Denník N

Pozor na Ftáčnika. Keď bude treba zaplatiť voľby, aj Vám pod oknami nechá postaviť nejakú opachu.

Autor: SITA, Peter Maïar
Autor: SITA, Peter Maïar

Ak zvažujete voľbu Milana Ftáčnika, dobre sa poobzerajte, či nemáte v blízkosti svojho obydlia ešte nejaký kus zelenej plochy. Môže sa Vám ľahko stať, že Milan Ftáčnik Vám tam niečo nechá postaviť, len čo príde na splácanie volebných účtov. Presne to sa stalo obyvateľom Nobelovho námestia.

Milan Ftáčnik niekoľko dní po prehratých voľbách na primátora (3.12.2014) podpísal záväzný súhlas mesta so stavbou, ktorá je v rozpore s územným plánom. Milan Ftáčnik sa napriek nesúhlasu svojich podriadených podpísal pod nesprávny výpočet záväzných koeficientov, vďaka čomu môže developer postaviť niekoľko poschodí navyše. Do výpočtu zahrnuli aj okolité pozemky, ktoré im nepatrili, a na ktorých stavba nestojí. Stavba Einpark tak bude mať až 18 poschodí a preťažené územie zrejme dopravne skolabuje.

Zhodou okolností sa tak stalo po masívnej kampani na primátora, ktorá stála podľa odhadov cez 300 tisíc Eur, a ktorej financovanie Ftáčnik nikdy poriadne nevysvetlil. Pripomeňme si, že ako primátor zarobil Ftáčnik za štyri roky necelých 200 tisíc Eur.

Milana Ftáčnika som s otázkami konfrontoval, keď na začiatku tejto kampane napísal blog „Politikov treba hodnotiť podľa skutkov“. No dobre teda, pán ex-primátor. Prečo ste podpísali to záväzné stanovisko? Prečo niekoľko dní po prehre vo voľbách? Prečo tam nie je napísaný žiaden zodpovedný pracovník magistrátu? Koľko stála kampaň na primátora? Kto Vám ju platil? Milan Ftáčnik neodpovedal, aj keď diskusiu pod svojimi blogmi zjavne sleduje.

Ftáčnik sa nemôže ani len vyhovárať, že mu to na podpis niekto podstrčil, lebo ako povedal v rozhovore pre DenníkN: „všetky záväzné stanoviská som podpisoval osobne, aby sa niečo neudialo poza môj chrbát“.

Keď som zistil, čo Ftáčnik spáchal, inicioval som výzvu primátorovi Nesrovnalovi, aby záväzné stanovisko zrušil. Podpísalo sa nás 20 miestnych poslancov, no nepomohlo. Nesrovnal sa tým odmietol zaoberať. V našej výzve nájdete aj vysvetlenie nesprávneho výpočtu záväzných koeficientov, ktoré Ftáčnik odobril.

Milan Ftáčnik si celé roky udržuje auru sympaťáka, ktorý síce nikdy nič neurobil, ale ani nič nepokazil. Neoprávnene. Červený župan znamená, že k 150 miliónovému rozpočtu župy sa opäť dostanú chápadlá zlodejskej chobotnice. Spoľahlivo. Milan Ftáčnik, spoľahlivá voľba.

zavazne stanovisko by Peter Cmorej on Scribd



Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.