Denník N

Môj názor na to, ako dopadli voľby

Od volieb do VÚC už prešiel dostatočný čas na to, aby sme mohli objektívne zhrnúť, čo všetko sa zmenilo – alebo bude meniť.

Keď sa čakalo na výsledky volieb, ja som sa dostal na Kramáre. Stále tu pôsobím a otvorene si myslím, že bude dobre, keď sa k politike vyjadrím až teraz. Na tohtoročných voľbách ma zaujalo hneď niekoľko vecí, a tak sa k tomu rád vyjadrím, pekne prehľadne v bodoch.

  1. Fico prehral. Nech už mu vyjadrenie trvalo ako dlho, nech to prepočítal akokoľvek, prehral. Dostal na hubu, poslali ho k vode. Po prezidentských voľbách ho postihla ďalšia katastrofa. Nebudem rátať ľudí a stoličky, ale zaujalo ma, ako veľmi mu to voliči zrátali. Prehral tam, kde čakal, že neprehrá. Inde dostal debakel. Ak si zoberieme historický vývoj, Smer dlhodobo slabne a má to niekohoľko príčin – priveľa káuz, konkurencia Kotlebu a podobných strán, ktoré sľubujú ľahké a rýchle riešenia, nedostatok osobností, Všetky tie najdôležitejšie tváre, ako je Fico či Kaliňák, sú opozerané. Nemajú čo ponúknuť a pre nejaké percentá pôjdu proti všetkému, hlavne proti zdravému rozumu. To, že sa Fico chváli poslancami je o to úbohejšie, že najsilnejšia strana je slabšia ako mimoparlamentné KDH, mimostrana OKS a ďalší. To, že sa pravicové strany dohodli, znamená jednoduchú vec – s Ficom sa dohaduje len veľmi náročne. A s jeho najbližšími spojencami, Mostom a SNS, to tiež nie je prechádzka ružovou záhradou.
  2. Kotlebovci nezvládli komunikovať. Uhrík a Kotleba sú jediný dvaja z viac ako 300 kandidátov na poslancov za ĽSNS, ktorí budú robiť obyčajných poslancov. Je to veľa? Nie je to veľa? Kotleba bol župan a za jeho „županovania“ sa dostala Banská Bystrica do omnoho horšieho stavu, ako kedy bola. ĽSNS nie je schopná sa dohodnúť, a to pre dva dôvody: fašizmus a totálna neschopnosť. Kto by chcel riešiť skutočné problémy napríklad s cestami s niekým, kto nemá ani základný prehľad o doprave? A kto chce vôbec rokovať s niekým, kto pretláča neľudskú ideológiu, ktorá z pohľadu histórie i súčasnej situácie neprináša vôbec nič dobré? Neustále existujú totalitné krajiny, kde sú potláčané ľudské práva, inteligentnejšia časť obyvateľstva je ničená a zvyšok je donútení slúžiť. Len dvaja poslanci znamená, že drvivá väčšina Slovenska si nepraje premeniť Slovensko na Severnú Kóreu,
  3. V niektorých krajoch sa chystajú veľké zmeny. Ani to nemôže byť inak, keď sa konečne podarilo vymeniť ľudí, ktorí boli pri kormidle príliš dlho. Nezmenilo sa to ale len tak, zmenili to voliči, ktorých prišlo oveľa viac. V každých voľbách prichádza dosť dôchodcov na to, aby sa darilo Smeru či SNS. Teraz prišlo oveľa viac mladých ľudí. Vďaka nim má Bratislava nového župana, rovnako ako Žilina a mnohé ďalšie VÚC. Viac, ako milión bilboardov rozhodlo to, že sa ľudia prešli do volebnej miestnosti a odovzdali svoj hlas.
  4. Jednokolová voľba nakoniec najviac ublížila Smeru, nie Kotlebovi. Ťažko povedať, ako by presne dopadli voľby, keby boli dvojkolové. S najväčšou pravdepodobnosťou by neúspešní kandidáti odporúčali tých, ktorí sú im najviac podobní. V Bratislave by vyhral Droba, v Žiline Jurinová… Smer by však mohol stratiť Trenčín.

 

Osobne si myslím, že tieto voľby sú jedny z najlepších, aké na Slovensku kedy boli. Tí, rozkradli najviac, dostali červenú – a nový, odbornejší ľudia, majú voľnú ruku. Prišli sme o fašistov a máme nádej, že aj v menej rozvinutých častiach našej krajiny sa bude niečo diať.

Teraz najčítanejšie