Denník N

Stará Škola

Veľkú časť detstva som strávil v Banskej Bystrici  a dodnes si živo pamätám, ako ma môj otec a starý otec v lete 1994 vzali na oslavy 50. výročia Slovenského Národného Povstania k pamätníku v parku.

Starý otec bol partizán, dokonca ho aj zatkli a posadili do basy v Ilave. Bol človekom, a to nielen pre mňa, zosobňujúcim prirodzenú autoritu, láskavosť a pokoru, ako aj odvahu, vieru a bohabojnosť.

„Stará škola“, ktorá vedela pohladiť a keď to už nešlo inak, tak aj „vychovávať“.

Od oných osláv utieklo už veľa vody, otec ošedivel a starý otec nás už opustil. Odkaz jeho života vo mne a v mojich blízkych však ostal a rezonuje naďalej.

Pozerajúc sa dnes okolo seba, tisnú sa mi do úst otázky: „Kam sa podela stará škola v spoločnosti? Prežila? Schováva sa?“ Prežila, neschováva sa, no tak ako človek potrebuje kyslík na dýchanie, potrebujú aj prirodzené autority „ten svoj kyslík.“

Problémom dneška je všadeprítomný lacný populizmus, frustrácia a apatia ľudí, umožňujúca elitám vodiť ich lacno a cielene za nos … trio dlhoprstých zlodejov „kyslíka“. Trio oblečené v tričkách s potlačou xenofóbie, politiky neznášanlivosti a intolerancie. Smutné je, že do týchto farieb oblieka čoraz viac Slovákov.

Z času na čas sa objavia ostrovy pozitívnej deviácie ….  vďakabohu za ne … no to nám tŕň z päty nevytrhne.

V Bystrici, resp. presnejšie v Hornej Mičinej pri Bystrici už nebývam niekoľko rokov, to však nemení nič na tom, že osud mesta pod Urpínom, v ktorom som vyrastal, mi leží na srdci.

O dva dni bude mať „BéBé.čko“ jedinečnú možnosť „okysličiť“ sa Jánom Lunterom. Lunter je stará škola, autorita, ktorú Banská Bystrica potrebuje ako soľ.

Lunter nie je ani mesiáš, ani spasiteľ – tých sú plné krčmy a bary po celom Slovensku.

Je však človek poznajúci mesto, dediny okolo, región. Človek, ktorý vie, aké to je poctivo a vytrvalo úspech budovať, starať sa oň spoločne s rodinou, s kolegami. Pozná cenu úspechu aj neúspechu, vie koľko energie a času stojí poctivosť a zdar.

Kto by si nespomenul na kauzu „Cícerová“ a to ako transparentne a húževnato chránili svoje rodinné striebro … a uspeli.

Spoločne s Bystričanmi má potenciál dokázať veľa … Konštruktívne, pozitívne a v spolupráci so všetkými, ktorí majú záujem mesto rozvíjať.

Teraz najčítanejšie

Peter Gažík

Generálny riaditeľ O2 Slovakia. V spoločnosti O2 pôsobil na pozícii Public Affairs Director v rokoch 2011 – 2014 a následne spolupracoval s O2 ako konzultant v oblasti regulácie, zodpovedal za vzťahy s parterskými, štátnymi inštitúciami a regulátorom. V tomto období sa zároveň venoval startup-om a podpore inovatívnych projektov v Neulogy ako Riaditeľ pre business developement a inovácie. Peter Gažík študoval lingvistiku a politológiu na Univerzite Komenského v Bratislave ako aj na London School of Economics. 1. júna 2015 sa stal Generálnym riaditeľom O2 Slovakia, s.r.o.