Denník N

Island po mojom – detailný plán dovolenky

Keď som začala s plánovaním dovolenky na Island, najväčší problém mi robila nejasná predstava harmonogramu. Ok, mám letenky, mám stan, mám rezervované auto, ale hlavou mi vírili otázky: Kedy pôjdem kam? Ktorým smerom sa vyberiem? Čo všetko musím vidieť? Kde, kedy budem spať..? Ak aj vy plánujete dovolenku na Islande a hľadáte odpovede na rovnaké otázky, vezmite si rady a tipy z môjho dovolenkového plánu. Verím, že vám pomôže!

Iceland. Doslovný preklad ľadová krajina. Krajina nevyspytateľného počasia, zimy, vetra, dažďa. Hustého dažďa, šľuhajúceho dažďa, pichlavého dažďa.. „Prečo tam idem na dovolenku?“, spýtala som sa samej seba niekoľkokrát s blížiacim sa dátumom odletu do Rykjavíku. Potom som si spomenula na tú čarovnú iskru v očiach ľudí, ktorí tam boli a hovorili mi o ľadovcoch, vodopádoch, gejzíroch, horúcich prameňoch, o nezameniteľnej prírode a pokoji v nej. A naozaj! Hoci vie byť Islandské počasie kruté, táto ľadová krajina je čarovná! Kedy tam ísť, na čo sa pripraviť, čo si zobrať, kadiaľ sa vybrať..?

V slovenských blogoch už nájdete mnoooožstvo užitočných informácií, ktoré vám pomôžu naplánovať dovolenku na Islande tak, aby ste si ju užili čo najlepšie a pritom neprišli o celoživotné úspory (pretože Island je naozaj drahý!). Užitočné rady a tipy nájdete aj v článku od mojej obľúbenej travelhackerky Janky, ktorá vám tu dá presný návod ako šikovne a lacno vyťažiť z Islandu čo najviac. Keď som však ja začala s plánovaním dovolenky, najväčší problém mi robila nejasná predstava harmonogramu. Ok, mám letenky, mám stan, mám rezervované auto, ale hlavou mi vírili otázky: Kedy pôjdem kam? Ktorým smerom sa vyberiem? Čo všetko musím vidieť? Kde, kedy budem spať..? Keďže mám rada všetko vopred pripravené, otvorila som si mapu, niekoľko článkov s najlepšími atrakciami Islandu a urobila predbežný plán dovolenky. Samozrejme, konečný harmonogram vyzeral trochu inak. Niečo sme stihli, niečo nie, niečo za pozretie stálo a iné by som z plánu vyhodila. Ak patríte aj vy medzi ľudí, ktorí potrebujú mať dovolenku vopred naplánovanú, vezmite si rady a tipy z môjho dovolenkového plánu. Verím, že vám pomôže!

Deň 1. – Reykjavík campsite a hot poty

Začnime príletom na letisko Keflavík. Odtiaľ sme sa presunuli autobusom do centra Reykjavíku, kde nás na dohodnutom mieste čakalo autíčko. Z letiska poskytujú do mesta prevoz dve autobusové spoločnosti Airport express a Flybus, myslím, že cenový rozdiel v lístkoch je minimálny. Kúpte si return ticket, výjde vás lacnejšie. Samozrejme, dá sa dohodnúť s požičovňou áut, aby vás auto čakalo priamo na letisku. Treba si však zistiť, koľko vás to bude stáť. U nás bol výhodnejší autobus.

Na prvý deň sme si toho veľa neplánovali, chceli sme sa trochu „rozkukať“. Tak sme si boli nakúpiť potraviny v supermarkete Bónus a šli sa ubytovať v Reykjavík campsite. Rozhodne najdrahší kemp, ale aj najlepší. Je tu velikánska kuchyňa, spoločenská miestosť s wifi, s množstvom stolov a pllllllno turistov, ktorí väčšinou práve na Island dorazili, rovnako ako vy. Môžete sa tu zoznámiť s ľuďmi, vymeniť si tipy na výlet alebo sa dohodnúť na spoločnom cestovaní.

Rozložili sme stan, trochu si oddýchli a začali sme s hľadaním horúcich prameňov, ktoré nás na Islande lákali najviac. Takže sme otvorili stránku hotpoticeland.com a hľadali niečo zaujímavé v okolí. Rozhodli sme sa, že žiadne z komerčných prameňov nenavštívime, takže Blue Lagoon nemala šancu. Ak vás však láka, určite ju odporúčam ako program na prvý deň. My sme sa okúpali v jazierku Skátalaug. Z hot potov, ktoré sme navštívili asi najmenej zaujímavý. Keby som plánovala dovolenku teraz, tento deň by som navštívila časť z Golden circle – Zlatý okruh, ktorý sme nestihli obehnúť celý. Zlatý okruh patrí medzi najznámejšie turistické atrakcie. My sme prešli jeho severnú časť druhý deň dovolenky a južnú sme si odložili na neskôr, čo sa nám nevyplatilo. Nestihli sme si obzrieť vodopád Gullfoss, kráter Kerid a pre mňa najlákavelšie – kúpanie v geotermálnej rieke Reykjadalur. To je spojené s krátkou turistikou v nádhernej doline, určite odporúčam zahrnúť do programu!

Tipy

Supermarket Bónus je jednoznačne najlacnejší! Zastavte sa v ňom vždy, keď naň narazíte a nakúpte si veci do zásoby. Vyhnete sa tak nákupu predražených potravín na pumpe, ktorý sme my niekoľkokrát museli absolvovať. Ale naopak, na pumpách sa určite oplatia hot dogy. Chutný a na islandské pomery veľmi lacný obed! 

Reykjavík campsite – jednoznačne odporúčam zastaviť sa v ňom, i keď tu neplánujete prespať. V kempe je totiž nespočetne veľa vecí, ktoré si môžete zobrať a počas dovolenky využiť. Turisti, ktorí tu trávia poslednú islandskú noc tu nechávajú všetko, čo už nepotrebujú, od potravín, cez potreby na umývanie riadu až po turistické topánky. V kepme si veľmi dávajú záležať na recyklovaní a sharovaní vecí, preto sa nehanbite, zaparkujte a berte, čo vidíte. Kemp je totiž preplnený vecami, ktoré by ste aj vy kupovali a potom ich museli vyhodiť ako soľ, olej, jar, plynové fľaše, toaletný papier a mnoho ďalších užitočných vecí. 

Car sharing – ak vám neprekáža spoločnosť, ponúknuť miesto v aute je určite skvelý spôsob ako spoznať nových ľudí, pokecať si v angličtine a zároveň možno trochu ušetriť, ak sa dohodnete na sume, ktorú vám za odvoz zaplatia. Island chodí spoznávať veľa ľudí stopom. V Reykjavík campsite je vytvorený aj zoznam ľudí poskytujúci car sharing. Môžete tam napísať kedy idete kam, nechať telefónny kontakt a nájsť spolucestujúcich.

Deň 2. – whale watching a Golden circle 

Na druhý deň sme mali vopred rezervovaný výlet loďou s hlavným programom – sledovanie veľrýb. My sme si ho bookli cez specialtours.is, ale je množstvo spoločností, ktoré tieto výlety organizujú. Myslím, že nie je nutné kupovať lístky vopred. My sme sa ale poistili, pretože vidieť veľrybu bol môj sen! A splnil sa mi! Videli sme ich veľa, hoci len ich chrbátiky, ktoré vynárali nad hladinu, no stálo to za to. Pravdepodobnosť, že veľrybu uvidíte je vysoká, dokonca táto spoločnosť ponúka free tickets na ďalšiu tour, ak sa to náhodou nepodarí.

Po whale watching tour sme konečne sadli do auta a vyrazili na Ring road. Začali sme spomínaným Zlatým okruhom, kde sme sa zastavili v mieste stretania tektonických dosiek Európy a Ameriky, ďalej sme šli na gejzíry Strokkur a Geysir. Strokkur vystrekuje do naozaj pozoruhodnej výšky každých pár minút, takže za jednu návštevu si ho vychutnáte hneď niekoľkokrát. Z gejzírov sme smerovali na juh na cestu č. 1 – Ring road. Zastavili sme sa v mestečku Fludir, kde sme aj prespali v kempe. Ten vrelo odporúčam! Priestranný, čisté wc a sprchy a veľmi milý prevádzkovateľ, ktorý nám dal tip na večerné kúpanie. Asi 15 minút od kempu sa nachádza mestečko Hruni, v ňom známe termálne kúpalisko Secret Lagoon a kúsok za ním hot pot Hrunalaug, ktorý je na súkromnom pozemku farmára, no prístupný pre verejnosť. Asi najkrajšie  prírodné jazierko, v akom sme boli, s úžasne teplou vodou! Hrunalaug bol v ten deň konečnou zastávkou, po návrate do kempu sme vyhriati zaliezli do spacákov.

Tip

Obávate sa studených nocí? Noci na islande sú i počas letnej sezóny celkom studené, počítajte s okolo 7°C. Ako sa pripraviť, aby ste sa pohodlne vyspali? Treba v prvom rade kvalitný spacák. Pod spacákom sme mali kempingovú deku a samonafukovacie karimatky – skvelá vec! Čo na seba? Ak ste horkokrvný, postačí vam termoprádlo. Ak patríte medzi zamrznutejších, rovnako ako ja, nabaľte si niekoľko vrstiev. Ja som spávala s dvomi vrstvami na nohách a štyrmi na rukách, so šatkou okolo krku a čiapkou na hlave. Áno, som zmrzlina! Ak patríte medzi ne aj vy, poradím vám ešte jednu vychytávku, ktorá mi udržala nohy v teple celú noc. Termofor! Na ten som nedala dopustiť! Každý večer som si zohriala vodu, naliala do termoforu, strčila do spacáku a s úsmevom zaľahla! Skvelá vec je aj škraboška na oči, ak máte problém spať po svetle, keďže v júni, keď sme boli na Islande my, bolo slnko za horizontom len hodinu.  

gejzír Strokkur, Hrunalaug horuci prameň, whale watching

Deň 3 – najkrajšie vodopády

Na tretí deň ráno sme si pripravili poriadne raňajky. Na plynovej fľaši sme si uvarili čajík a usmažili praženicu. Zbalili sme stan a hurá na Ring road. Smerovali sme k vodopádu Skógafoss. Cestou sme našťastie zazreli nádherný vodopád, pri ktorom sme sa zastavili skôr. Bol to známy Seljalandsfoss, áno ten, za ktorý sa dá prejsť. Áno ten, asi najznámejší, sme skoro obišli! Po návrate do auta som chytila pero, papier, mapu a začala opäť plánovať a značiť v mape, aby mi náhodou už nič dôležité neušlo. Takže píšte si, plánujte, pretože keď zistíte po 100 kilometroch, že ste obišli niečo, čo ste chceli vidieť, už nebudete mať čas sa vracať. Skógafoss bol takisto nádherný. Trošku sme sa rozhýbali pri výstupe hore k rieke, kde sa vodopád láme. Je tam turistický chodníček popri riečke – naozaj krásna prechádzka! Ďalšou zastávkou bola pláž s čiernym pieskom pri mestečku Vík. Veľmi tu fúkal vietor tak sme sa len pokochali nad neobvyklými skalami a prevismi na pobreží. Potom sme sadli do auta a šli ďalej na východ po Ring road. Obzerali sme krajinu z auta a pomali aj hľadali miesto na prespatie, až sme natrafili na kemp Skaftafell. Opäť náhodou nás tu čakala jedna z najkrajších atrakcií, čo sme videli. Ale to až na ďalší deň.

Tip

Plynová fľaša – tá je nutnosťou a mojou najväčšou kamarátkou počas kempovania. Len dva kempy, ktoré sme navštívili boli vybavené kuchynkou. Takže ak chcete na jedle ušetriť a zároveň zjesť každý deň niečo teplé, je to ten najlepší pomocník. Do lietadla si ju zobrať nemôžete a na Islande za ňu celkom slušne zaplatíte, preto odporúčam nájsť poloprázdnu v Campsite Reykjavík a priniesť si z domu horák – ten do lietadla môže a určite ho kúpite na Slovensku lacnejšie. Využili sme ju na praženicu, ovsenú kašu, burgre, instantné polievky, či uvarenie vody na čaj (a do môjho termoforu :) ).

Deň 4 – park ľadovcov

Zobudili sme sa do krásneho slnečného rána v národnom parku Skaftafell, ktorý je známy ľadovcami, vodopádmi a krásnymi turistickými chodníčkami (čo sme zistili až ráno a boli sme vďační, že sme ho neobišli). Počasie nám perfektne zahralo do karát a tak sme si túru k vodopádu Svartifoss perfektne užili. Vodopád nebol ďaleko, tak sme pokračovali po chodníku, ktorý nás zaviedol ku krásnemu výhľadu na ľadovce. Ten nám fakt vyrazil dych, pretože sme ani netušili, kam smerujeme :D Pre mňa, spolu s vodopádom Detifoss, top zážitok. Ale o tom neskôr. Z kempu sme odišli a vyrazili k neďalekému jazeru ľadovcov Jökulsárlón a k pláži Diamond beach. Spolu so žiarivým slnkom a modrou oblohou to bol nezabudnuteľný pohľad. Nádherné ľadové kryhy plávajúce po hladine jazera až do mora, z ktorých niektoré vyplavilo na pláž diamantov. V júni to už boli naozaj len diamantíky, no skôr, v jarných mesiacoch bývajú vyplavené riadne šutre! Po zážitku z ľadovcov sme vyrazili do kempu v meste Höfn, o ktorom som sa dočítala, že má kuchynku. Takže večerný program bol jasný – teplá večera! Kemp bol pekný, no dosť plný, noc nestála najmenej a muselo sa platiť aj za dvojminútovú sprchu. Takže keby tu nebola kuchyňa, určite nezastavujeme! Neďaleko je farma Hoffell, kde vybudovali minikúpalisko s piatimi termálnymi bazénikmi. Hoffell je dosť populárny a obľúbený medzi turistami, takže každý z bazénikov bol obsadený, no zmestili sme sa. Nevýhodou je, že len asi v dvoch je horúca voda. My sme sa v našom vlažnom veľmi neohriali. Ale prostredie tam je naozaj nádherné, určite sa Hoffell oplatí navštíviť.

Tip

Ste fanúšik hot potov? Ak áno určite si prečítajte môj článok 5 najlepších horúcich prameňov na Islande, kde nájdete všetky potrebné informácie o teplote, veľkosti, dostupnosti a polohe s priloženými mapkami. Ak sa plánujete kúpať každý deň, tak ako my, odporúčam pribaliť si rýchloschnúci uterák z mikrovlákna. Nie je veľmi drahý a je naozaj suchý do niekoľkých hodín. Kúpila som ich len tak pre istotu, no veľmi sme ich ocenili.

pláž diamantov, ľadovce Island Skaftafell, Hoffell horúci prameň

Deň 5 – Dettifoss ako najväčšie prekvapenie Islandu

Piaty deň dovolenky bol viac menej cestovný, keďže sme na východe neplánovali žiadne zastávky, len obzeranie krajiny a fjordov z auta. Jedna zastávka však bola v pláne hneď ráno, neďaleko kempu, kde sme spali, sme mali vyhliadnutý hot pot Djupivogur. Jeho hľadanie nám však zabralo viac času, ako sme čakali. Na mapke stránky hotpoticeland.com je niekedy zakreslená len približná poloha prameňa, dajte si na to pozor a radšej sa opýtajte domácich. Nám poradila v mestečku Djúpivogur pani poštárka a navigovala nás späť na cestu č. 1. Tento prameň je naozaj horúci a myslím, že nie je veľmi navštevovaný, keďže sme si ho asi hodinu vychutnávali sami. Po kúpaní sme sa vybrali na dlhú cestu smerom na sever. Krátku prestávku sme si dali v meste Egilsstadir, kde odporúčam nakúpiť v Bónuse. Ďalej sa Ring road ťahala v krásnej doline popri riečke, do ktorej stekalo množstvo nádherných vodopádov. Keďže na Islande nie je veľa stromov, ktoré by vám bránili vo výhľade, vodopády si môžete obzrieť priamo z auta. Po niekoľkých hodinách cesty sme sa približovali k ďalšej plánovanej zastávke, vodopádu Dettifoss. Zabočili sme na cestu 864, ktorá nebola asfaltová, ale kamenistá – štrková, no prejazdná pre malé autá. Bolo už okolo pol noci, boli sme naozaj dosť unavení, vytrasení z cesty po pustej krajine. Asi hodinu sme nevideli žiadne domy, stromy, kríky.. všetko šedé, bez života. Až zrazu sa pred nami zjavila mohutná masa vody, ktorá sa liala dolu do hlbokej priepasti. Aaaaah, doteraz mám z toho pohľadu zimomriavky. V tom čase tam neboli žiadni turisti, len ohromujúci Dettifoss! K vodopádu vedie chodníček až priamo k miestu, kde sa voda láme a padá dolu. Tam sme doslova cítili silu prírody. Možno to bolo tou samotou, možno únavou, no na pohľad na Dettifoss nikdy nezabudnem, hoci asi nepatrí medzi najkrajšie islandské vodopády. Naštastie, neďaleko späť smerom k ceste č. 1 bol kemp, kde sme rozložili stan a prenocovali.

Tip

Sedan alebo SUV? Hoci väčšina známych atrakcií Islandu sa nachádza v blízkosti Ring road, ktorá je prejazdná pre malé autá, požičanie SUV vám umožní väčšiu slobodu. Veľa ciest, i keď neboli značené ako off road (F road), boli kamenisté, nie veľmi pohodlné pre jazdu sedanom. Často sme museli ísť veľmi pomaly po rozbitej ceste, čo bolo dosť únavné. Preto odporúčam priplatiť si za požičanie SUV a vyšantiť sa na off road cestách. 

Dettifoss vodopád Island, Djupivogur hot pot horúci prameň

Deň 6 – čo na severe?

Šiesty deň ráno sme zišli späť na Ring road a pokračovali až k ceste 87, ktorou sme smerovali na severné pobrežie do mesta Húsavík. Vybrali sme sa tam kvôli horúcemu prameňu Ostakarid, v krásnom prostredí s výhľadom na more. 2 hot poty s rôznou teplotou vody, s horúcou sprchou a vyhrievanou šatňou – perfektné miesto na oddych. Po návrate na cestu č. 1 sme sa zastavili pri vodopáde Godafoss s nádherne čistou tyrkysovou vodou. Svojou mohutnosťou pripomínal Niagarské vodopády. Ďalej na Ring road sa nachádza druhé najväčšie mesto Akureyri, zastavili sme sa v ňom na nákup potravín a suvenírov. Ďalej sme pokračovali v ceste až do mestečka Varmahlid, kde sme našli krásny kemp pri lesíku. Boli tam čisté sociálne zariadenia a celý kemp pôsobil veľmi útulne s množstvom stromov. Rozložili sme stan a ako posledný program dňa bola prechádzka v lese s krásnym chodníčkom obsypaným islandskými fialovými kvetmi.

Tip

Najkrajšie mestečko – mesto Húsavík rozhodne odporúčame navštíviť, aj keď fanúšikom termálnych prameňov nie ste. Je tu nádherný prístav plný plachetníc i veľkých zaoceánskych lodí. Organizujú sa tu aj výlety na whale watching rovnako ako z Reykjavíku.

Islandksé kvety Lupiny, Godafoss vodopád

Deň 7 – najkrajší horúci prameň

Zostávali nám 3 celé dni na Islande, väčšinu atrakcií sme už videli, tak sme dúfali, že budeme mať ešte dosť času obehnúť aj severozápadný polostrov Vestfirðir. Ako hlavnú zastávku sme mali hot poty v Drangsnes. Na fotke vyzerali naozaj úžasne! Takže sme zišli z cesty č. 1 smerom na sever na cestu č. 68. Cesta sa točila po pobreží fjordov. V tento deň sme mali nádherné slnečné počasie, takže výhľady z auta sme si naozaj užili. Jedinou nevýhodou bola neupravená cesta, kvôli ktorej sme museli ísť pomalšie. Drangsnes bola malá dedinka, ktorej jedinou atrakciou boli tri bazéniky s horúcou vodou, tvoriace najlepší hot pot, v akom sme boli! Nádherné čisté bazény, pár metrov od mora. Nič, len ticho, slniečko a skvelá voda. Každý bazén má inú teplotu vody, takže si môžete vybrať podľa vlastnej chuti. Tu sme strávili asi 2 hodiny pravého dovolenkového oddychu. Na polostrove sa nám veľmi páčilo, bol málo osídlený a stretli sme minimum turistov, takže sme sa rozhodli, že na Ring road sa vrátime až ráno. Prenocovali sme mimo kempu, v krásnej dolinke ďalej od hlavnej cesty.

Tip 

Čo vidieť na Vestfirðire? Ak sa chcete vyhnúť miestam s veľkým počtom turistov a skôr vyhľadávate tichú prírodu na Islande, určite severozápadný polostrov navštívte. Je tu veľa krásnych miest aj známe atrakcie, ako pozorovanie islandkých vtákov puffinov z Látrabjarg útesu alebo prehliadka vodopádu Dynjandí. 

Island fjordy, horúci prameň, hot pot

Deň 8 – Kirkjufell a privátne kúpanie

Na návštevu všetkých atrakcií polostrova nám nezostávalo dosť času, tak sme sa vybrali na juh po ceste č. 60, kde sme sa zastavili okúpať v hot pote Guðrúnarlaug. Veľmi pekné prírodne jazierko, avšak voda nebola úlne čistá, bola plná malých rias. No teplota výborná, takže sa oplatilo zastaviť. Ďalej sme smerovali na polostrov Snaefellsnes, kde som veľmi chcela vidieť horu Kirkjufell. Po vyše hodine trasenia sa po rozbitej ceste, našťastie, pohľad na Kirkjufell stál za to. Je to nezvyčajná hora tvarovaná do špicu, spolu s oproti ležiacim vodopádom tvoria perfektnú scenériu na fotenie. Cestou k Ring road sme sa zastavili pri ceste č. 55 v horúcom prameni Landbrotalaug. Ten bol ideálny pre dvoch, malý, no dostatočne hlboký, takže sme si v ňom dopriali skvelý večerný kúpeľ. Problém sme ale mali nájsť ho, tak ak sa tam chystáte, možno vám pomôžu moje inštrukcie v článku 5 najlepších horúcich prameňov na Islande. Prespali sme neďaleko na opustenej farme, tentokrát v aute, keďže veľmi fúkalo.

Tip 

Pozor na rozbité cesty! Ak sa chystáte na Snaefellsnes, vyhnite sa severnej ceste č. 54, pokiaľ teda nemáte poriadny „monster truck“, keďže cesta je vo veľmi zlom stave, kamenistá s množstvom jám. Južná cesta je asfaltová, bezproblémová – rozhodne odporúčam.  

Kirkjufell, hora Island, hot pot, horúci prameň Island

Deň 9 – centrum hlavného mesta

Posledný deň na ostrove sme strávili v hlavnom meste. Cesta do Reykjavíku trvala necelé 2 hodinky, po príchode sme si išli trochu obzrieť centrum mesta. Prešli sme sa od známej katedrály Hallgrímskirkja dole k pešej zóne s množstvom suvenírových obchodov s neuveriteľne vysokými cenami ( napr. magnetka stála 10 eur ). Vrátili sme sa do kempu a zvyšok dňa sme strávili oddychom. Ráno na druhý deň sme už len odovzdali autíčko a autobusom sa odviezli na letisko, kde sa naša islandská dobrodružná dovolenka končila.

Taaaak, toľko z našej dovolenky na Islande. Island je naozaj drahá destinácia, ale pokiaľ nemáte problém s kempovaním a jedlo si radi pripravíte sami, vaša peňaženka by nemala utrpieť. Ak ste si nevedeli dať rady s harmonogramom atrakcií, dúfam, že vám môj dovolenkový plán pomohol. Pre akékoľvek bližšie info vám rada odpíšem do komentáru pod článkom ;)

Peknú dovolenku želám!

Teraz najčítanejšie

Hana Gálisová

Vyštudovala marketing, ktorý asi nebol pre ňu. Preto odišla do zahraničia aby sa cez prácu čašníčky a opatrovateľky našla v copywritingu. :) Večne snívajúca, hľadajúca a nazerajúca na svet cez ružové okuliare. "You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one. I hope someday U'll join us and the world will be as one!" John Lennon a Hanka :)