Denník N

Môže si u nás naozaj každý stavať čo sa mu zachce?

Ako Východoslovenská distribučná nelegálne postavila optickú sieť.

Už sme si privykli, že konkurenčné prostredie sa na Slovensku v mnohých odvetviach systematicky kriví rozličnými dotáciami, úľavami a inými výsadami pre privilegované firmy, zväčša z kategórie tých najväčších. Telekomunikačný trh deformuje aj niečo iné – firmy, ktoré s tichou podporou stavebných úradov miest a obcí obchádzajú zákony a získavajú tak neférové konkurenčné výhody.

Niektorí operátori totiž u nás začínajú využívať pri rozširovaní pokrytia vysokorýchlostným internetom v čoraz väčšej miere aj telekomunikačné a elektrické stĺpy, na ktoré naťahujú vzduchom nové optické vedenia. Viesť v zastavaných územiach nové rozvody nad zemou pritom vyhláška Ministerstva životného prostredia č. 532/2002 zakazuje, a to aj keď ide o zmenu a údržbu už existujúcej stavby.

Protiprávnym budovaním nadzemnej infraštruktúry dokážu firmy rozširovať optickú sieť niekoľkonásobne lacnejšie a rýchlejšie ako konkurenti, ktorí nemajú možnosť využívať existujúce stĺpy, a nové siete v súlade s legislatívou zakopávajú.

Hoci nelegálnosť výstavby závesných vedení potvrdili pri preskúmavaní konkrétnych prípadov už viackrát prokuratúra, vyššie stavebné úrady, aj Ministerstvo dopravy a výstavby SR, benevolencia a niekedy dokonca ústretovosť obcí, ako aj slabá vymožiteľnosť práva, niektorých operátorov v budovateľských plánoch posmeľujú.

Pilotný projekt v Seni

Najaktívnejší je v poslednej dobe Slovak Telekom, ktorý „schováva“ ťahanie nových optických vedení nad zemou za opravu a údržbu existujúcej metalickej siete. Nie je však jediný. So svojským modelom kamuflovania a obchádzania zákona prišla napríklad aj Východoslovenská distribučná (VSD).

Vlani vo februári priniesli niektoré médiá správu, že VSD so Slovanetom postavili v obci Seňa južne od Košíc optickú sieť na elektrických stĺpoch. O prácach sa verejnosť mohla dozvedieť už aj o niekoľko mesiacov skôr, z webstránky obce Seňa. Oficiálne ohlásenie tejto aktivity v médiách podnietilo niektorých providerov, aby sa na tamojšom stavebnom úrade pýtali, ako bola sieť povolená, keď vyhláška nadzemné vedenia neumožňuje. Zistili, že stavba povolená vôbec nebola.

Optická sieť v obci Seňa, ktorá plniť doplnkovú funkciu distribučnej elektrickej siete.

Možno s tušením, že by niekto mohol poukázať na čiernu stavbu, VSD stavebnému úradu stavbu optiky zakrátko, na začiatku marca, oficiálne ohlásila. Hoci už len kompletizáciu a uvedenie do prevádzky.

V ohlásení uviedla, že navrhovaná optika má plniť doplnkovú funkciu distribučnej siete, umožniť ju pružnejšie riadiť a zabezpečiť reguláciu rovnováhy distribučnej sústavy, „na zabezpečenie spoľahlivej prevádzky a dodávky elektrickej energie odberateľom v dotknutej lokalite v obci Seňa“. Hoci na svojom webe VSD informuje, že v Seni realizuje pilotný projekt vysokorýchlostného internetu, v ohlásení by ste zmienku o takomto využití optickej siete hľadali márne.

Obec, ktorá o výstavbe optickej siete pre vysokorýchlostný internet vedela už dávno a aj sama o nej verejnosť informovala, ako stavebný úrad nemala k tejto „drobnej stavbe“ žiadne námietky expresne do troch dní ju – napriek jasnému rozporu s platnou vyhláškou a zjavnej kamufláži – povolila.

Keďže tolerovanie nezákonností nás k lepším zajtrajškom neprivedie, právny zástupca Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu požiadal o preverenie veci prokuratúru. Tá po preskúmaní skonštatovala porušenie zákona. Nielen preto, že nové vedenia a rozvody sa majú v zastavanej časti obce umiestňovať pod povrch zeme, ale tiež preto, že na povolenie takejto stavby treba územné rozhodnutie, nielen jednoduché ohlásenie. Opatrenie obce Seňa, ktorým bola táto stavba povolená, preto prokuratúra navrhla zrušiť ako nezákonné.

Nečinná obec

Obec Seňa obdržala protest prokurátora vlani v polovici augusta. Podľa zákona mu mala do 30 dní vyhovieť, alebo prípad posunúť na nadradený orgán, ktorým je odbor výstavby a bytovej politiky Okresného úradu Košice. Obec napriek tomu nekonala, a na okresný úrad sa prípad dostal až na jar tohto roku – po šetrení a opätovnom upozornení prokuratúry.

Optická sieť v obci Seňa, ktorá plniť doplnkovú funkciu distribučnej elektrickej siete.

Okresný úrad, ktorý dostal vec na stôl, už vo viacerých predošlých prípadoch jasne zdôvodnil, prečo optické vedenia na stĺpy v obciach nepatria. No v tomto prípade napodiv protestu prokurátora nevyhovel. Argumenty mu poskytlo usmernenie, ktoré si medzičasom VSD vybavila na Ministerstve hospodárstva. Odvoláva sa na zákon o energetike, podľa ktorého sú súčasťou distribučnej sústavy aj meracie, ochranné, riadiace, zabezpečovacie, informačné a telekomunikačné zariadenia potrebné na prevádzkovanie distribučnej sústavy.

Okrem toho argumentuje legislatívou EÚ a vyhláškou rezortu hospodárstva o zavádzaní a prevádzke inteligentných meracích systémov v elektroenergetike, ktorá definuje inteligentné meracie systémy ako časť takzvaných inteligentných sietí. „Keďže inteligentné meracie systémy pre svoju činnosť fakticky vyžadujú aj potrebu zriadenia komunikačných sietí, funkcia predmetnej stavby je doplnková k hlavnej stavbe,“ dôvodil.

Neoblomná prokuratúra

Prokuratúra sa našťastie nevzdala a dala priestor na vyjadrenie aj Asociácii lokálnych poskytovateľov internetu. Takto sa do spisu dostala fotodokumentácia aj popis vyhotovenia stavby, z ktorých je nesporné, že ide o nové optické prípojky do domov, že nová optika nie je prepojená s distribučnou sieťou a zjavne neslúži na jej riadenie ani meranie. Preto je aj zdôvodnenie výstavby VSD možnosťou pružnejšie riadiť a regulovať rovnováhu distribučnej sústavy, očividne vymyslené.

S argumentom, že rozhodnutie okresného úradu vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia, podala prokuratúra odvolanie. Na okresnom úrade chýbala vôľa rozhodnutie zmeniť, a tak spis putoval na Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Prokuratúra v odvolaní prízvukovala, že výmenu a rozmiestnenie nových podperných bodov, samonosných telekomunikačných vedení a telekomunikačných rozvodných a distribučných pasívnych uzlov, nemožno nazvať inak ako novým telekomunikačným vedením. A to sa v zastavenej časti obce realizuje pod povrchom zeme.

Súhlas ministerstva

Sekcia výstavby Ministerstva dopravy a výstavby SR sa v auguste tohto roku v celom rozsahu stotožnila s právnym názorom okresného prokurátora a rozhodnutie Okresného úradu Košice zrušila.

Ministerstvo v rozhodnutí pripomenulo, že pre posúdenie charakteru stavby a jej povoľovanie stavebným úradom nie je dôležité, či vybudované vedenie slúži na prenos informácií o spotrebe elektrickej energie, alebo na prenos iných informácií. Pre vybudovanie nového telekomunikačného vedenia je skrátka potrebné územné rozhodnutie, a takéto vedenia sa v zastavanom území obce majú umiestňovať po povrch zeme.

Na margo argumentácie VSD rezort zhodne s právnym názorom okresnej prokuratúry uviedol, že informačné a telekomunikačné zariadenie potrebné na prevádzkovanie distribučnej sústavy, na ktoré sa stavebník odvoláva, nie je to isté ako vedenie sietí. Umiestnenie nového telekomunikačného optického kábla je pre účely stavebného zákona líniovou stavbou a nie stavebnou úpravou existujúceho elektrického vedenia, ktoré svojim charakterom nemôže výraznejšie ovplyvniť verejné záujmy.

VSD v stanovisku pre blog ALPI uviedla, že sa nestotožňuje s právnym názorom o nelegálnosti optickej siete na vlastnom vzdušnom elektroenergetickom vedení, a preto podala odvolanie voči zatiaľ neprávoplatnému rozhodnutiu stavebného úradu, ktorým bolo vyhovené protestu prokurátora. Firma trvá na tom, že ide o zabezpečenie doplnkovej funkcionality siete, ktoré sprístupnila všetkým poskytovateľom telekomunikačných služieb najmä z dôvodu možného zníženia nákladov na správu distribučnej sústavy a tiež pre zjednodušenie prístupnosti telekomunikačných služieb čo najväčšiemu počtu obyvateľov žijúcich na distribučnom území VSD.

Dočkáme sa nápravy?

Pre VSD mala byť výstavba siete v Seni pilotným projektom. Ironicky sa žiada dodať, že nešlo o pilot iba z technologického hľadiska, ale aj o priekopnícky pokus zamaskovať výstavbu novej optickej siete pod pláštik dozbrojovania existujúcej distribučnej siete, aby firma mohla nové závesné vedenia ťahať protiprávne nad zemou a vyhnúť sa tak zdĺhavému územnému konaniu, aj zvýšeným nákladom na zakopanie káblových vedení.

Tento pilotný projekt stojí za pozornosť aj z iného hľadiska. Na základe európskej smernice 2014/61/EÚ a nadväzujúcich slovenských zákonov môžu už aj slovenské telekomunikačné firmy využívať na budovanie vysokorýchlostných sietí cudziu infraštruktúru, napríklad aj elektrické stĺpy.

VSD v reakcii na tieto zmeny zverejnila zásady, za akých môžu jej infraštruktúru využiť telekomunikačné firmy – a v nich s odkazom na vyhlášku 532/2002 Z.z. uvádza, že „VSD neumožňuje využívanie fyzickej infraštruktúry pre vybudovanie siete vonkajším (nadzemným) vedením, majúcej charakter líniovej stavby v zastavanom území obce“.

Východoslovenská distribučná veľmi dobre vie, že telekomunikačné (a aj elektrické) vedenia patria v zastavanom území do zeme, nie na stĺpy, a iným telekomunikačným firmám vešať optické káble na svoje stĺpy v obciach nedovolí. V stanovisku uvádza, že tým chce zabrániť nepovoleným ani neohláseným inštaláciám optickej siete na svoje zariadenia, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť, stabilitu a kvalitu distribučnej sústavy. Pravdepodobnejšie zdôvodnenie však je, že výhradné právo na vešanie optiky si chce nechať pre seba, a siete prenajímať telekomunikačným poskytovateľom.

 

Ďalšie súvisiace články:

https://blog.etrend.sk/michal-rybarik/kto-skoncuje-s-pribudajucimi-ciernymi-stavbami.html

https://dennikn.sk/blog/bude-stat-internet-znovu-stvrtinu-priemernej-mzdy

https://www.etrend.sk/technologie/spor-o-opticke-kable-sa-lame-v-bratislave-a-vo-vychodniarskej-obci-sena.html

https://blog.etrend.sk/michal-rybarik/mat-povolenie-este-neznamena-ze-bolo-ziskane-zakonnou-cestou.html

Teraz najčítanejšie