Denník N

Argumenty, prosím

So zdanlivo rastúcou úrovňou internetových diskusií prichádzajú ruka v ruke aj stále nové klišé, argumentačné omyly, či len jednoducho zle pochopené pravidlá diskusie. Jedným z nich je napríklad aj (v bežnej diskusii zaužívaný) dobrý zvyk, že keď uvádzate nejaké tvrdenie, mali by ste ho podložiť argumentami.

Ponechajme teraz stranou fakt, že po nich volajú takmer výhradne len ľudia, ktorí paradoxne „argumentujú“ najradšej odkazmi na videá na YouTube, kde mrakodrap padá inou rýchlosťou ako by podľa nich mal. O to teraz nejde.

To, že pre svoje tvrdenie argumenty neuvediem a ďalej nediskutujem, nemusí nutne znamenať, že ich nemám. Môže to jednoducho znamenať aj to, že ďalšia diskusia (a teda uvádzanie argumentov) je pre mňa strata času, ktorý viem stráviť aj hodnotnejšie ako hádaním sa s internetovým trolom, ktorý, nota bene, o tie argumenty vlastne ani nestojí. Len potrebuje vedieť akú tématiku má mať ďalšia várka zaručene dôveryhodných videií, tentokrát aj s komentárom uznávaného statika.

Teraz najčítanejšie

Peter Lachký

Pesničkár, freelancer, milovník dobrého piva. Som veľmi hanblivý (dôsledok očkovania) a preto sa vyhýbam diskusiám pod mojimi článkami.