Denník N

53 slovenských reštaurácii, v ktorých sa dobre najete – Aktualizovaný zoznam

Mastný osúch namiesto pizze, instantná polievka bez chuti, podrážka namiesto steaku, lacné mrazené polotovary. Bežný gastronomický zážitok, v ktorejkoľvek slovenskej reštaurácii. Existuje však zopár vzácnych výnimiek.

Aktualizované 8. apríla 18:07.

Ďakujem za mnohé zaujímavé postrehy a tipy na dobré slovenské reštaurácie. Vďaka nim pribudlo do zoznamu ďalších 17 reštaurácií. Ku komentárom musím pripomenúť len jednu vec. Ak niekto tvrdí, že sa za 20 eur nedá dobre najesť a každý, kto očakáva dobrú kuchyňu a príjemný personál s takýmto rozpočtom je naivný blázon, svedčí to len o jeho póze, pretože aj sám už určite dobre jedol za menej peňazí. Napriek tomu som pre úplnosť zaradil do zoznamu aj vaše odporúčania na niektoré drahé a luxusné reštaurácie.

Pôvodný článok zo 7.apríla.

Slovenská gastronómia stojí za hovno. Nič nové, nič prevratné. Skúsenosť overená generáciami. Máme všetky predpoklady k tomu, aby sme vedeli dobre variť, máme vynikajúcu vodu, klimatické podmienky na pestovanie takmer akejkoľvek plodiny a chov zveri. Žijeme v srdci Európy, máme to na skok do svetových metropol, na blízky východ, do stredomoria. Mnohí z nás boli v Amerike, Afrike či Ázii. A nič. Tma. S nami to nič nerobí. Naďalej varíme mrazené knedle, hosťom v reštauráciách podávame instantné sáčkové polievky a pijeme Coca Colu Zero v domnení, že tým robíme niečo pre svoje zdravie. Na tomto mieste končím s kritikou slovenskej gastronómie, pretože je úplne zbytočná. Bežný Slovák rád konzumuje sračky a bežná slovenská reštaurácia mu tie sračky s radosťou pripraví. Takto to funguje výborne až do chvíle, kým sa nenachádzame 200km od domova a dôjde na nás hlad. Následuje tortúra. Sklamanie. Hádka. Zaprisahávame sa, že sme v meste XY naposledy. No čas nevrátime. Naša národná kuchyňa si závratnou rýchlosťou razí cestu von.

Ak sa chceme na Slovensku dobre najesť, v prvom rade zabudnime na štastie. Pravdepodobnosť, že natrafíme na dobrú reštauráciu za pomoci náhody, je porovnateľná s výhrou v lotérii. Zabudnime tiež na orientáciu pomocou brandingu, marketingu alebo architektúry. Buď je to niečo, čo prevádzka objaví až v ďalšom storočí, alebo mala šťastie, že jej majiteľ má v rodine dizajnéra, no ten dobrého kuchára nenahradí. Jediné, o čo sa v skutočnosti môžeme oprieť sú skúsenosti ostrielaných a neoblomných zúfalcov, ktorí napriek mnohým sklamaniam, vždy vojdú do novej reštaurácie, aby zviedli opäť raz ten istý boj.

Aby som vás ušetril mnohého trápenia, ktorým som sám prešiel, vytvoril som stručný zoznam reštaurácií na celom Slovensku, kam sa nemusíte báť vkročiť. Reštaurácie s popisom som vyskúšal osobne a reštaurácie v druhej polovici zoznamu mi odporučili kamaráti, ktorých vkus mi je blízky. Abecedný zoznam obsahuje mesto, názov reštaurácie a približnú cenovú kategóriu, ktorá je vysvetlená hneď v úvode.

Odporúčam vám vytlačiť si tento zoznam, aby ste ho mali po ruke v kabelke, v ruksaku alebo v aute, vždy keď sa vydáte do neznámych diaľav našej gastronomicky nehostinnej krajiny.

P.S.: Zoznam bol vytvorený na základe skúseností s kvalitnou a chutnou kuchyňou. Neprihliada na žiadne špeciálne diéty. Autor má rád mäso, čerstvú zeleninu aj sladké dezerty.

P.P.S.: Aktualizovaný zoznam z 8. apríla bol doplnený o postrehy a odporúčania čitateľov.

Kde sa na Slovensku dobre najete 2015 zostavil Adam Berka 1000pix

Teraz najčítanejšie

Adam Berka

Architekt, vydavateľ a mestský poslanec. V roku 2012 rozbehol 82 Bøok & Design Shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu (www.82.sk). Architektúru vyštudoval v Bratislave a Ahmedabáde. Dlhoročný a komplikovaný vzťah k Bratislave, ho stojí veľa úsilia, no podľa jeho vlastných slov, nemenil by. Založil projekty Miesta Mesta alebo Bratislava Budúcnosti. Je autorom ilustrovanej knihy o živote M. R. Štefánika: Štefánik - Muž činu.