Denník N

Nové detské knihy pre zanietených čitateľov

Knihy, ktoré sa ľahko vezmú do rúk, ale ťažko sa od nich odchádza, sú snom každého čitateľa (a spisovateľa). Medzi novinkami určenými pre deti som čítala niekoľko takých, ktoré mali myšlienku, poskytli zážitok a nechcelo sa mi od nich odchádzať.

Darkus a chrobáky (10 – 15 rokov)

Dobrodružný príbeh zo súčasnosti má premyslenú dramaturgiu, ktorá pripomína filmový scenár. Pri čítaní som mala pocit, akoby to nebol román, ale rozšírený storyline na pripravované nakrúcanie – opisy prostredí a postáv, nečakané momenty, v ktorých sa končia kapitoly, dialógy bez zbytočnej vaty, presne načasované magické chvíle tvoria dokopy výborne technicky zvládnutý dej pre deti od 10 rokov.

Kniha Darkus a chrobáky od M.G. Leonardovej ich vezme do Veľkej Británie, aby spolu s tínedžerom Darkusom zažili napínavé chvíle pri pátraní po jeho stratenom otcovi. Nadväzuje pritom na všetky skvelé klasické anglické dobrodružstvá od Narnie, cez Matildu až po Harryho Pottera.

Darkusov ocko pracoval na tajnom projekte, týkajúcom sa chrobákov, keď zrazu zmizol a chlapec chce stoj čo stoj zistiť, čo sa s ním stalo. Pomáha mu mierne vyšinutý strýko, dvaja svojskí kamaráti z novej školy a celkom nečakaní spojenci – chrobáky vyliezajúce z kopy riadu, ktorú nazhromaždili ich špiňďúrski susedia. Na scéne sú, samozrejme, aj zloduchovia, medzi nimi bývalá otcova kolegyňa (možno aj jeho tajná láska), z ktorej sa postupne vykľuje čosi monštruózne.

Darkus a chrobáky sa bude páčiť deťom, ktoré majú rady príbehy s myšlienkou a nezavrhnú ich len preto, lebo sa v nich objavujú chrobáky, ktoré sú, mimochodom, aj v skutočnosti nesmierne zaujímavými objektami na skúmanie a pozorovanie a myslím si, že ich veľký knižný čas ešte len príde.

Ilustrácie: Júlia Sardà

Vydavateľstvo: Albatros

Chlapec, vtáčik a truhlár (10 – 110 a viac rokov)

Táto pozoruhodná kniha od Matildy Woodsovej je príbehom na hranici rozprávky a fantasy a určite ani dospelí nespravia chybu, keď do neho nakuknú. Názov Chlapec, vtáčik a truhlár zároveň prezrádza, kto sú tri hlavné postavy. Fia, vtáčik, je chlapcovou spoločníčkou a s truhlárom, žijúcim v prímorskom mestečku, v ktorom prudké morské vlny vyhadzujú ľuďom ryby na strechy domov, ich spoja tragické udalosti. Chlapec prišiel pre chorobu o mamu a skrýva sa pred krutým otcom. Truhlárovi zase epidémia vzala manželku a obe deti. Obaja sa, každý svojim spôsobom, uzavreli pred svetom, no postupne zisťujú, že nezanevreli ani na lásku, ani na nádej.

Truhlár, ktorý pre celé mestečko vyrába rakvy a často u neho v dielni nocujú mŕtvi pred tým, než ich vložia do zeme, vďaka chlapcovi v sebe znovu objaví otca a city, o ktorých si myslel, že po smrti detí a manželky už nebude vedieť oživiť. Chlapec, ktorého tyranský otec má veľký vplyv a kam príde šíri strach, nedokáže nikomu dôverovať, ale nakoniec pomaličky pristúpi na to, že môže mať v truhlárovi skutočného, milujúceho rodiča.

Príbeh knihy Chlapec, vtáčik a truhlár sa odohráva v melancholickej nálade, plynie pokojne a bez strhujúcich momentov a predsa je v ňom dostatok napätia, ktoré ženie čitateľa vpred. Nepracuje však s dramatickými zvratmi, skôr s empatiou voči všetkým trom hlavným hrdinom, ktorých si malý čitateľ podvedome obľúbi pre ich vľúdnosť a prirodzené dobro. Dospelí v nich zase možno uvidia odlesky svojich príbuzných, ktorí ich v živote silno ovplyvnili. Ako som písala už v úvode – nie je to len detská kniha. Čarovný pocit umocňuje aj krásne výtvarné spracovanie.

Ilustrácie: Anuska Allepuzová

Vydavateľstvo: Albatros

Život Adama 2 (9 do 13 rokov)

Myslíte si, že keď ich vypiplete z plienok, bude to už len lepšie. A potom príde puberta. Piatak Adam dáva zabrať nielen sebe, ale aj rodičom. Život Adama 2 od Petra „Petka“ Opeta je pokračovaním príhod a rebelstiev obyčajného chalana zo súčasného Slovenska. Žije v hlavnom meste, býva v blízkej dedine, chodí s rodičmi na dovolenky, po výletoch, na krúžky a športy, v škole robí, čo vie a často aj, čo nevie, ale skúša, čo sa dá, pretože s nástupom na druhý stupeň je zase o krôčik samostatnejší.

Autor, hudobník a spevák skupiny Polemic, sa netají tým, že opisuje reálne príhody z ich rodinného života, pričom syn Adam s tým všetkým údajne súhlasí. Kniha Život Adama 2 je písaná veselo, kapitoly na seba iba voľne nadväzujú, každá je samostatnou príhodou. Spája ich vtip a svieži rytmus, aktuálny jazyk dnešných detí so slangom, anglickými výrazmi a čo je dôležité, všetko sa odohráva v uveriteľných reáliách.

Adam svoje príhody opisuje v prvej osobe, čím čitateľom uľahčuje kamarátstvo s ním. Nie raz sa zamýšľa nad úplne dospeláckymi témami, ako je napríklad politika a hoci sa mu kopu vecí zo sveta veľkých ešte pletie a výsledok jeho úvah býva neraz komický, som rada, že tam sú. Decká sa v nich môžu ľahko spoznať, pretože o nich určite tiež rozmýšľajú, aj keď nám to nie vždy prezradia.

Ilustrácie: Tomáš Hasaj

Vydavateľstvo: Ikar

Pupo a Fazuľka (5 – 8 rokov)

Zrejme každý má suseda alebo tetu, ktorí od vašich malých ratolestí vyžadujú odpovede na otázky k veciam, ktoré sú absolútne zjavné („No ty si ale krásne dievčatko, povieš mi ako sa voláš?“ – hoci, samozrejme, vedia, ako sa dieťa volá a pohoršujú sa nad jeho mlčaním). A zrejme veľa rodičov pozná ten pocit bezmocnosti, keď chcete dieťaťu pomôcť ujsť z trápnej situácie, v ktorej je celkom nevinne, ale zároveň nechcete nikoho uraziť. To Fazuľka, jedna z dvoch hlavných hrdinov novinky Hany Lasicovej Pupo a Fazuľka, si s nikým ťažkú hlavu nerobí. Urazí? Neurazí? Čo s tým má? Má síce iba 5 rokov, ale nemá rada, keď z nej hocikto robí blázna. Netúži stať sa princeznou, radšej hrá futbal, je tenučká a pôsobí krehko, ale má svoj rozum a ako sa v knihe niekoľkokrát zopakuje – stále je to skvelé dievča. Rovnako tak Pupo, trošku pupkatý, dosť zakríknutý, nerozhodný a predsa je to super chlapec a Fazuľkin najlepší kamarát z triedy.

V každom ich príbehu cítiť zo slov autorky empatiu mamy, ktorá výborne pozná trápenie detských duší nad nezmyslami dospelých, ktoré ich zbytočne oberajú o energiu. Majú vlastné predstavy o tom, ako a čo chcú robiť. Pupo a Fazuľka na pohľad neobratne, dospelý by povedal, že primerane svojmu veku, odrážajú racionálny svet, aby čo najslobodnejšie prežívali to, čo sa im javí ako podstatné – spoločne prežívajú strach z tmy, kadečo si vymýšľajú a zároveň veria svojim výmyslom, ktoré považujú za nesmierne dôležité, krásne ukazujú malým čitateľom, že aj oni prežívajú všetky tie čudnosti, ktoré prináša bežný deň v škôlke a že v tom nie sú sami, ak majú dojem, že by veci mohli prebiehať aj inak. Ich reč je pritom nežná, kamarátska a hoci sa vedia aj zatnúť, stále sú to skvelé deti.

Ilustrácie: Alena Wagnerová

Vydavateľstvo: Ikar

Zverinec na siedmom poschodí (5 – 8 rokov)

Rozkošne bláznivá kniha Petra Gajdošíka vychádza v reedícii po 11 rokoch. Za ten čas nestratila nič na šmrnci ani na aktuálnosti, veď ak bývate v paneláku, iste by ste k tomu vedeli povedať svoje.

Hlavná hrdinka knihy Zverinec na siedmom poschodí, malá Dominika, má veľkú túžbu po domácom zvieratku. Ako rastie, vyskúša vo svojej izbe, v spálni, obývačke či v kúpeľni chovať až jedenásť zvierat od výmyslu sveta. Začne mravcami, dovlečie psíka, mačičku, či slimáky – poviete si, čo je na tom. Ale Dominika netrochári. Zanedlho na siedmom poschodí ubytuje kravu, prasa alebo opicu a každé jedno zviera je námetom na dobrodružstvo na hranici zdravého rozumu Dominikiných rodičov.

Kniha nesie prvky rozprávky, dejú sa v nej veci nevídané, zvieratá sa nie vždy správajú podľa toho, ako ich v realite rozumovo obdarila matka príroda, ale je zjavné ich „poľudštenie“, zmysel pre hru či dokonca situačný humor. Nečakajte, že ak má kniha Zverinec na siedmom poschodí podnadpis „x dôvodov, prečo nechovať v byte zvieratko“, vaše deti to od túžby po štvornohom kamarátovi odradí. Dominikine príbehy nevychovávajú, ale zabávajú. Peter Gajdošík je známy svojim sviežim jazykom, vtipnými zvratmi a bláznivými nápadmi. A všetko z toho sa do knihy bezo zvyšku dostalo.

Ilustrácie: Ľubo Paľo

Vydavateľstvo: Slovart

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie