Denník N

Aktivisti Greenpeace poškodili tisícročné obrazce na planine Nazca

Obrazce v Nasce spravili ľudia kultúry Nazca, niekedy na začiatku nášho letopočtu. Obrazce sú najlepšie viditeľné zo vzduchu. Keď stojíte pri nich, vidíte len dlhé kanály (je len pár miest, kde je nejaké obrazce možné vidieť aj zo zeme).
Obrazce sa nachádzajú na vysokohorskej planine Nazca v púšti. Spôsob vytvorenia týchto obrazcov je jednoduchý. Piesok, ktorý je na povrchu, má inú farbu ako ten, ktorý je pod ním. Ľudia kultúry Nazca navrhli obrazce, ktoré sú viditeľné aj v ich keramike a neskôr ich zväčšili a nakreslili na púšti. Niektoré obrazce majú niekoľko sto metrov. Niektoré čiary majú aj niekoľko kilometrov. Obrazce sú hlboké len niekoľko centimetrov a sú hrubé len pár desiatok centimetrov. Obrazce sú na veľkej ploche. Pre porovnanie, táto plocha je asi ako Bratislava.
Nevieme prečo robili takéto obrazce, ale pravdepodobne to bolo, aby ich bohovia videli. Pri niektorých obrazcoch sa našli v zemi zakopané obetné dary.
Obrazce z Nazcy nie sú ešte dobre preštudované.
Čo robili aktivisti z Greenpeace?
Začiatkom decembra bola v Peru veľká konferencia COP 20 o enviromentálnych problémoch ľudstva. V pondelok 8. decembra aktivisti z Greenpeace chceli upozorniť na problémy a vybrali si „kolibríka“ jeden z najznámejších obrazcov z Nazcy, aby postavili pri ňom transparent, ktorý by sa dal odfotiť z lietadla. Na transparente napísali: Time for Change. Future is renewable – Greenpeace. Takúto fotku pôvodne dali na svoju stránku na FB a čakali celosvetové pochvaly.

Greenpeace

Čo týmto spôsobili?
Predpokladá sa, že toto urobilo nie viac ako 10 ľudí, ktorí v noci vstúpili do tejto zóny. Chodili v jedno zástupe a na zemi vytvorili jednu čiaru, čo tam zostane možno stovky rokov. Okrem toho, 10 ľudí nechalo svoje stopy pri posvätnom mieste, posúvali kamene, aby držali látku transparentu. Keď archeológovia vstupujú do tejto oblasti, dajú si niečo ako snežnice, aby rozložili svoju váhu a nenechali tam stopy.
Je to len malá čiara, ale teraz by mohli isť do Louvre a urobiť len malú čiaru do Monaíizy a len zopár malých bodiek.
Je to posvätné miesto, ktoré je tam skoro 2000 rokov. Mohli by ísť k múru nárekov a liezť po ňom, alebo do Vatikánu a vyzliecť sa a potom sa odfotiť a dať fotky na svoju stránku na Facebooku.
Podľa peruánskych zákonov poškodenie kultúrneho bohatstva sa trestá až 6 rokmi väzenia. Aktivisti z Greenpeacu, keď si uvedomili, čo urobili, ušli z Peru, pritom niektorí použili falošné pasy. Medzi aktivistami, prihlásenými na kongres boli Nemci, Rakúšania, Argentínčania a ľudia ďalších národností. Generálny riaditeľ Greenpeacu sa prišiel osobne ospravedlniť do Limy, ale tvrdil, že nevie mená ľudí, ktorí to organizovali a vykonali.
Územie, kde sú obrazce je veľké a je zle chránené. Keď sa zastavíme s turistami pri veži, odkiaľ je výhľad na 3 obrazce si uvedomujem, že hocikto by mohol isť do tejto oblasti a poskákať po tých obrazcoch, ale prečo by to robil?. Oblasť Nazca už v minulosti bola poškodená. Napríklad motorkami, alebo autami, ktoré prechádzali cez duny, alebo na okraji pamiatkového územia, chudobní ľudia chceli obsadiť nejaké pozemky. Títo ľudia to robili z nevedomosti, pretože sú chudobní, alebo to robili vagabundi. Nikdy si nevybrali hlavný obraz. Greenpeace je bohatá organizácia, ktorá má právnikov a ľudí, ktorých má zaujímať okrem prírody aj rešpekt ku posvätným miestam a ku kultúrnym pamiatkam národov, ktoré navštevujú. Nahnevali celý národ.

Teraz najčítanejšie

Carlos Arturo Sotelo Zumaran

Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 14 rokov. Som certifikovaný turistický sprievodca a majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave a CK Eslovaquia Travel. Viac ako 10 rokov sprevádzam Slovensko, Peru, Bolívia, Ekvádor s Galapágmi a Mexiko. Napísal som knihu: „Eslovenčina je ťažká“. [email protected] travel. eslovaquia.sk