Denník N

Najdôležitejší mestotvorný prvok

Nie sú budovy, autobusy , dokonca ani chodníky a ihriská…Sú to ľudia, komunita, nehmatateľné podhubie každého mesta a hlavný faktor kvality života. Úlohou samosprávy je činorodá, súdržná a spokojná komunita.

Ako deti sme s bratom trávili veľa času na ulici s kamarátmi. Vyrastali sme v Petržalke a v časoch nášho detstva bolo bežné, že popoludnia a podvečery trávili sídliskové deti pri dome, zavesené na rozheganých železných hojdačkách či prašiakoch na koberce. Tam sme o život súťažili v tom, kto urobí čo najviac výmykov, či premetov alebo kto vydrží zavesený na prašiaku čo najdlhšie.  Popri budovaní kondičky vznikali prvé priateľstvá a tvorila sa sídlisková komunita. Z dávnych sídliskových priateľstiev ťažíme s bratom Oliverom dodnes. Pomohli nám nasmerovať naše poslanecké aktivity aj vybudovať Mladú Bratislavu.

Keď sme v Mladej Bratislave premýšľali nad tým, čo budú naše poslanecké petržalské priority, vedeli sme, že chceme svoju aktivitu, priebojnosť a húževnatosť nasmerovať do budovania platformy, na ktorej základoch budú opäť vznikať sídliskové komunity, aké poznáme z detstva. Petržalčania nechcú žiť zatvorení v bytoch, potrebujú priestor, kde by sa mohli stretávať a upevňovať priateľstvá. A či už deti, tínedžeri, dospelí alebo seniori, všetci chcú tráviť svoj voľný čas zdravo a aktívne. Najlepšie na čerstvom vzduchu a otvorenom priestranstve.

Preto sme prišli s nápadom budovať „workoutové“ ihriská. V západných krajinách ide o celkom bežnú výbavu každej obce či mesta. Pri schvaľovaní rozpočtu na ďalší rok sa nám vždy podarilo presadiť, aby sa na túto prioritu v Petržalke nezabudlo. V týchto dňoch sme tak otvorili už štvrté ihrisko – na Prokofievovej ulici. Ďalšie sme dali ľuďom pri Chorvátskom ramene, na Pečnianskej, aj v rámci športového areálu Jama.

Často si dohadujem pracovné stretnutia v reštaurácii v blízkosti jedného z našich prvých ihrísk. Vždy je plné ľudí z okolitých domov. Nie sú tam rozhegané  hojdačky a prašiaky môjho detstva. Ihrisko má bezpečnejšie prvky a umožňujúce systematicky budovať fyzickú kondíciu. Najviac ma ale potešilo iné. Ľudia naň nechodia len cvičiť. Dali sme im priestor na stretávanie sa a rozhovory. Naše ihriská sa stali miestom, kde sa schádza sídlisková komunita. Poskakujú a naťahujú sa tam deti. Popri nich cvičia tínedžeri či svalovci, vedľa na lavičkách posedávajú seniori. A nezriedka vidím cvičiť aj ich. Petržalčania nám takto odkázali, že spoločne strávené chvíle na čerstvom vzduchu sa im páčia. Najväčším mestotvorným prvkom tak nie sú budovy, autobusy, dokonca ani chodníky a ihriská…Sú to ľudia, komunita, nehmatateľné podhubie každého mesta a hlavný faktor kvality života. Úlohou samosprávy je tvoriť činorodú, súdržnú a spokojnu komunitu ľudí.

Mám za to, že aj malé veci robia veľké zmeny. Zo stretnutí na čerstvom vzduchu však od ľudí viem, že ešte potrebujú kvalitné cesty, školstvo a veľa zelene. Preto sa budeme snažiť o zvolenie do všetkých orgánov, ktoré na to majú reálny vplyv. Chceme ľuďom vrátiť pocit, že tam, kde večer zhasínajú, nechodia po práci len bývať, ale aj žiť.

Teraz najčítanejšie