Denník N

Za zelenú, alebo hnedú Dúbravku?

Po tom, ako bolo v tlači opakovane poukazované na to, kto všetko kandidoval za Kotlebovu stranu v parlamentných voľbách v roku 2016, či na rôzne excesy z minulosti či prítomnosti jej členov a podporovateľov, by človek nečakal, že sa na kandidátke do volieb v samosprávnych krajoch, objaví niekto ako Rastislav Rogel. Ale stalo sa.

Zamyslime sa spoločne, čo to pravdepodobne znamená. Môže to byť odkaz tvrdému jadru, že Kotleba a jeho strana „nestratili gule,“ ako ich obvinil napríklad Marián Magát, ale sú naďalej verní myšlienkam, ktoré teraz verejne z taktických dôvodov neprezentujú. Podobne ako šeky a dotácie s ciframi s neonacistickou symbolikou, signalizujú tým, ktorým sú určené „Sme to stále my, takí akí sme boli v minulosti, nič sa nezmenilo, vyčkajte a podporujte nás. A keď vyhráme, tak to rozbalíme naplno. “

Rastislav Rogel

V parlamentných voľbách mal Rastislav Rogel, prevádzkár reštaurácie Saratov v Dúbravke, na kandidátke Kotlebovej strany číslo 44. Že ide o jednu zo známych šifier používaných neonacistami pre označenie jednotiek SS, je samozrejme iba náhoda. Rovnako ako číslo 88 s ktorým kandidoval ďalší obdivovateľ Hitlera a popierač holokaustu, v súčasnosti trestne stíhaný, Marián Magát.

Rastislav Rogel.

Stačí zadať do vyhľadávača meno Rastislav Rogel a objaví sa množstvo zaujímavých textovfotografií. Napríklad tento záber zo staršieho videa s textom: „Rastislav Rogel na videu skupiny Juden Mord, na ktorom je vidno, že má vytetovaný hákový kríž. Neskôr sa na fotografiách na danom mieste objavuje väčšie farebné tetovanie.

Alebo záber z narodeninovej oslavy s „recesistickou“ tortou.

Zaujímavé sú aj zábery z koncertu v Olomouci. Hajlovanie a v pozadí nápis neonacistického hnutia Blood & Honour, ktoré založil spevák skupiny Skrewdriver, Ian Stuart Donaldson.

Alebo momentky zo známeho kravína v Plaveckom Mikuláši, kde neonacisti poriadajú utajené koncerty.

Ale aj iné fotografie majú svoju výpovednú hodnotu.

Ani nehovoriac o propagácii známej neonacistickej značky eighty eight, v slovenčine osemdesiatosem, čo je číselný odkaz na nacistický pozdrav Heil Hitler. (88 = HH)

Opomenúť nie je možné ani Rogelove pôsobenie v skupine Krátky proces, či Juden Mord. Obal CD a názvy piesní hovoria jasnou rečou o ideologickom pozadí Rastislava Rogela a jeho skupiny. A je tu aj známa kauza incidentu v klube Obluda.

O textoch ani nehovoriac. Skladba „Juden Mord,“ kde sa vyzýva k hajlovaniu: „Zdvihnite pravicu, hajlujte s nami, volajte Sieg Heil, večer je náš,“ alebo „Švindelkaust,“ kde Rogel spieva: „Koľkých sme vás upálili, milión či šesť, kde je vlastne pravda, my nedáme sa zviesť. Žid vládne svetu, klameš zas ty pes, skončíš v peci tiež.“ Názor je možné si vytvoriť aj na základe nekvalitných či krvavé rasové násilie zobrazujúcich záznamov na YouTube skupiny Juden Mord, či skladiebalbumov skupiny Krátky proces.

Čo poviete, bude Dúbravka reprezentovaná Kotlebovým „zeleným aktivistom“ Rogelom a jeho kamarátmi v krajskom zastupiteľstve, naozaj zelená, alebo skôr hnedá?

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.