Denník N

Zadok sme si utreli, zelená zostala

Rasizmus

Vyhrali sme bitku, ale vojna je trvalá. Venované pamiatke slovenských partizánov.

Pred dvoma týždňom sme boli svedkami nového víťazstva nad fašizmom. Lunter nahradil v Banskobystrickom kraji Kotlebu, Ľudová Strana Naše Slovensko získala v župných voľbách len dvoch poslancov.

Ale skutočne sme vyhrali?

Ľudia dali dôveru nezávislým poslancom. Očakávania sú veľké, rovnako ako boli od Kotlebu. Veď nikto nedokáže toľko dať, ako dokáže sľúbiť. Bohužiaľ, potvrdenie skepticizmu môže oživiť staré pudy.

A tieto pudy, útočiť na všetko neznáme v nás boli pestované generácie. Bohužiaľ aj tí, ktorý by mali strážiť zákon a predchádzať podobným situáciám, nekonajú. Akoby stačil tento čiastočný úspech a silné reči v médiách od Ministra Vnútra.

Ako je tomto štáte zvykom, iniciatíva spočinula opäť na neziskových organizáciách a dobrovoľníkoch, ktorí z demokracie nepotrebujú vytrieskať toľko kapitálu ako Baštrnák a jeho politická ochrana. Či už je to skupina SomTu, ktorá sa snaží dávať v nenávistných diskusiách racionálne argumenty, p. Ledecký starosta Spišského Hrhova, ktorý dokázal, že aj s Rómami sa dá pracovať, Bibiána Kleinová, ktorá cez prázdniny zorganizovala školu pre Rómske deti.

Ale bude to stačiť? Pri kampani Progresívneho Slovenska sa stretávam so skepsou. Ľudia prestávajú veriť politikom a rezignujú. Naviac v parlamentných voľbách si len ťažko predstaviť spájanie politických strán namiesto hádzania špiny jednej strany na druhú.

Ako z toho von?

Pri riešení korupcie a dopravy ľuďom nezostáva veľa času na hľadanie spoločnej vízie pre Slovensko. Jednu z nich predostrelo Progresívne Slovensko. Podieľalo sa na nej viac ako 50 skutočných osobností a odborníkov. Ukazuje, kde Slovensko je, kam smeruje a kam by ho mali zodpovední politici kormidlovať, ak má byť Slovensko najlepšou krajinou pre život.

Táto vízia nie je o sťahovaní „čiernych papuli domov“ ako hlási ĽSNS, ani ničení športových podujatí. Je to vízia, ktorá Slovákom dáva viac ako nenávisť a krčmové sľuby. Je to vízia pre rok 2030 a pre hrdé Slovensko v meniacom sa svete. Je od ľudí, čo už niečo dokázali a chcú zmeniť Slovensko. Veľa z nich nikdy nechcelo vstúpiť do politiky, ale nevidia inú príležitosť ako dosiahnuť zmenu.

A aká je vaša voľba? Pridáte sa?

Teraz najčítanejšie