Denník N

Na 4 kolesách za 4 týždne okolo Španielska

Španielsko je krajina, ktorá sa priam núka pre road trip. Nápad nasadnúť do auta a dookola obísť celý Pyrenejský poloostrov sa nám zdal byť spočiatku veľmi dobrý. Ale pri realizácii sa ukázalo, že to bol nápad vynikajúci.

Kým človek cestujúci do Španielska lietadlom sa často musí rozhodovať spôsobom buď-alebo, v aute a s dostatočnou časovou dotáciou tieto problémy úplne odpadajú. Či už zatúžite po maurskou kultúrou a islamsko-kresťanskou minulosťou presiaknutej Andalúzii, alebo sa rozhodnete navštíviť hlavné mesto Madrid.

Mezquita-catedral, Córdoba

Alebo sa vyberiete obzrieť si nádherné horizonty mesta jagavého ako klenot na slnku (aspoň tak Barcelonu ospevuje Freddie Mercury vo svojej olympijskej hymne), v aute si môžete postupne naordinovať všetky tieto ciele aj so všetkými pôžitkami, ktoré k nim patria.

La Sagrada Familia, Barcelona

My sme do Španielska dorazili v októbri. Prečo to spomíname? Lebo sa nám náramne páčilo, že kým na Slovensku sa boria s prvým snehom, my sa kúpeme v mori a opaľujeme pri bazéne.

Cádiz

Andalúzia, hoci na prvý pohľad vyprahnutá krajina, ponúka neuveriteľné pôžitky a skrýva množstvo pokladov. Slnkom zaliate mestá Sevilla, Cádiz, Malaga.

Metropol Parasol, Sevilla

Národné parky Cabo de Gata a Sierra Nevada, exotická Granada a Córdoba – to boli kúsočky nádhernej mozaiky, ktorú sme si počas našej cesty po juhu Španielska poskladali.

Sierra Nevada

Na severe sme zase obdivovali divoké, drsné, ale krásne pláže Galície.

Playa O Picón, Galícia

Jedinečnosťou architektúry a originálnou atmosférou si nás navždy získali Valencia a Barcelona.

Ciudad de las Artes y las Ciencias, Valencia

V Španielsku sme sa vďaka autu dostali aj na niekoľko „naj“ miest. Napríklad na najzápadnejší bod krajiny nazývaný príznačne Finisterre, t.j. koniec sveta. Vďaka autu sme sa ocitli na najvyššom morskom útese južnej Európy – Herbeira.

Garita de Herbeira, Galícia

Odviezli sme sa aj na najvyššie položenú asfaltovú cestu v Európe, ktorá vedie pod druhý najvyšší vrch Španielska ležiaci v pohorí Sierra Nevada – Veleta.

Západ slnka pod Pico Veleta, Sierra Nevada

Počas našej cesty sme nazbierali kopec zážitkov, spoznali zaujímavých ľudí a nepochybne vďaka prebytku slnečného svitu a príjemným teplotám akosi prirýchlo privykli k životnému postoju známemu ako „mañana, mañana“. Rozhodne je o čom rozprávať a my tak pri každej príležitosti aj radi činíme. Ak aj vy zatúžite po hrejivých lúčoch andalúzskeho slnka uprostred pochmúrneho novembra, príďte si vypočuť naše rozprávanie počas festivalu Cestou necestou v Bratislave (už tento víkend, 10.-12.11. v DK Ružinov).

Text a fotografie: Katka Kožíková, Tomáš Kožík

Teraz najčítanejšie