Denník N

3 dobré dôvody prečo voliť Juraja Drobu

Pokiaľ by bol Droba županom, všetky výhovorky by už museli ísť bokom. SaS by mala ideálnu príležitosť ukázať, že je schopná nielen poukazovať na rozkrádačky, ale i reálne tvoriť. Riadiť úrad bez korupcie, spravovať majetok a konečne začať plniť svoj kvalitný program.

1. SaS by získala príležitosť dokázať, že je schopná efektívne riadiť úrad

Netreba si zakrývať oči pred realitou. SaS má síce v Bratislave svoju najväčšiu voličskú základňu, ale na komunálnej úrovni veľa vody nenamútila. Nielenže nemá žiadneho starostu mestskej časti, ale i v počte zvolených poslancov ťahá za kratší koniec, je ich pomerne málo a častokrát sú v opozícii poukazujúc na netransparentné konania starostov. Nehovoriac o mestskom zastupiteľstve, tam sa nedostal ani jeden kandidát. Pokiaľ nemáte na svojej strane starostu, primátora, či župana, šanca ovplyvniť chod úradu je minimálna.

Pokiaľ by bol Droba županom, všetky výhovorky by už museli ísť bokom. SaS by mala ideálnu príležitosť ukázať, že je schopná nielen poukazovať na rozkrádačky, ale i reálne tvoriť. Riadiť úrad bez korupcie, spravovať majetok a konečne začať plniť svoj kvalitný program. Droba má navyše za sebou tím overených ľudí, ktorí by boli schopní plynule prevziať chod župy. Ak niekto pochybuje, či dokáže SaS riadiť štát, tu by mala možnosť ukázať, či dokáže riadiť aspoň kraj.

Nie je to teda len o samotnom Drobovi alebo Sulíkovi, išlo by o povesť celej značky a potvrdenie jej reputácie. SaS môže mať 120, 150 i 1000 nápadov, bez reálnej moci ostanú opäť iba na papieri.

2. Financovanie kampane má čisté

Základná matematika platí za každých okolností. Keď do niečoho investuješ 1.000 EUR, očakávaš, že sa Ti naspäť vráti nielen investovaná suma, ale i zárobok. Plat župana je síce zaujímavý, ale tie nehorázne predražené kampane niektorých kandidátov určite nepokryje. V prípade zvolenia automaticky musia prísť na rad provízie z verejných zákazok a iné formy cashbackov. Ak si hovoríte, že Drobu bolo oproti ostatným málo vidieť, tak áno. A chvalabohu. Zo svojich dal 20.000 EUR a strana prispela ďalších stotisíc. Motív investície SaS je zrejmý i z prvého bodu a pôvod peňazí je zo štátneho príspevku. Problém majú traja najvýraznejší protikandidáti. To fakt Vám stačí vysvetlenie kandidáta, ktorý tu chce mať deň nezávislosti, že mu takou obrovskou sumou prispeje rodina? Že sa nehanbí skrývať sa za ňu v takejto téme. Ďalší sa skrýva za svojho producenta, či režiséra, pričom státisíce už dávno putujú ešte viac skrytými cestami dopravou zdarma zo župného rozpočtu. A kandidát Smeru má zase najviac peňazí od človeka, ktorý ich obratom z jeho účtu zoberie. Je to tak hnusné, že to človeka odradí ísť k urne. Ale na to sa spoliehajú.

3. Vzdal by sa mandátu poslanca NRSR.

Riadenie župy musí byť full time job a sľub je sľub, jeden mandát stačí. Toto pravidlo platí nielen v prípade Drobu. Z obdobného dôvodu sa svojho mandátu vzdal i bývalý starosta Terchovej Milan Laurenčík a urobia tak i ďalší členovia SaS, pre ktorých je neprípustné, aby jeden človek vykonával súčasne dve funkcie hradené z verejných zdrojov na plný pracovný úväzok.

Záver.

A ozaj čítali ste už jeho program? Ja viem, že nie, nikto to nečíta. Taký Smer si vystačí s jednou A4-kou aj do parlamentných volieb, jeho župani program ani nemajú. Ak Vám nepomohli ani tieto 3 body a jeho program ako na to, kľudne mi napíšte. Za posledné 4 roky poslancovania na župe som získal dostatočný prehľad o vzťahoch, nástrahách i možnostiach. A veru, keď vidím tú tlačenicu rôznych dravcov na kandidátkach za županov i poslancov, mám z toho oprávnené obavy.

Teraz najčítanejšie