Denník N

Umelkyňa Darina Alster: Materstvo je typ dlhodobého pôstu

Vizuálna umelkyňa, performerka, publicistka, kurátorka a pedagogička sa materstvu venuje v rámci iniciatívy Mothers Artlovers.

Darina Alster sa najčastejšie vyjadruje v performanciách, hovorenom slove a texte, multimediálnymi inštaláciami či videom. Od jesene 2016 je jednou zo zakladateliek skupiny Mothers Artlovers, ktorá búra spoločenské stereotypy o rodičovstve a hľadá nové formy, ako prepojiť rodinu a tvorbu. Združujú prevažne vizuálne umelkyne, teoretičky, kurátorky, dokumentaristky, aktivistky. Spoločnými silami vytvárajú infraštruktúru v miestach, kde na nich umelecká prevádzka zabudla. Viac o ich aktivitách Darina porozpráva v stredu 6. 12. na PechaKucha Night Vol. 39, kde sa predstaví v rámci Visegrad Edition.

 

Tri veci, ktoré ťa inšpirujú?

Materstvo, spiritualita, erotika.

S čím sa ti spája pojem rodina?

Spoločenstvo ľudí, ktoré môže mať ľubovoľnú podobu, ale človek by sa mal cítiť „doma“ alebo „medzi svojimi“. Teda okrem manželských dvojíc i komunita, skupina priateľov, alebo netradičné páry. Deti nie sú podmienkou rodiny.

Čo je podľa teba dôležité vedieť pred tým, než sa človek stane rodičom?

Dôležité je vedieť, ze človek rodičom byť chce. Nemáme povinnosť mať deti. Spoločenský tlak na ženy je v tomto ohľade veľký. Automaticky sa predpokladá materský pud. Kto túži po deťoch, nech ich má. Kto netúži, nech sa do rodičovstva radšej nepúšťa.

Čo je pre teba na materstve najkrajšie?

Materstvo je veľmi o láske. Veľká bezpodmienečná láska a s tým spojený zmysel pre slobodu. Človek musí v sebe oboje nájsť, aby mohol láskyplne vychovávať.

Čo najťažšie?

Materstvo je typ dlhodobého pôstu. Ťažké je ten nápor vydržať a nestratiť sám seba. Pre deti je dôležité, aby ich rodičia existovali ako ľudia. Šťastná matka = šťastné dieťa.

Zo stretnutia Mothers Artlovers.

Aký projekt alebo umelec ťa naposledy nadchol?

Tereza Stejskalová a jej projekt Feministická instituce. Teší ma, že sa v spoločnosti a v umeleckých komunitách rieši etika. Kedysi to bola taká macho džungľa. Ženy v určitom veku postupne mizli zo scény. Očakávalo sa, že budú krásne a neskôr budú mať deti. Dnes máme slovo i nadaľej a záleží, ako s ním naložíme.

Aký vplyv má materstvo na tvoju tvorbu?

Materstvo je silný archetyp. Veľká skúška, ktorou celkovo prechádzam. Ako umelkyňa i ako matka. Materstvo skrýva i mnoho inšpirácie. Zvýšil sa môj tvorivý záujem o spoločenské témy a kolektívne archetypy.

Ako prekonať strach?

Nepotláčať ho. Nepodliehať mu. Strach tu vždy bol a bude. Strach je sprievodca a priateľ, ako napríklad pes. Rozšteká sa, keď sa niečo deje. Vždy značí prítomnosť sily. Záleží potom už na nás, ako so silou naložíme. Paralyzujúce ochromenie treba liečiť láskou  – predovšetkým k sebe – v podobe vľúdnej trpezlivosti.

Aká rada ti najviac pomohla?

Čo sa týka tvorby, tak je to Beuysovo Umenie je život. V živote mi pomáha tarotové porekadlo „Najväčšia tma je vždy tesne pred úsvitom“.

Za čo si najviac vďačná svojím rodičom?

Za svoj život. Maminka mi dala veľa lásky a inšpirácie.

Performance Multihanded Woman.

Kde v krajinách V4 to podľa teba kultúrne žije?

V Poľsku je silná performančná scéna. Mám tu veľa priateľov.

Ako vnímaš Bratislavu?

Zaujíma ma miestna univerzita a umelecká komunita. Poznám niekoľko umlecov, ktorých si veľmi vážim a ktorí majú v Bratislave základňu alebo odtiaľ pochádzajú. V rámci PechaKucha Night navštívim toto mesto poprvýkrát v živote.

 

Darina bude hosťkou 39. vydania PechaKucha Night Bratislava, kde v rámci rodičovskej témy celého večera predstaví projekt Mothers Artlovers. Podujatie sa koná s podporou International Visegrad Fund, Bratislavský samosprávny kraj, Ars Bratislavensis a Veľvyslanectva Holadnského kráľovstva. Viac informácií na www.pechakucha.sk.

Autorka: Michaela Kučová

Teraz najčítanejšie

PechaKucha Bratislava

Zaujímavých ľudí z oblasti umenia, architektúry, dizajnu a spoločenského diania predstavujeme na pravidelných PechaKucha Night Bratislava aj na tomto blogu.