Denník N

Jééé, pánbožkári…

Patologickú spiritualitu treba vedieť rozlíšiť od spirituality zdravej. Chce to však trocha inteligencie.

Väčšina z ľudí sú veriaci ľudia. Väčšina z tej väčšiny sú zjavne nedozretí jedinci. Aj ako ľudia, aj ako veriaci.Tí, čo sa chcú od nich dištancovať, a hrajú sa na neveriacich, si robia z týchto nedokonalostí posmech. Myslia si, že takto si držia odstup od toho neraz ozaj biedneho v našom správaní.Keď si urobíme zo seba či z niečoho skriveného žart, to je úplne v poriadku. Keď však začne v tom žartovaní pracovať naša často nevedomá pýcha, to už v poriadku nie je. Tam už vstupujeme cez provokatívnu iróniu do tzv. sarkazmu, čiže posmechu z iných ľudí. To je vizitka nekultúrneho človeka.

„Jééé pánbožkári…“ zachechtal sa istý mladík, keď videl vychádzať ľudí z kostola. Bol trocha pod vplyvom alkoholu, a vtedy je človek akýsi prostorekejší, a ľahšie sa dá jeho úlet pochopiť. Ťažšie pochopiteľné je však žiadne svätuškárstva nespomenúť celý rok napr.v kázni alebo pred ich pustošivým vplyvom „dať hlavy do piesku“. A tak ich vlastne tolerovaním podporovať. Kto to zo zodpovedných v rodine či v cirkvách robí, ten je asi pánbožkárskou infekciou napadnutý sám. A potom sa ono ľahúčko šíri vo vnútri v spoločenstve veriacich. Napadne postupne viac osôb a začne mať väčší spoločenský záber. A konečné ovocie toho sú nejaké sociopatie, ktoré bude produkovať niekto, kto ich bude ponúkať s tým vo viere dobrým. Toto u ostatných spôsobí odpor voči cirkvi aj voči kostolu, odkliaľ táto osoba vychádza. Môže to spôsobiť aj posmech z posvätných tajomstiev viery.

Ďalšia obludnosť v našom správaní je napr. vtedy, keď sa poloslušný polokatolík začervená pri pohľade na fotku nahej ženy, a myslí si pri, že asi spáchal ten najväčší hriech, a že urobil to najväčšie hrdinstvo, keď svoj pohľad od toho obrázku odvrátil, ale absolútne ho netrápi to, že splodil nejakej žene dieťa, a potom sa na nich vykašlal, prepísal majetok po rodičoch iba na seba, a so súrodencami sa nemal potrebu podeliť a v krčme sa vychvaľuje s tým, ako volil toho, kto vytuneloval slovenskú krajinu…

Čo na to poviete? Kto normálny by chcel takto dopadnúť? Kto si robí väčší posmech z viery, ten, čo sa podnapitý posmieva z ľudí idúcich z kostola alebo ten, kto sa považuje za tuhého katolíka, a vôbec si neuvedomuje aký je už stuhnutý a jeho hodnoty sú takto akoby na posmech pokrivené?..

Teraz najčítanejšie