Denník N

Práca v kanceláriách sa mení na nepoznanie. Dnes je trend úplne inde ako kedysi

Tisíce ľudí trávia väčšina dňa za kancelárskym stolom. To ako sa pracovalo kedysi a dnes je na nepoznanie. A dynamické tempo zmien bude pokračovať ďalej.

Správne vytvorené pracovné prostredie, ktoré rešpektuje potreby dnešných zamestnancov, dokáže firme pomôcť v mnohých oblastiach. Má vplyv na zvýšenie produktivity, lepšiu komunikáciu, efektivitu práce i kreativitu. Tvrdí to expert na pracovné prostredie v spoločnosti CBRE Slovensko, architekt Peter MORAVČÍK. Práve nové pracovné priestory tejto spoločnosti sú ukážkou, ako by mali moderné kancelárie vyzerať.

Vo firemnom prostredí sa dnes veľmi veľa hovorí o modernom pracovnom prostredí. Prečo by sa mali súkromné spoločnosti, ale aj štátne organizácie touto záležitosťou vôbec zaoberať? „Na pracovnom trhu sa postupne obmieňa generácia zamestnancov, tzv. generácia Y bude onedlho tvoriť viac ako polovicu ľudí v produktívnom veku a za ňou príde úplne nová, mladá generácia Z. Ich hodnoty, pracovné návyky a očakávania, ale aj správanie je úplne iné, na aké sme dnes zvyknutí. Zároveň musia firmy brať ohľad na to, že pracovná sila starne“, prízvukuje P. Moravčík, ktorý je šéfom oddelenia architektúry a projektového manažmentu CBRE. To všetko je dôvod na zmenu prístupu.

Všetko je o ľuďoch

Za úspechmi i neúspechmi firiem stoja samozrejme ľudia, zamestnanci. Na ich prácu a výkon priamo vplýva aj pracovné prostredie. To dokáže ovplyvniť, aký majú ľudia prístup k svojim pracovným povinnostiam, aká je vo firme komunikácia, kreativita a na konci dňa aj samotná produktivita firmy. „Rozdiel produktivity medzi prostredím, ktoré ju podporuje a prostredím, ktoré ju blokuje, môže podľa výskumov dosahovať až 20 percent. Neskôr sa to môže premietnuť až do dvojnásobného zisku. A to je už pádny dôvod, prečo sa touto otázkou zaoberať“, tvrdí Moravčík. Je presvedčený, že príjemné, inovatívne a moderné pracovné prostredie môže firme pomôcť.

Kancelárie CBRE Slovensko môžu slúžiť ako inšpirácia

Kancelárie sú obrazom firmy

Pracovné prostredie je prepojením troch svetov: Externého prostredia, ktoré dnes je pomerne dynamické a naďalej sa dynamizuje, firiem – očakáva sa, že ľudia v nich budú vyznávať spoločné hodnoty a efektívne plniť ich biznis plány. Pracovné prostredie by malo byť odrazom jedinečnej kultúry firmy. A napokon sveta očakávaní a potrieb jednotlivých ľudí.

CBRE Slovensko

Tak, ako sa vyvíjajú nové technológie, menia sa generácie zamestnancov a ich potreby. Zákonite sa teda musí meniť a prispôsobovať aj prostredie, v ktorom pracujú. Bolo by chybou, keby firmy na zmeny nezareagovali aj inováciami v pracovnom prostredí. „Tí, ktorí majú záujem prilákať a hlavne udržať si talenty, musia pre tieto generácie zamestnancov pripraviť atraktívne pracovné prostredie“, upozorňuje expert. Dôvod? Ak sa ľudia cítia v práci dobre, majú príjemné prostredie na prácu, sú šťastní. Lepšie a viac komunikujú, efektívnejšie spolupracujú, zdravšie žijú. Majú dobrý pocit. A potom stúpa aj produktivita práce.

Zeleň je dôležitá

Dôraz na zdravie

Dôležitým aspektom, na ktorý by nemali firmy zabúdať je zdravie zametnancov. Kancelárie, v ktorých celé dni sedia, by mali podporovať zdravší životný štýl. „Ak zamestnanca bolí hlava z nedostatku čerstvého vzduchu, či zo slého svetla, alebo má problém s chrbticou, nečakajte, že bude produktívny a kreatívny. Naopak, jeho výkon pôjde výrazne dole,“ hovorí P. Moravčík. Niektorí zamestnávatelia si už tento faktor uvedomujú a na podporu zdravia zameriavajú pracovné prostredie i firemnú kultúru. Čo všetko môže pomôcť? Rakúsky expert CBRE na pracovné prostredie Martin Pongratz za dôležité označuje dostatok denného prirodzeného svetla, výmenu vzduchu, potrebu kontaktu s prírodou prostredníctvom zelene, zdravú stravu a donútenie k pohybu. „Prieskum CBRE, ktorý sme robili v spolupráci s holandskými univerzitami ukázal, že ľudia, ktorí sa stravujú zdravšie, majú počas pracovného dňa možnosť pohybu a krátkeho relaxu, dostatok svetla a čerstvého vzduchu, pracujú lepšie, sú výkonnejší až o 10-20 percent.“

Funkčnosť a estetika priestoru

Ďalšie charakteristiky moderného pracovného prostredia

Dnes už je každému jasné, že koncept kancelárie v podobe open officu je prekonaný. Kancelárie, alebo pracovné prostredie ako také, by malo byť podľa expertov flexibilné, to znamená, že by malo byť kedykoľvek adaptovateľné na meniace sa potreby firmy. To je následne kľúčom k nižším nákladom, čo zaujíma asi každého majiteľa, alebo vrcholového manažéra. Dôležité je tiež to, aby prostredie na prácu vyhovovalo tým, ktorí sa v ňom denne nachádzajú a trávia v ňom značnú časť svojich životov.

V neformálnom prostredí kaviarne pracuje čoraz viac ľudí

Moderný office by mal okrem zdravého životného štýlu zamestnancov obsahovať aj moderné technológie, ktoré uľahčujú pracovné postupy a pomáhajú riadiť a kontrolovať niektoré procesy. Kancelárie CBRE v Bratislave už disponujú modernou technológiu, ktorá napríklad kontroluje množstvo CO2 vo vzduchu, jeho vlhkosť i teplotu. Tomáš Jaššo, obchodný riaditeľ spoločnosti Slovanet, ktorá do CBRE technológie dodávala hovorí, že moderná technika dokáže firmám pomôcť udržiavať výkonnosť a pohodlie zamestnancov. „Ak v kancelárii klesne úroveň kyslíku, zamestnanci sú unavení a menej sústredení na svoju prácu, čo výrazne znižuje ich produktivitu. Senzory ale všetko monitorujú a ľudí vo firme upozornia na to, že je potrebné zabezpečiť výmenu vzduchu alebo zmeniť teplotu prostredia,“ vysvetľuje.

Prírodné doplnky prinášajú lepší pocit

Oblasť pracovného prostredia je dnes veľmi pertraktovaná, podrobne monitorovaná, vedecky skúmaná a firmy jej venujú veľkú pozornosť. Otázkou času a priorít je to, kedy sa k tomuto procesu pridajú aj štátne inštitúcie, ktorých pracovné prostredie a podmienky zamestnancov nie sú v najlepšom stave.

Autorom dizajnu kancelárií CBRE je interný architekt spoločnosti Ján Matulník

Teraz najčítanejšie

Peter Matula

Vyštudoval politológiu a sociológiu. Neskôr absolvoval viacero krátkodobých vzdelávacích pobytov v USA, Francúzsku či Nemecku. Pracoval ako politický analytik, hovorca, novinár, konzultant v oblasti komunikácie, PR a nových médií. Dnes pôsobí v samospráve. Je členom Progresívneho Slovenska.