí, že sú nezávislí. Pri odpovediach používajú frázy ako „kampaň mám financovanú z vlastných úspor“, ktorým už nikto neverí.

Kampaň z rodinných úspor?

Kandidát na župana Rudolf Kusý, ktorý doslova oblepil celý kraj plagátmi, doteraz nevysvetlil odkiaľ má peniaze na takú nákladnú kampaň. Na moju priamu otázku v diskusii koncom septembra odpovedal, že prvú fázu kampane hradil z úspor, zo zdrojov od rodiny či otca. Až od júla má (konečne!) zriadený transparentný účet. Konkrétnejší však nebol. Koľko peňazí doteraz naozaj minul? Komu ich bude splácať?

Ďalší z kandidátov na župana, Milan Ftáčnik, si síce zriadil transparentný účet ešte pred oficiálnym začiatkom kampane, ale rovnako tomu bolo aj keď kandidoval za primátora. Až nedávno sa priznal, že v prvých primátorských voľbách mu časť peňazí na kampaň darovala strana Smer-SD výmenou za funkciu riaditeľa magistrátu. Kto bude na zozname kádrových rezerv tento krát? Môžeme očakávať ďalšie verejné obstarávania na 5-dverové trolejbusy, ktoré vyrába len jediný výrobca? Alebo ďalšie žrebovanie znalcov, kde sa výhercom stane deviaty z ôsmich uchádzačov?

Azda najhoršie je na tom Pavol Frešo, ktorý oficiálne minul za september presne 5,31 € a jediným jeho vysvetlením je, že faktúry mu ešte len prídu. Neváha pritom míňať ťažké tisíce eur zo župných peňazí na masívnu kampaň na Facebooku.

Pred verejnosťou nič neskrývam

Moja predstava o transparentnosti a boji proti korupcii je diametrálna odlišná od prázdnych marketingových výrazov predsedu vlády, ministra vnútra či niektorých kandidátov na župana. To, že úradník „neporušil zákon”, nestačí. Pre mňa je dôležitá aj hospodárnosť a morálnosť rozhodnutí.  Skutočný boj proti korupcii znamená nulovú toleranciu pri prijímaní ľudí a prideľovaní zákaziek firmám spojených s korupčnými kauzami.

Transparentnosť znamená predovšetkým informovanosť verejnosti. Nestačí len zverejňovať to, čo nám káže zákon, ale informácie musíme poskytnúť verejnosti v zrozumiteľnej forme. Aj preto chcem každoročne vystaviť „účet” za činnosť župy, aby občania vedeli, na čo boli použité ich peniaze. Aj preto presadzujem, aby voľné miesta v zariadeniach sociálnych služieb boli uverejňované na webe a ich prideľovanie bolo nespochybniteľné.

Miera korupcie závisí predovšetkým od ľudí. Na každé podozrenie by sme preto mali okamžite reagovať a za chyby vyvodzovať zodpovednosť. Lebo inak sa ľudia naučia, že zlyhania si môžu dovoliť opätovne. Kľúčové pracovné pozície by mali byť obsadzované cez otvorené výberové konania, kde bude rozhodovať odbornosť uchádzačov. Osoby s možným konfliktom záujmov musia byť z rozhodovania v konfliktnej záležitosti vylúčené. Neohlásiť konflikt záujmov by malo byť vážnym porušením pracovnej zmluvy. A hlavne, plat by mali zamestnanci župy dostávať nielen podľa počtu odsedených hodín, ale najmä podľa výkonu a kvality práce. A tí, čo ušetria župné peniaze, by mali byť odmení. Cez mzdové odmeny, nie cez peniaze v obálke od víťazného uchádzača tendra.

Ako župan budem každý mesiac diskutovať s občanmi na verejných stretnutiach. Pred kritikou sa nebudem skrývať, ale budem na ňu reagovať. Zavediem portál na nahlasovanie podnetov od občanov, kde budú všetky podnety preverené a župa bude komunikovať o stave ich riešenia.

Ak chceme zmenu, musíme prísť voliť

Transparentnosť, to nemá byť len volebná fráza, ktorá kandidátov zaujíma do chvíle uzavretia volebných miestností. Majme totiž na pamäti, že každé ušetrené euro môžeme investovať do rozvoja kraja. O to dôležitejšie je, aby peniaze občanov nekončili vo vreckách špekulantov a kšeftárov cez predražené a nepotrebné zákazky.

Ak chceme vytrhnúť túto krajinu z rúk podvodníkov a vrátiť ju ľuďom, ak chceme, aby ju na všetkých úrovniach spravovali zodpovední a čestní odborníci, musíme prísť voliť. Ak dokážeme poraziť kandidátov Smeru v Bratislavskom kraji, podarí sa nám to časom aj na celom Slovensku.

Najbližšiu šancu máme 4. novembra. Nepremárnime ju.

(Autor je kandidát SaS na bratislavského župana)

Teraz najčítanejšie