Denník N

Kontrolná návšteva 81

Kontrolná návšteva je súčasť projektu poli~tak~tika, zaoberajúceho sa porovnávaním slovenskej politiky s politikou s rozumom. Vychádza každý týždeň.
Kontrolná návšteva je súčasť projektu poli~tak~tika, zaoberajúceho sa porovnávaním slovenskej politiky s politikou s rozumom. Vychádza každý týždeň.

Minulý týždeň sa opäť len tak hemžil politickými prekvapeniami, ohradeniami či vykrúcačkami. Ako to bolo detailne?

1~ Milióny do džbánu
Kauza veľmi vysokej odmeny pre advokáta Bžána za súdny spor o Gabčíkovo sa rieši už viac týždňov. Sám Robert Fico bol (možno) pohoršený z toho, aké veľké peniaze niekto taký môže získať. Hoci kauza má dohry, a síce snahy o zníženie odmeny či odvolávanie manažmentu štátnej firmy, ktorá bola za mnohé zodpovedná, neprimerane vysoké peniaze pohodlnej osobe aj tak pôjdu.

2~ Amen s ÚPN
Iniciatíva Pamätaj i všetci slušní ľudia verili, že po nepodpísaní novely zákona o ÚPN prezidentom Kiskom zavládne v koalícii zdravý rozum a čo-to v spomínanej novele prehodnotí. Aj keď problém sa netýka prioritne vlády, vďaka 79 poslancom parlamentu návrh prelomil veto prezidenta a s jedinou skutočnou organizáciou, ktorá je zodpovedná za mnohé dokumenty našej minulosti, môže byť zachvíľu čosi v neporiadku.

79 palcov nadol poslancom, ktorí hlasovali za novelu zákona.

3~ Vyškolené Učiace sa Slovensko
Nová ministerka školstva prekvapila, keď pripravenú a dokončenú reformu školstva vyhlásila za nerealizovateľnú. Proti jej výrokom sa postavili aj niektorí samotní tvorcovia Učiaceho sa Slovenska. Miroslav Beblavý na začiatku ministrovania pani Lubyovej vyjadril vieru, že má správne urobenú prognózu, ako skúsená prognostička a vedkyňa. Otázka ale je, či každý, kto vstúpi do začarovaného vládnuceho kruhu, nedopadne rovnako, bez ohľadu na jeho osobné prognózy.

4~ Ja nič, ja…
V relácii V politike sa premiér Fico ohradzoval proti obvineniam, že rozpútava vojnu medzi sebou a prezidentom. Priame dôkazy, samozrejme, neexistujú. Kto by sa však takýmto domnienkam divil po štvavej prezidentskej kampani či stále pretrvávajúcich potýčkach. Navyše, voľby sú za 2 roky.

5~ Tajná minimálna mzda
Často preberaný problém s novým rozpočtom, nevýhodným nastavením a neefektívnym navýšením minimálnej mzdy. Jozef Mihál zo vznikajúcej strany SPOLU – občianska demokracia už po niekoľký krát predniesol dôkaz, že zo zvýšenia minimálnej mzdy nebude skoro nič. Tentoraz však hlasno, do éteru. Politika je niekedy naozaj iba o vládnych sloganoch. Istota v podobe mega peňazí je reálne kdesi úplne inde.

 

___

Viac informácií o projekte tu.

Teraz najčítanejšie

Patrik Ölvecký

Politika + Architektúra + Zamyslenia / / / Architektúra ma udivuje, snaha o zmenu fascinuje.