Denník N

10 najkrajších kníh o líškach nielen pre deti

Ilustrácia z knihy Pandora, Illustrations copyright © Victoria Turnbull 2016
Ilustrácia z knihy Pandora, Illustrations copyright © Victoria Turnbull 2016

Musím priznať, že mi výber kníh do tohto blogu dal celkom zabrať. Všimla som si, že väčšina kníh, ktoré vyšli v našich končinách, dáva líškam prívlastky, ktoré sú mi, priznám sa (a možno by to tak povedali aj líšky), proti srsti. Ja totiž líšky vnímam ako nesmierne inteligentné stvorenia, ktorým sú ľudská faloš, ľstivosť, pretvárka na míle vzdialené. Ide len o naše prívlastky, prirovnania, ktoré podľa mňa líškam a ich reputácii dosť ublížili. Knihy som vybrala na základe niekoľkých kritérií: v prvom rade opisovali líšky spôsobom, ktorý je blízky môjmu vnímaniu. Ďalším kritériom bolo umelecké stvárnenie (dizajn, ilustrácie) a samozrejme, celková myšlienka, posolstvo. Knihy uvádzam v ľubovoľnom poradí, nejde o rebríček.

1. Lišiak Pax

Autorka: Sara Pennypackerová
Preklad: Michal Jedinák
Ilustrácie: Jon Klassen
Vydavateľstvo: Stonožka
Vek: 10+ (podľa uváženia)

Silný a dojímavý príbeh nerozlučnej dvojice – chlapca Petra a lišiaka Paxa v sprievode nádherných čierno-bielych ilustrácií známeho kanadského ilustrátora a autora Jona Klassena o ničivých následkoch vojny, ale aj o vzácnom a silnom pute priateľstva medzi človekom a zvieraťom.

Dve dejové línie (z pohľadu Petra a Paxa), ktoré som na knihe veľmi ocenila, sledujú osudy predčasne dospelého chlapca a lišiaka, ktorý nájde svoj pravý domov a rodinu. Obaja na svojich neľahkých životných cestách dospejú a dozrejú.

Illustrations copyright © Jon Klassen 2016

Autorka Sara Pennypackerová si pred napísaním knihy urobila prieskum o líškach a knihu posudzoval odborník na líšky. Sara nezasadila dej príbehu do žiadneho geografického prostredia, pretože ako sama uviedla v jednom zo svojich rozhovorov, chcela, aby čitatelia pochopili, že ak sa niečo deje ďaleko od nás, neznamená to, že sa to nemôže stať aj nám. V dnešných časoch, keď celosvetovo pozorujeme rôzne militantné nálady a vzostup agresie, je jej posolstvo viac ako len varovaním.

Illustrations copyright © Jon Klassen 2016

Kniha rozhodne nie je ľahkým či oddychovým čítaním. Nájdete v nej aj drsnejšie scény. Neprikrášľuje, nezavádza. Dostane sa vám svojimi myšlienkami hlboko pod kožu a na príbeh chlapca a jeho lišiaka budete mať vo svojich čitateľských spomienkach vyhradené miesto možno hneď vedľa Jacka Londona.

 

2. Balada o srdci

Text a ilustrácie: Petra Hilbert
Preklad do AJ: Marc Woodworth
Vydavateľstvo: 1. vydanie: HILBERT; 2. vydanie: Artforum
Vek: 10+ (podľa uváženia)

Komorný príbeh o dievčatku, ktoré so srdcom na dlani putuje krajinou, aby našlo stratenú lásku a porozumenie. Šumenie lužných lesov, bažiny dunajských ramien, divozverí rodičia, brezový háj, jelene a lane unikajúce pred lovcami, zranená líška, ale aj slnko, oblaky, sny a nádej. Text tejto knihy plynie ako pomalá rieka, zatiaľ čo kresby sa vrývajú hlboko do srdca. Krásna anotácia, ku ktorej sa mi len ťažko hľadajú výstižnejšie slová…

Illustrations: © Petra Hilbert

Poetický text v anglickom aj slovenskom jazyku a nádherné ilustrácie Petry Hilbert skrývajú množstvo symbolov, metafor a alegórií. Dievčatko odchádza z domu od svojich rodičov a na svojich potulkách krajinou zachráni život jeleňovi a líške, ktorú nájde chytenú do pasce.

Bezradne sedí, v očiach bôľ,
kto by tej líške pomohol?
Veď chorá je a stvora zlá,
čo každého len pohrýzla.

No v lesa v tichom závoji
dievča sa líšky nebojí,
čo dušu bolí, ona vie,
dievčatko k sebe privinie.

Keď srdcia svoje spojili,
znamenia zlé sa stratili
a kráča líška planinou
na chrbte s malou dievčinou.

Illustrations: © Petra Hilbert

Líška dievča neopustí, ale sprevádza ju až domov, kde s ňou aj zostáva. Navždy.

Do čiernej hliny, papradia
spletené srdcia zasadia,
tam silný strom z nich vyrastie
dievčatku, líške, pre šťastie.

Illustrations: © Petra Hilbert

 

3. The Fox Wish

Autorka: Kimiko Aman
Ilustrácie: Komako Sakai
Vydavateľstvo: Chronicle Books
Vek: 4+
Kniha je v anglickom jazyku.

Komako Sakai patrí medzi moje milované ilustrátorky, preto vždy zbystrím pozornosť, keď vyjde jej kniha v jednom z jazykov, ktoré sú mi blízke.

Tento pôvabný príbeh plný nehy a nezištnej lásky opisuje dobrodružstvo dvoch malých súrodencov, bračeka a sestričky, ktorí sa vyberú hľadať svoje stratené švihadlo do parku. Aké je ich ale prekvapenie, keď sa im po príchode do parku naskytne takýto utešený pohľad:

Illustrations copyright © 2003 by Komako Sakai.

líšky sa ohromne bavia s ich strateným švihadlom! A aj keď sú líšky vynikajúci skokani, chvosty sa im stále pletú do švihadla. Deti zadržiavajú smiech, pretože sa im nezdá slušné vysmievať sa líškam, no napokon chlapček Lukie prepukne do smiechu, čo skákajúce líšky vyruší. Deti vyjdú zo svojho úkrytu a líšky ich požiadajú, aby ich naučili poriadne skákať. Na čo deti s radosťou pristanú.

Illustrations copyright © 2003 by Komako Sakai.

Dievčatko Roxie si pri skákaní všimne, že ide naozaj o jej švihadlo, pretože na rúčke zbadá svoje meno. Keďže sa už začína schyľovať k večeru, deti sa rozhodnú ísť domov a vziať si aj švihadlo. No najmenšia z líšok namietne, že to je jej švihadlo a vlastne splnené želanie, pretože cestou do parku si priala nejakú hračku, s ktorou by sa mohli zabaviť. A volá sa Roxie, takže to nájdené švihadlo je určite jej a taktiež sa jej splnilo želanie! Dievčatko Roxie pochváli svoju menovkyňu, že je najlepšou skokankou a že určite ide o splnené želanie. Ani slovkom nespomenie, že aj ona sa volá Roxie. Braček Lukie už-už chce vyzradiť meno svojej sestry, no tá ho umlčí a neskôr spoločne kráčajú domov. Na záver si dajú domov preteky, no Roxie nechá bračeka vyhrať, pretože ako sama povie na záver: „Rada vidím, keď sa plnia želania.“

Illustrations copyright © 2003 by Komako Sakai.

Knihu kúpite napr. aj tu bez poštovného.

 

4. Pandora

Text a ilustrácie: Victoria Turnbull
Vydavateľstvo: Frances Lincoln Children’s Books
Vek: 5+
Kniha je v anglickom jazyku.

Pandora žije úplne sama v krajine rozbitých vecí, ktorá pripomína smetisko. Napriek tomu si dokázala v takomto nehostinnom prostredí vytvoriť útulný domček. Celé dni trávi tým, že opravuje a vdychuje život zahodeným a zničeným veciam.

Illustrations copyright © Victoria Turnbull 2016

Jedného dňa však niečo spadne z neba…

Illustrations copyright © Victoria Turnbull 2016

Pandora zraneného vtáčika prichýli a vzorne sa oňho stará, kým nezačne znovu naberať silu a zdravie. Príde však deň, keď sa vtáčik už nevráti, čo Pandore takmer zlomí srdce. Je veľmi smutná, no ako plynú dni, aj ona sa začína cítiť lepšie. Netuší, že vtáčik jej zanechal cenný dar. Z maličkého semienka, ktoré doniesol so sebou, začal klíčiť nový život a do smutnej krajiny priniesol zeleň. A vtáčí spev!

Illustrations copyright © Victoria Turnbull 2016

Nádherný príbeh z pera nádejnej autorky a ilustrátorky Victorie Turnbull (zaujímavosťou je, že ilustrácie z tejto knihy boli nominované na Bienále ilustrácií Bratislava – BIB 2017) prináša posolstvo nádeje a vieru v uzdravenie, obnovu a obrodenie aj po ťažkých a krušných chvíľach temna, smútku či osamotenia. Meno hlavnej hrdinky – Pandora, známe z gréckej mytológie, vnáša do príbehu aj ďalšie podobenstvá. Je len na nás, kedy zatvoríme povestnú skrinku a či v nej nenecháme pochovanú nádej.

Knihu kúpite napr. aj tu bez poštovného.

 

5. Brockley Foxtrot

Text a ilustrácie: Katriona Chapman
Vydavateľstvo: Tomatito Press
Vek: 8+
Kniha je v anglickom jazyku.

Útla 24-stránková knižka je dielom ilustrátorky a komiksovej autorky Katriony Chapman. Opisuje v nej svoje 6-ročné zážitky so susedkami líškami, s ktorými zdieľala záhradu v Londýne a ktoré jej veľmi prirástli k srdcu.

Keď sa odsťahovala, touto pôvabnou autorskou knižkou (ktorú ručne viaže a šije) vzdala hold týmto nevšedným stvoreniam. Vo svojej knižke zachytáva rôzne detaily, pozorovania či prekvapivé fakty zo života líšok, takže je skôr hravým náučným čítaním.
Fotky z ich spoločného spolunažívania si môžete pozrieť aj tu.

Autorka má aj svoje malé vydavateľstvo, pod hlavičkou ktorého vydáva svoje autorské knižky, komiksy a magazíny.

Foto: © Katriona Chapman
Foto: © Katriona Chapman
Foto: © Katriona Chapman

 

6. The Fox and the Star

Text a ilustrácie: Coralie Bickford-Smith
Vydavateľstvo: Penguin Books
Vek: 8+
Kniha je v anglickom jazyku.

Coralie Bickford-Smith je dvornou dizajnérkou vydavateľstva Penguin Books a patrí medzí svetovú špičku vo svojom odbore. Jej práca bola už mnohokrát ovenčená prestížnymi oceneniami a výnimkou nie je ani kniha The Fox and the Star, ktorá už získala množstvo cien.

Foto: © Coralie Bickford-Smith

Coralie Bickford-Smith chcela vytvoriť príbeh, ktorý by sa páčil nielen deťom, ale aj dospelým. Autorka priznáva, že pri tvorbe jej ako zdroj inšpirácie poslúžili William Blake, William Morris, ale aj iluminované rukopisy a tradičné rozprávky.

Ukážka z knihy The Fox and the Star, ktorá je najzjavnejšou poctou Williamovi Blakeovi; Text copyright © 2015 by Coralie Bickford-Smith; Illustrations copyright © 2015 by Coralie Bickford-Smith

Kniha rozpráva príbeh Líšky, ktorá žije v lese sama. Nemá žiadnych priateľov, jej jedinou spoločníčkou je Hviezda, ktorá jej rozsvecuje cestičky počas nočných potuliek lesom. Jednej noci však Hviezda zmizne a svet Líšky pohltí tma a beznádej. Po nejakom čase sa znovu naučí tešiť zo života a pochopí, že kvôli smútku nevidela žiariť ostatné hviezdy.

Foto: © Coralie Bickford-Smith
Foto: © Coralie Bickford-Smith

Kniha je o strate blízkych. Strate, s ktorou sa musí vysporiadať každý z nás. Je aj o vysporiadaní sa so smútkom, bolesťou a o zmierení sa so sebou a svojím okolím. Nádherné posolstvo ide ruka v ruke s jedinečným dizajnom. Tvrdá plátená väzba s efektnou bielou potlačou a papierom, pri ktorom každému milovníkovi kníh zaplesá srdce, robia z tejto knihy ozajstné majstrovské dielo.

Foto: © Coralie Bickford-Smith
Foto: © Sarah Harmon

Veľmi ma potešil aj prístup autorky, ktorej Líška sa odlišuje od líšok zobrazovaných v bájkach. Nie je vypočítava či prefíkaná. Je to nevinné, čisté stvorenie, ktoré hľadá svoje miesto na zemi a pod oblohou posiatou hviezdami.

Knihu kúpite napr. aj tu bez poštovného.

 

7. The Whisper

Text a ilustrácie: Pamela Zagarenski
Vydavateľstvo: Houghton Mifflin Harcourt
Vek: 5+
Kniha je v anglickom jazyku.

Priznávam, kniha si ma získala už po pár stránkach. Je jednou z najkrajších osláv lásky k čítaniu a nádhernou poctou fantázii.

Dievčatko si domov zo školy donesie požičanú knihu. Cestou domov sa však z nej vytratia všetky písmenká, ktoré do siete šikovne pochytá líška (pozor, tá je v príbehu veľmi dôležitá, ako inak).

Copyright © 2015 by Pamela Zagarenski

Doma zistí, že kniha plná nádherných ilustrácií neobsahuje žiadne slová a je z toho veľmi nešťastná, no zrazu začuje veľmi známy a múdry hlas, ktorý ju povzbudzuje nevzdávať sa. Radí jej začať najprv s pár slovami a popustiť uzdu fantázii. Neexistujú žiadne pravidlá, nič správne alebo nesprávne.

Copyright © 2015 by Pamela Zagarenski

Dievčatko poslúchne múdry šepot a začne s pár slovami. Pred očami sa jej začína pomaličky odvíjať nezvyčajný príbeh plný farieb, mágie a fantázie. Príbeh ju tak pohltí, že unesená pestrofarebným divadlom zaspí aj s knihou.

Copyright © 2015 by Pamela Zagarenski

 

Copyright © 2015 by Pamela Zagarenski

Ráno na ceste do školy stretne líšku s batôžkom. Líška jej ho podá s vysvetlením, že ide o stratené slová z knihy, ktoré radšej zachránila a pochytala do siete. Dievčatko pomôže na oplátku líške a my zisťujeme, že ide o líšku z ezopovských bájok, konkrétne z príbehu s názvom Líška a hrozno. Líšku ako symbol nájdeme skoro na každej z ilustrácií, ktoré sú ozajstnou pastvou pre oči. Majú mnoho vrstiev, skrytých symbolov, priam vyzývajú na potulky do ríše fantázie.

Copyright © 2015 by Pamela Zagarenski

Americká ilustrátorka a dvojnásobná držiteľka Caldecottovej medaily (prestížne ocenenie, ktoré sa udeľuje v USA od roku 1938 najvýznamnejším obrázkovým knihám pre deti a ich tvorcom) Pamela Zagarenski má živú obraznosť, jej obľúbenými motívmi sú koruny, šálky, včely, líšky či veľryby. A takmer v každej autorkinej maľbe nájdete útržok z pasu jej prastarej mamy z Litvy.

Na záver dievčatko vracia knihu svojej učiteľke plná nadšenia z príbehov, ktoré jej víria hlavou. Záver knihy je však čerešničkou na torte:

Copyright © 2015 by Pamela Zagarenski

tu autorka doslova prepisuje Ezopovu bájku o prefíkanej líške. Líška z tejto knihy má totiž moc vymyslieť si svoj vlastný príbeh, ktorý končí úplne inak, pretože je veľmi bystrá (hrozno získala veľmi milým a slušným spôsobom, a to s pomocou dievčatka v príbehu, viac neprezradím). Autorka, ako aj sama uvádza, si svojou tvorbou želá podnietiť deti a dospelých, aby si vymýšľali svoje vlastné príbehy a interpretácie. A na to v záplave príbehov, ktoré na nás číhajú na každom rohu, často zabúdame.

Knihu kúpite napr. aj tu bez poštovného.

 

8. Fletcher and the Falling Leaves

Autorka: Julia Rawlinson
Ilustrácie: Tiphanie Beeke
Vydavateľstvo: Greenwillow Books
Vek: 4+
Kniha je v anglickom jazyku.

Malý lišiak Fletcher má starosti. S prichádzajúcou jeseňou stráca jeho obľúbený strom čoraz viac listov. Fletcher sa obáva, že je chorý. Aj keď ho mamka uistí, že je to v poriadku, s čoraz viac opadanými listami je Fletcher ustráchanejší. Dokonca sa snaží opadané listy pripevniť späť na strom, no nič nepomáha. Po prudkom vetre ostávajú jeho konáre takmer holé.

Illustrations copyright © 2006 by Tiphanie Beeke.

Medzitým sa však lišiačik dozvedá, aké je opadané lístie dôležité aj pre iné zvieratá. Napokon nájde posledný list, ktorý si vezme so sebou a stromu sľúbi, že sa oň dobre postará. Vezme ho do svojej útulnej a teplej nory, kde ho pekne uloží a malý lišiak  zaspáva s obavami, čo robí jeho strom – taký sám a opustený.

Illustrations copyright © 2006 by Tiphanie Beeke.

Hneď skoro ráno sa Fletcher vyberie za stromom. Vietor už nefúka, nebo je čisté, bez oblakov a vo vzduchu cítiť prichádzajúcu zimu. Keď sa priblíži k svojmu stromu, naskytne sa mu nádherný pohľad: celý strom je pokrytý jemnou, trblietavou inovaťou. Strom jagá, žiari. Očarený Fletcher zisťuje, že jeho strom je úplne v poriadku a spokojne odchádza domov.

 

Milý a nežný príbeh o starostlivom lišiakovi je pohladením nielen pre dušu, ale aj pre oči. Krásne ilustrácie citlivo dopĺňajú nežný text (nájdete v ňom aj kaligramy) z pera obľúbenej autorky Julie Rawlinsonovej. Páči sa mi, že sa vydavateľ pohral aj s knižným dizajnom. Strom zahalený inovaťou efektne dopĺňa trblietavá potlač, čo bolo na záver milým prekvapením aj pre mňa. O Fletcherovi a jeho dobrodružstvách napísala autorka viacero príbehov. Tento patrí rozhodne medzi moje najobľúbenejšie.

Knihu kúpite napr. aj tu bez poštovného.

 

9. Little Fox in the Forest

Autorka, ilustrácie: Stephanie Graegin
Vydavateľstvo: Schwartz & Wade Books
Vek: 4+
Kniha je v anglickom jazyku.

Ilustrácie Stephanie Graegin sú jednoducho neodolateľné, vždy sa teším na jej novú knihu. Little Fox in the Forest je nádhernou knihou bez slov, ktorá vám rozpovie milý príbeh dievčatka, ktoré si vezme na ihrisko svoju obľúbenú plyšovú líšku. Na svoje veľké prekvapenie spozoruje, že jej obľúbenú plyšovú hračku unáša naozajstná líška!

Copyright © 2017 by Stephanie Graegin

Dievčatko sa spolu s kamarátom vyberú po jej stopách. Zatiaľ pozorujeme aj príbeh líštičky, ktorá uniká s plyšovou líškou a teší sa, že sa bude mať s kým hrať a bude mať komu čítať. Ostatné zvieratká nie sú jej činom nadšené.

Copyright © 2017 by Stephanie Graegin

Rovnako sledujeme pátranie detí po hračke. Aj vďaka nápomocnej veveričke sa dostanú na tajné miesto so živým plotom. Keď ním prejdú, ocitnú sa na úžasnom mieste, lepšie povedané v mestečku či dedinke lesných stvorení.

Copyright © 2017 by Stephanie Graegin

Dievčatko napokon s pomocou zvieratiek nájde líštičku aj svoju hračku. No malá líška jej len s ťažkým srdcom vracia hračku späť. Dievčatku je malej líšky ľúto, preto jej svoju obľúbenú hračku s radosťou daruje, načo jej líštička podaruje svoju obľúbenú hračku: plyšového jednorožca. Záverečné obrázky knihy vyobrazujú spokojné dievčatko ponorené do spánku s pritúleným jednorožcom a líštičku, ako ukladá už svoju plyšovú líšku do postieľky.

Copyright © 2017 by Stephanie Graegin

Autorka Stephanie Graegin dokáže brilantne zachytiť celú škálu emócií. Do detailov prepracované a premyslené ilustrácie (meniaca sa farebnosť či úsmevné názvy kníh v izbe dievčatka), ako aj jej schopnosť vierohodne a citlivo pretaviť príbeh do obrazov sú naozaj obdivuhodné. K tejto knihe sa veľmi rada vraciam, pretože mi vždy zanechá úsmev na tvári.

Knihu kúpite napr. aj tu bez poštovného.

 

10. Jane, the Fox and Me

Autorka: Fanny Britt
Ilustrácie: Isabelle Arsenault
Vydavateľstvo: Walker Books
Vek: 10+
Kniha je v anglickom jazyku.

Grafickú novelu, ktorá je dielom dramatičky Fanny Britt a oceňovanej ilustrátorky Isabelle Arsenault, som zhltla na jedno posedenie.

Helene je v škole vyvrheľom, nemá kamarátky, navyše sa jej dievčatá v škole neustále posmievajú, zhadzujú a doberajú kvôli jej hmotnosti. Helene doma o problémoch v škole nehovorí, úľavu a silu nachádza vo svojej obľúbenej knihe – Jane Eyrovej, ktorej hrdinka musí rovnako prekonávať rôzne ťažkosti a nástrahy života.

Copyright © 2012 by Fanny Britt and Isabelle Arsenault
Copyright © 2012 by Fanny Britt and Isabelle Arsenault

Je zaujímavé pozorovať hru farieb, ktorú veľmi trefne zvolila ilustrátorka Isabelle Arsenault. Keď sa Helene ponorí do svojej obľúbenej knihy, jej čierno-biely každodenný svet plný smútku zrazu ožije a žiari farbami.

Copyright © 2012 by Fanny Britt and Isabelle Arsenault
Copyright © 2012 by Fanny Britt and Isabelle Arsenault

Helene musí odísť do tábora, kde sa ocitne v stane s ďalšími neobľúbenými dievčatami na škole. Jej situácia sa zhorší, pretože zažije ďalšie hrozné poníženie a zosmiešnenie pred očami všetkých spolužiakov. Utiahne sa od ostatných, aby sa mohla ponoriť do svojej obľúbenej knihy. Pri čítaní ju niečo vyruší a Helene zažije osudové stretnutie s líškou, ktorá jej prinesie záblesk nádeje a chvíľkovej spriaznenosti.

Copyright © 2012 by Fanny Britt and Isabelle Arsenault

Krátko nato do stanu prichádza Géraldine, nové dievča, ktoré sa okamžite so všetkými spriatelí a do stanu vnáša radosť i vytúžené uvoľnenie. Helene nová kamarátka dodáva pocit jedinečnej spriaznenosti, ktorý na chvíľku zažila s líškou. Stávajú sa z nich dobré priateľky. A svet Helene začína postupne naberať na farbe.

Copyright © 2012 by Fanny Britt and Isabelle Arsenault
Copyright © 2012 by Fanny Britt and Isabelle Arsenault; ukážka je z originálneho, francúzskeho vydania knihy

Kniha je veľmi citlivou sondou do života tínedžerov a problémov, s ktorými sa musia v školskom prostredí často potýkať. Helene však vďaka svojej citlivej duši a silnému charakteru dokáže prekonať veľmi krušné chvíle a preniesť sa cez šikanovanie aj krutosť svojich spolužiakov. Príbeh je taktiež nádherným príkladom toho, ako nám knihy dokážu poskytnúť útechu a pomáhať.

Copyright © 2012 by Fanny Britt and Isabelle Arsenault; ukážka je z originálneho, francúzskeho vydania knihy

Knihu kúpite napr. aj tu bez poštovného.

***

Ak sledujete moje občasné články či výbery kníh, možno si pamätáte na výber 10 najkrajších detských kníh o zime, v ktorom som spomenula aj nádhernú knihu Fox’s Garden

Fox‘s Garden
Ukážka z knihy Fox‘s Garden, © 2014 by Enchanted Lion Books

V knihe bez slov sa pred vašimi očami odvíja príbeh líšky, ktorá si hľadá v dedine bezpečné miesto, kde by mohla priviesť svoje mláďatká na svet. Nahnevaní dedinčania ju odvšadiaľ vyháňajú, no napokon unavená líška nájde bezpečie a teplo v skleníku jednej záhrady. To všetko pozoruje a vidí chlapček, ktorý ako jediný neváha a prinesie jedlo unavenej líške. Líška a jej líšťatá mu na znak vďaky cez noc do izby v tichosti prinesú nezvyčajný darček.

Fox‘s Garden
Ukážka z knihy Fox‘s Garden, © 2014 by Enchanted Lion Books

Nádherný a krehký príbeh, ktorý vás aj napriek tomu, že neobsahuje žiadne slová, zanechá bez slov. Jediným textom v angličtine sú tri riadky na samom začiatku knihy:

On the fresh snow,
as in my heart,
footprints, traces.

Na čerstvom snehu,
tak ako aj v mojom srdci,
odtlačky, stopy.

Fox‘s Garden
Ukážka z knihy Fox‘s Garden, © 2014 by Enchanted Lion Books

Dostupnosť: knihu kúpite napr. aj tu bez poštovného.

***

Možno vám počas čítania napadla otázka, prečo sa vo výbere neocitol aj Malý princ. Nie, na Malého princa a jeho nezabudnuteľnú líšku som nezabudla, no chcela som predstaviť knihy, ktoré sú možno menej známe a nie tak často skloňované.

Jednu knihu som vynechala (slovenské vydanie knihy R. Dahla: Fantastický pán Lišiak) práve kvôli knižnému prevedeniu. Fantastický pán Lišiak by si určite zaslúžil už novší šat.

Niekoľko kníh som si dovolila ponechať do ďalšieho článku o zimných knihách na tento rok. Držte mi palce, aby článok vyšiel načas! EDIT, 5. 1. 2018 – Článok vyšiel načas! Nájdete ho tu.

Ostáva mi dúfať, že v budúcnosti sa nájde viac krásnych (nielen prevedením) kníh v slovenčine, ktoré predstavujú líšky v inom svetle.

Teraz najčítanejšie