Denník N

Hystéria okolo Vianočného mystéria

Každý rok to bolo na inzertných portáloch to isté: „Kto máte na predaj Vianočné mystérium? Nové, staré, ošúchané, akékoľvek, neviem ho zohnať, bol to náš rodinný klenot, niekto si ho požičal, som zúfalá!“ Podobných volaní nájdete plno. Nešťastní ľudia ochotní dať čojaviemčo za jednu knihu? Prečo? Čo je na nej?

V tomto roku konečne prichádza reedícia jedného z najobľúbenejších vianočných príbehov. Vianočné mystérium je niekoľko dní ešte len v predpredaji a vydavateľ už upozorňuje, že o chvíľu bude úplne rozchytané. Tí, ktorí ho poznajú, totiž nechcú čakať až do Vianoc. Táto kniha sa číta už od 1.12. postupne každý deň až do Štedrého večera.

Jostein Gaarder, nórsky filozof a mimoriadne obľúbený spisovateľ, ktorý si celosvetovú slávu získal knihou Sofiin svet píše detské knihy tak, že ani dospelým nie je nepríjemné mať ich na čestnom mieste v knižnici. Kým deti v nich vidia čistý príbeh s obrovským množstvom fantázie, dospelý čitateľ v ňom môže odkryť niekoľko vrstiev, v ktorých sa ukrývajú poznatky a rôznorodo poprepájané súvislosti z histórie, vedy, náboženstva a filozofie. Inak to nie je ani vo Vianočnom mystériu. Čím je teda také výnimočné?

Chlapec Joachim (presný vek v knihe nie je uvedený, odhadujem že môže mať 9 – 13 rokov) navštívi s otcom kníhkupectvo, v ktorom nájde nezvyčajný adventný kalendár. Predavač hovorí, že ide o niečo ako starožitnosť, ktorú mu tam nechal Johannes, starý predavač kvetín z námestia. V jednotlivých políčkach sa nenachádzajú čokolády ani hračky, len obrázky. Chlapca to zaujme, niečo podobné ešte nevidel, kníhkupec mu teda adventný kalendár podaruje. Keď ho na druhý deň, 1.12. otvorí, vnútri je naozaj obrázok, avšak na jeho veľké prekvapenie, nie iba ten. Z okienka vypadne tenučký, na drobno poskladaný papier, na ktorom je napísaný útržok akéhosi príbehu o dievčatku Elisabet, ktoré sa v roku 1948 počas nakupovania v obchodnom dome rozbehlo za jahniatkom – náhle oživenou hračkou. Jahniatko malo totiž už po krk rinčania pokladníc, vybehlo na ulicu a Elisabet, ktorá veľmi túžila pohladkať jeho hebký kožúšok, trielila za ním. Joachim celkom nerozumie, čo je to za príbeh, ovládne však svoju veľkú zvedavosť a do nového okienka nakukne až na ďalší deň. Nesklame sa. Aj tam nájde obrázok a lístok s pokračovaním naháňačky Elisabet a jahniatka, ktorá má nečakaný vývoj.

Vianočné mystérium je kniha, ktorá sa, ako som už spomínala, číta počas celého predvianočného obdobia, od 1.12. až po 24.12 a v 24roch kapitolách ponúka dva samostatné paralelné príbehy Joachima a Elisabet, ktoré celkom na záver pripravia malým či veľkým čitateľom vskutku slávnostné finále. Vysvitne, že Elisabet je vlastne na neplánovanej púti do Betlehema, na ktorej sa k nej každý deň pripojí ďalší pútnik, vrátane anjelov Pána, ovečiek, troch mudrcov a ďalších, pričom necestuje iba v priestore – pešo z Nórska na Blízky východ, ale aj v čase. Každý pohyb smerom k Betlehemu je zároveň cestou späť v histórii, od súčasnosti až po rok 0, do momentu, kedy Ježiško prichádza na svet. Joachim však čoskoro príde na to, že na papierikoch zrejme nie sú napísané len čisté výmysly. Začína nachádzať rôzne prepojenia s realitou a z príbehu sa tak stáva niečo ako nábožensko – historická fantasy esej s detektívnou zápletkou.

To, ako majstrovsky Jostein Gaarder spojil vo Vianočnom mystériu konkrétne dejinné udalosti, často aj pre dospelých zložitý filozofický výklad Biblie a pohľad na ne detskými očami, vám dôjde až po niekoľkých kapitolách. V príbehu nechýbajú dobráci, čudáci a dokonca anjelik s vrtošivou povahou, ktorého si deti isto rýchlo obľúbia. Náboženská stránka je prítomná s rešpektom ku všetkým – k tým, pre ktorých je viera dôležitou súčasťou života, ale aj k ľuďom, pre ktorých je náboženstvo rozprávkou. Autor ponecháva všetkým dostatočný priestor, aby si z príbehu vybrali, čo ich oslovuje najviac. Nikde netlačí na pílu, naopak, niekoľkokrát pripomína základy Ježišovho učenia, spočívajúce v konaní dobra (pričom je jedno, či v Boha veríte alebo nie).

Pri čítaní Vianočného mystéria budú mať deti s najväčšou pravdepodobnosťou plno otázok. S 8 – 10 ročnými by som knihu zrejme ešte čítala spoločne, ale ono vianočné kúzlo sa môže znásobiť pri spoločnom čítaní aj so staršími deťmi. Ide o výnimočné obdobie a z celej knihy sálajú zázraky a mystika, ktoré sa inokedy v takom meradle hádam ani nedajú prežiť.

Slovenskú verziu Vianočného mystéria čarokrásne ilustroval Vladimír Král. Jeho hrdinovia s magnetickým pohľadom, zdanlivo jednoduché kompozície, pri ktorých si až na druhý pohľad všimnete prítomnosť viacerých symbolov a následne ďalších detailov, sýte farby a jasné ohraničenia postáv či domov, sú neopakovateľné.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Artforum.

Písala som aj o ďalších knihách Josteina Gaardera, tu si môžete prečítať recenzie na Pomarančové dievča, Anna (príbeh o klíme životnom prostredí), Knižka otázok.

Písala som tiež o ďalšej knihe pre deti, ktorú ilustroval Vladimír Král, prečítajte si recenziu na Ako šlo vajce na vandrovku / O troch prasiatkach.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie