Denník N

Friuli Venezia Giulia

Putovanie zaujímavým, no nie veľmi známym regiónom Talianska.

Dnes bude posledná zastávka medzi krásnymi talianskymi regiónmi a teda navštívime Friuli Venezia Giulia. Povieme si o regióne severného Talianska, presnejšie o regióne s hlavným mestom Terst. Skladá sa z dvoch historických a geografických oblastí s rôznymi kultúrnymi charakteristikami. V prvom rade by som chcel hovoriť o vzniku názvu oblasti Friuli, ktorého meno je rímskeho pôvodu a pochádza z mesta Forum Iulia (teraz Cividale) a ktoré založil Giulio Cesare v polovici prvého storočia pred naším letopočtom. Meno Venezia Giulia odkazuje na rímsku tradíciu Venetia et Histria a Alpes Iuliae.

Región patrí medzi jedinečné regióny spomedzi všetkých. Geografia ho umiestnila na hranici s dvoma etno-lingvistickými realitami a to: germánsky a slovanský.

Friuli Venezia Giulia sa nachádza na severovýchode Talianska a pokrýva veľmi širokú oblasť. Skladá sa z územia, ktoré patria do historickej a geografickej oblasti Friuli, čo predstavuje veľkú väčšinu jeho povrchu, a časť Venezia Giulia zostala v Taliansku po druhej svetovej vojne. Celá severná časť sa skladá z hornatého územia, označená údoliami riek. Na západnej strane sú Alpy a karnické lesy. Medzi najvýznamnejšie reliéfy, od západu na východ, sú medzi Friulian Dolomity, ktoré patria práve do podhoria Carniche Cima dei Preti (2703 m), Duranno (2652 m) a Cridola (2580 m) a medzi Alpami Carniche je napríklad Coglians (2780 m).

Oblasť nížiny, ktorá pochádza z kopca na pobreží Jadranského mora je súčasťou takzvaného „pianura friulana“ a na západ od toho, pobrežie je nízke a piesčité s veľkými lagúnami, ako je Grado e Laguna di Marano. Samozrejmosťou je v tejto oblasti veľa známych letovísk ako je Grado a Lignano Sabbiadoro. K východu je pobrežie skalnaté, kde krasová plošina spĺňa Jadranské more pri hraniciach so Slovinskom. Keď už hovoríme o ekonomickej histórii, tak tá nám ukazuje, že táto krajina do polovice dvadsiateho storočia bola presentovaná ako vidiecke pôdy a chudobné Furlandsko na rozdiel od zvyšku severného Talianska. Bolo to predovšetkým z dôvodu zničenia vo vojne. Obmedzené ekonomické príležitosti stáli pri zrode významných migračných tokov smerujúcich nielen do európskych krajín, ale aj v Spojených štátov, Kanady, Argentíny a Austrálie. V súčasnej dobe je región z ekonomického hľadiska určite v poriadku a má dôležitý hlas v ekonomike cestovného ruchu, s prímorskými letoviskami Lignano Sabbiadoro a Grado, ktoré patria medzi hlavné destinácie severného Jadranu, a to aj historické centrum mesta Udine a početné statky roztrúsené po celom regióne. Počas zimného obdobia sú hlavnou atrakciou pre turistov samozrejme Alpy a tu môžeme spomenúť pár oblastí:  Forni di Sopra, Carnia, Tarvisio, Sella Nevea, Piancavallo, Pramollo (najobľúbenejšie lyžiarske strediská). V tomto regióne je aj miesto zvané “ I luoghi del potere (568-774 nl)“(v preklade znamená: miesta energie), ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO. Z hľadiska životného prostredia a naturalistický pohľad sa stáva stále dôležitejšou v celej alpskej oblasti Carnia. Regionálné prírodné parky Dolomity Friuliane, Prealpi Giulie a oáza fauny (divých zvierat) Laguna di Marano. Samozrejme to všetko sa pridáva k veľkým kulinárskym tradíciám, ktoré patria medzi rôzne pokrmy spájajúce tri veľmi odlišné kultúry a to: talianska, slovanská a germánska ale aj v niektorých prípadoch grécka a židov.

Pohľad nielen kulinársky na jedlo a víno zahrňuje najmä tieto pokrmy a to dva typy jahňacie medzi najznámejšie patrí al Karen a  istriano. Môžeme si tu všimnúť aj cudzie vplyvy v gastronómii: piškóty s názvom Buiadnik, ktorý sú pripravované pod rozpáleným popolom a pochádza z oblasti „Resia“ a „Calcüne“ alebo po taliansky „Calzone“ (prekladaná pizza) a „Buchteln“ (buchty plnené lekvárom). Život vína v tomto refóne je čase konštantná, ktorá dnes je vyjadrený vo výrobe s vysokou kvalitou a je rozdelená do desiatich oblastí DOC a do troch zón DOCG. Iniciatívy, ktoré si kladú za cieľ rozšíriť povedomie a zdôrazniť hodnotu, nie len ekonomicky. Medzi najslávnejšie patrí Prosecco, odrody Friulano, Ramandolo a „chioppettino. Mohli by sme stráviť dni rozprávaním o tejto nádhernej krajine a veľa výrobkov D.O.C., ktorá je plná pokladov z hôr a morských pobreží, preto Vám odporúčam ju osobne navštíviť a vychutnať si krásnu dovolenku, aby ste mohli sami posúdiť čaro týchto miest.

 

Teraz najčítanejšie

Luca Nucciarelli

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás varím v Martine a spolupracujem ako šéf ambasador v reštaurácie Orchidea vo Veľká Lomnica.