Denník N

Hospodárenie vo veľkom je jednoduché

Hospodáriť v rámci 500-miliónovej Európske únie je tá najľahšia a najjednoduchejšia vec na svete. Stačí obyčajná jednoduchá matematika. Povedzme, že už niekoľko rokov sa nedarí „naštartovať“ hospodársky rast. Že problém? Ani náhodou, riešenie je triviálne:

Niekde zoberieme 5 miliárd reálnych peňazí (povedzme z Európskej investičnej banky). K tomu pripočítame záruku nejakej inštitúcie (povedzme Európskej komisie) vo výške 16 miliárd. Výsledných 21 miliárd vynásobíme príslušným „pákovým“ alebo ak chcete „súkromno-investičným“ koeficientom“ (povedzme 15). A už máme krásny výsledok: 315 miliárd eur.

315 miliárd, ktorými EU – teraz už definitívne – naštaruje hospodársky rast, zamestná vyše 1 milión Európanov a navyše to prinesie ďalšie pozitívne „multiplikačné“ efekty napr. žiadne nové dlhy…

Suma sumárum – z 5 miliárd reálnych peňazí máme (simsala-bim) 315 miliárd. Vážení priatelia, ano. Aj takto jednoduché vie byť hospodárenie.

„Je to jednoduchá matematika“ (J.C. Juncker, predseda Európskej komisie)

„Každé euro z verejných zdrojov vo fonde prinesie pätnásť eur celkových investícií, ku ktorým by inak nedošlo“ (A. Králik, zastúpenie Európske komisie na Slovensku)

Niektorým sa to možno bude zdať ťažko uveriteľné, ale to je len ich problém. Takéto jednoduché princípy platiť skrátka musia. Je pritom škoda, že sme ich dlhé roky (kríza trvá už vyše 5 rokov) z akéhosi pochabého dôvodu nerealizovali. Možno aj preto, že súčasný šéf EU Juncker bol svojho času dlhé roky „len“ šéfom ministrov financií EU a na podobné prelomové riešenie si netrúfal. Ale dnes, po zvolení na šéfa Európskej komisie, už nič nebráni jeho jednoduchému a pritom nepochybne úspešnému plánu.

Riešenie 315 miliardového naštartovania európskeho rastu je pritom také prosté a zrozumiteľné, že s ním jednomyseľne súhlasili všetci lídri členských krajín EU na rekordne krátkom summite. Argument (5+16) x 15 = 315 bol skrátka nepriestreľný.

Ono, aj keby (čistou náhodou) niečo nevyšlo, vždy je možné pripraviť ďalší a ďalší „štartovací balíček“. Ak sa ukáže, že „pákový koeficient“ 15 bol príliš malý, tak predsa nie je problém použiť v budúcnosti vyšší koeficient. Len si predstavme koeficient 100 alebo 100.000. To by sme mali (pri rovnakom výpočte) už k dispozícii 2.1 bilióna alebo dokonca 2.1 biliardy eur. A kedže platí, že:

Ak bude Európa viac investovať, bude viac prosperovať a vytvárať viac pracovných miest“ (J.C. Juncker)

tak aj ten najväčší skeptik musí uznať, že v takom prípade bude hospodársky rast už veru riadne naštartovaný a nezamestnanosť záporná.

Teraz najčítanejšie