Denník N

Žeby svitalo na spravodlivejšie časy?

Udalosti uplynulých dní, možno až týždňov, podľa môjho názoru dokazujú, že spravodlivosť ešte celkom nevymizla z našej spoločnosti a stále sa nájdu ľudia, ktorí používajú svoj rozum a majú aj správne usporiadané stavce osovej kostry. Niektorých ľudí to určite potešilo, iných celkom určite nie. Prinajmenšom možno konštatovať, že tieto udalosti našu spoločnosť aspoň prebrali z letargie všedných dní.

Mnohí boli príjemne prekvapení rozhodnutím senátu Ústavného súdu Slovenskej republiky vo veci spolupráce/nespolupráce pána Babiša so štátnou ŠtB. Na tomto rozhodnutí (na rozdiel od niektorých iných) je zaujímavé najmä to, že vykazovalo znaky logiky. Výpoveď agenta ŠtB, teda človeka, ktorého primárnou náplňou práce bolo znepríjemňovať ľuďom život a donášať na nich, by predsa nemala mať väčšiu výpovednú hodnotu ako spisový materiál zadovážený ÚPN. Tiež je zaujímavá skutočnosť, že sa súd nezľakol vydať také rozhodnutie napriek tomu, že ide o jedného z najbohatších ľudí v Strednej Európe (a možného predsedu vlády Českej republiky). Na rade bude teraz opäť Okresný súd Bratislava I.

Napínavé bolo aj niekoľkoročné sledovanie vývoja v kauze „nástenkového tendra“, v ktorej priniesol rozuzlenie rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorý poslal hlavných aktérov kauzy za mreže a k tomu im uložil aj pokutu. Aj keď tento rozsudok ešte nie je právoplatný a pravdepodobne bude o ňom v odvolacom konaní rozhodovať Najvyšší súd, je príjemné čítať o tom, že senát Špecializovaného trestného súdu potvrdil, že skutok sa stal a že obžalovaní sa „pod ochranou politickej moci spoliehali na svoju beztrestnosť, mali vytvorené podmienky na páchanie tejto trestnej činnosti“. Nejednému ministrovi/ministerke (súčasným ale aj minulým) prešiel mráz po chrbte pri pomyslení na to, že by raz nejaký sudca mohol o nich konštatovať niečo podobné (pri niektorých by veru bolo začo). Ale netreba sa tešiť predčasne, lebo jedna lastovička leto nerobí.

V pondelok sme sa z novín mohli dočítať, že I. senát Ústavného súdu rozhodol, že pri podvodoch s vratkami DPH sa účinná ľútosť nedá uplatniť. Mnohí ľudia si povedali, že podvodníci s vratkami DPH majú už svoje dni na slobode spočítané, a mnohí vtedy mysleli práve na dvoch pánov, ktorí na biznis modeli s vratkami DPH zarobili milióny. Ale treba stáť nohami pevne na zemi, a počkať si na závery orgánov činných v trestnom konaní, resp. súdov. Pri takom vplyve (a kamarátstvach) ako majú niektorí podvodníci s vratkami DPH na súčasných politikov, vyšetrovateľov a sudcov bude zaujímavé sledovať ich súboj o spravodlivosť pri výbere daní.

No a napokon, začiatkom týždňa sme sa tiež mohli dočítať o zadržaní bývalého šéfa televízie Markíza z dôvodu jeho podozrenia z objednávky vraždy. Zaujímavé je ale na tom hlavne to, že s tým prišiel bývalý boss podsvetia. Ešte zaujímavejšie sú tvrdenia obhajcu Mikuláša Černáka o tom, že vyšetrovatelia o tom vedeli už od roku 2014, ale dlhý čas to nikto neriešil. Za zmienku stojí aj vyhlásenie advokáta Romana Kvasnicu: „Otázka je, koho ešte označili osoby z podsvetia za objednávateľov rôznych trestných činov z politického a hospodárskeho života Slovenska a kto rozhoduje o tom, kedy ktorá vec z týchto podozrení sa bude preverovať. Týmto by sme sa teraz všetci mali začať zaoberať. Je to minister? Policajný prezident? Prvý námestník generálneho prokurátora? Kto o tom rozhoduje? Oznámte nám to. Je to neprijateľné.“.

Ak zoberieme do úvahy skutočnosť, že stále nie je vyriešená kauza „Gorila“ a že bývalý šéf televízie Markíza v nej hral významnú rolu a že jeho pobyt vo väzbe a jeho výpovede môžu spôsobiť poruchy spánku viacerým politikom a podnikateľom, tak môžeme konštatovať, že nás čakajú napínavé chvíle, plné neočakávaných zvratov, svedectiev a vyhlásení ako v kvalitnom thrilleri. Netreba však opomenúť, že v kvalitnom thrilleri je potrebné mať hrdinov, ktorí sa neboja postaviť na správnu stranu a vzoprieť sa „zlu“. Dúfajme, že sa nájde dosť poctivých a odvážnych ľudí (vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov), ktorí sa nebudú báť postaviť sa na stranu spravodlivosti, aby ľudia mohli opäť nadobudnúť pocit, že spravodlivosť tu platí pre všetkých rovnako, bez ohľadu na majetok, postavenie či kamarátske vzťahy s predstaviteľmi moci.

Teraz najčítanejšie