Denník N

A načo

Ak sa nám niečo nepáči, dáme to najavo. Prejde čas. A zrazu, a zrazu sme si zvykli. Ako keď po búrke vyjde slnko a nikto si na nečas ani nespomenie. Veľa kriku pre nič. A načo.
V čerstvom zápale emócii by sa konať nemalo. Samozrejme niekedy si situácia vyžaduje unáhlenú reakciu, ale niekedy si vyžaduje proste nekonať. Nechať to tak. Lebo emócie spôsobia jazvy, ktoré potom rozum musí ošetrovať rôznymi spôsobmi, metódami a niekedy mu to trvá.
Človek je tvor konfliktný, hovoria realisti. Musí mať pocit moci, dôležitosti, nadradenosti. A Načo. Je to len pocit, ktorý človeka uspokojuje a dáva mu predispozície stať sa najlepším. Nietzscheho nadčlovekom. A načo.
Kŕmime sa pocitmi, aby sme boli lepší. Hladkáme si egá. Premenili sme svet v jednu veľkú súťaž.
A načo, keď chýba pokoj v tele. Pokoj v hlave. Tiché myšlienky.

Samozrejme, všetko má svoj dôvod. Doba ide dopredu. To nezastavíš. Neustále kritizovanie a spomínanie, ako nám bolo dobre, že sme sa ako deti vyhli technologickému ošiaľu a kvôli modrine sme nepodstúpili štyridsaťosem vyšetrení  (Vlastne ak ste z Piešťan, tak tam majú čarovný prístroj, ktorý robí všetko naraz a vie aj veštiť. Za tú cenu by mal.)   – A načo.

Kritizujeme. Nachádzame seba na základe toho čím nechceme byť, nevieme čo chceme. Čím viac na výber, tým väčšia dilema. A tak stojíme. Stagnujeme. Kritizujeme, nemáme alternatívy. Kritika je niekedy lepšia ako pochvala, ale hovorím o konštruktívnej kritike, o komplexnosti vecí, nie o sťažovaní a krčmových riešení na každú situáciu vo svete.

Neustály chod myšlienok, vracanie sa do minulostí, nazeranie do budúcnosti a pozrieme sa na kalendár a 24. 12.

Dátum ktorý ti povie zastav, upokoj sa. Utíš svoje myšlienky, ten chaos v hlave. Sadni si a vychutnávaj ten pokoj. Čaro rodiny. Vôňu jedál, domova. Lebo byť človekom znamená spolupracovať. Lebo byť človekom znamená milovať. Tak milujte ten moment nadšenia, ticha, lásky. Ten moment spolupatričnosti. Ten moment kedy sa všetci snažia aby bol najlepší. A so snažením to je ako s pílou, na ktorú keď tlačíš  tak tá praskne. A keď sa naučíš vychutnávať aj to, tak to je krása.

Krásne sviatky plné pokoja. Lebo pokoj je cesta ku šťastiu. A šťastie je relatívnym zmyslom jestvovania. Tak jestvujte.

Enjoy the silence

Teraz najčítanejšie