Denník N

SMER vo voľbách zachránil len vidiek (grafy)

Pôvodne sa mal tento blog venovať volebným mapám, ich atraktivite ale aj skresleniu, ktoré v sebe nesú. Dáta ale ukázali pár zaujímavostí, ktoré stoja za to ukázať skôr. Smer totiž získal posty županov len tam, kde sa ukázala podpora vidieka. Väčšie mestá v týchto voľbách Smer stratil.

Vizuálne sa dá vzťah veľkosti mesta či obce a úspechu kandidáta zobraziť jednoducho. Na jednu os dáme veľkosť obce, na druhú počet hlasov a vznikne nám takzvaný Scatter plot čiže korelačný diagram. Nie vždy je však na prvý pohľad jasné, či medzi bodmi existuje nejaký vzťah. Našťastie poznáme niekoľko spôsobov, ktorými je možné tento vzťah určiť a zobraziť. Bez dlhej teórie sa dá povedať, že vieme nakresliť priamku tohto vzťahu a ak stúpa, je medzi dvoma premmennými pozitívny vzťah (ak viac pracujem, tak viac zarobím). A ak klesá, vzťah je negatívny (ak viac pracujem, tak mám menej času). Táto takzvaná korelácia ale nikdy nie je dôkazom že jedna vec ovplyvňuje druhú. Na to je vždy potrebná hlbšia analýza.

Lunter vs Kotleba

Dobrým príkladom podpory v mestách a na vidieku sú výsledky Jána Luntera a Mariana Kotlebu v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Ako vidieť, podpora vo väčších mestách a obciach smerovala hlavne za Lunterom, kdežto Kotleba je silnejší na vidieku (klikni pre zväčšenie).

 

Keď sa podobným spôsobom pozrieme na všetky kraje, môžeme skonštatovať, že všade, kde nevyhral Smer, mal kandidát väčšiu podporu v mestách než na vidieku. Smer vyhral len v Trenčianskom a Nitrianskom kraji, kde jeho kandidáti síce nepresvedčili väčšie mestá, ale vyhrali vďaka podpore vidieka.

Bratislavský samosprávny kraj

Súboj bol tesný a Droba aj s Kusým dokázali mestského voliča osloviť na približne rovnakej úrovni. Frešova podpora v bratislavských mestských častiach bola malá, na vidieku sa ešte držal. Ftáčnik je najpopulárnejší vo Vysokej pri Morave, Uhler v Jarovciach a Huďo vo vojenskom obvode Záhorie. Vzhľadom na charakter Bratislavského kraja ak niekto získa obvody hlavného mesta, županský post má takmer istý.

 

Trnavský samosprávny kraj

Viskupič vyhral vďaka podpore najväčších miest kraja – Trnavy, Piešťan a Hlohovca, kde sa Mikuš nepresadil. Berényi operoval veľmi vysokými ziskami v malých obciach na juhu a v Dunajskej Strede. Avšak pokým nezíska Trnavu a severnejšie väčšie mestá, županom sa nestane.

Nitriansky samosprávny kraj

Belicu jednoznačne podržal vidiek, kde získaval relatívne vysoké podiely. Jeho populatita v Nitre je však stále nezanedbateľná a druhý Greššo mal len veľmi malú podporu na vidieku. Uhrík má relatívne stabilnú podporu okolo 15 percent bez ohľadu na mestá či vidiek. Farkas z SMK mal obligátne veľmi vysoké zisky v malých obciach na juhu, ale vo veľkej Nitre nezískal ani len percento.

Trenčiansky samosprávny kraj

Druhá zostávajúca bašta Smeru, v tomto prípade veľmi stabilná. U Bašku skutočne platí „čím väčšie mesto, tým menšia podpora“. Kaščáková si síce získala Trenčín, ale musí popracovať aj na Prievidzi a Považskej Bystrici. A začať cestovať do malých obcí.

Žilinský samosprávny kraj

Jurinová jednoznačne oslovila mestského voliča zo Žiliny, Martina, Liptovského Mikuláša aj Ružomberka. Veľmi slušnú podporu však aj v menších obciach. Blanár si podporu udržal len v nich, mestá mu nedôverovali tak ako Jurinovej.

Banskobystrický samosprávny kraj

Vzťah miest a vidieka v najsledovanejšom kraji týchto volieb sme už videli na detailnom obrázku vyššie. Ostatní kandidáti boli v podstate do počtu.

Prešovský samosprávny kraj

Učebnicová ukážka mestského a vidieckeho kandidáta. Majerský zahviezdil v Prešove, Poprade aj Humennom, Chudíka podržali hlavne malé obce na východe, v Prešove a Poprade nezískal ani polovicu toho, čo Majerský.

Košický samosprávny kraj

Opäť rozdiel mesta a vidieka. Trnka získal najväčší obvod Košice – západ a ostatné veľké košické mestské obvody (zhluk bodov v strede nad priamkou) a tým zvíťazil. Raši stratu Košíc nevykompenzoval ani lepším výsledkom v Trebišove a Rožňave, ani vysokou podporou vidieka. Suverénne najvyššiu podporu však získal na Luníku IX, kde ho volilo viac ako 90 percent z približne 4200 voličov (bodka za jeho menom). Tretí Pataky ma slušnú podporu na juhovýchode, ale malé obce z neho župana nespravia.

 

Ako je teda vidieť, pri menších volebných obvodoch – v tomto prípade krajoch – je pre víťazstvo podstatné osloviť väčšie centrá. Okrem Bratislavského kraja je väčšina voličov zhustená v niekoľkých veľkých sídlach, ktoré boli väčšinou bránou k volebnému úspechu. Alternatívou je silná podpora vidieka, ktorú má však v súčasnosti len Smer. Ten však ako vidno u mestského voliča stráca.

A nabudúce budú aj nejaké mapy, veď čo by to bol za volebný článok bez nich…

 

Teraz najčítanejšie