Denník N

Ako poslať kotlebovcov “Na Pláž” radšej, ako do Nitrianskej VÚC.

Krátka analýza o tom, ako sa zachovať, aby sme v Nitrianskom kraji nemali hnedého župana a hnedých poslancov.

Nedávno sa ma kamaráť spýtal ako by som ideálne volil tak, aby sa hnedí nedostali k moci. Nevedel som. Keďže zo zahraničia sa v týchto voľbách voliť nedá, tak som si povedal, že si svoju občiansku povinnosť splním aspoň tak, že situáciu verejne zanalyzujem. Tak tu to je.

Posledný prieskum agentúry AKO dáva hnednému Uhríkovi pomerne malú šancu na víťazstvo, ale vieme ako sa prieskumy mýlili pred parlamentnými voľbami. Po tých zatiaľ žiadne iné voľby neboli, preto sa jav skrytého voliča u hnedých nedá dobre odhadnúť. Okrem toho, vraj oni sami nabádali svojich voličov, aby v prípade prieskumov vraveli meno iných kandidátov. Podľa stávkovej kancelárie Niké je Uhrík druhý. Proste nevieme.

Ďalším kandidátom je súčasný župan Belica, kandidát vládnej koalície, ktorý kraju vládne už 16 rokov. Ďalej tam máme koňa opozície Grešša, nezávislého Oremusa, zástupcu SMK Farkasa a niekoľko ďaľších, ktorí sú však bez šance.

Mnohým by sa po 16 rokoch pýtala zmena. Aj mne. Podľa prieskumu, kurzov, a snáď už aj tradície v našom smeráckom regióne, má však najväčšie šance súčasný župan Belica. Akákoľvek iná voľba, ak by aj bola lepšia, by preto mohla zvyšovať šance kandidáta hnedého. Ak je teda hlavným cieľom zabrániť víťazstvu Uhríka, najlepšou voľbou podľa čísel ktoré máme, je voľba Belicu. Ale rozhodne nie jediným dobrým.

Zvolenie Uhríka hrozí najmä v prípade, ak bude nízka volebná účasť. Ak on bude výrazne úspešnejší v mobilizácii svojich voličov než ostatní, má šancu. Treba nazabúdať, že okrem županov sa volia aj poslanci do VÚC. Tých vrámci Slovenska nominovali hnedí vyše 300. V prípade nízkej účasti majú šancu obsadiť VÚC. Mobilizácii svojich voličov sa hnedí venujú veľmi aktívne, takže pozor!

Z toho vyplýva záver, že jediné zlé rozhodnutie je nevoliť.

Naopak, najlepším riešením je presvedčiť niekoho z rodiny, alebo kamaráta, ktorý pôvodne voliť nechcel, aby 4. novembra odvolil a poslal kotlebovcov “Na pláž” radšej, ako do VÚC.

Teraz najčítanejšie