Denník N

O Sulíkoch v nemeckej politike.

Nakoniec sa zmýlili asi všetci. FDP ukončila rokovania o zostavení koaličnej vlády v Nemecku. Tak po sulíkovsky. Radšej nevládnuť ako vládnuť zle. Aby sme sa rozumeli. Nerozhodli programy, rozhodol vek. U niekoho zvíťazil princíp nad zodpovednosťou. Precenenie vlastného významu nad schopnosťou uzavrieť kompromis. A netrpezlivosť (rýchle riešenia) typická pre mladosť.

Bývalý nemecký kancelár Schrőder dával Jamajke dva roky a dalo sa polemizovať o tom, čo môže byť inak. A ak niečo vyčítal svojej strane pred voľbami, tak posun ešte viac doľava v otázke migrácie. Posunom doprava smerom k regulovanej migrácii a koordinovanej azylovej politike by zrejme zobral body CDU-CSU a zabránil nárastom protestných strán. Nielen Genossen vo vlastnej strane mali iný názor. A tak bude možno SPD zachraňovať CDU, aby neprehrali nakoniec obaja. Generačne.

Zdá sa, že Angela Merkel našla svojho Sulíka. Otázka znie, ako sa so situáciou nakoniec vyrovná ona. Paradoxom zostáva, že nerozhodli programové nezhody, ale povahové črty jedného zo šéfov rokujúcich strán. Pretože vôľa dohodnúť sa bola. Len tí druhí mali lepšie nervy.

Ukazuje sa, aké nebezpečné je mať na čele úspešnej strany človeka ako je Richard Sulík. Ktorý nedomýšľa dôsledky svojich rozhodnutí. U nás patrí Sulík na nástenku čestných a zaslúžilých členov SMERu. Aj vďaka takým ako je on (a je jedno, či sa volajú Richard, Igor alebo inak) dnes Robert Fico a menšími či väčšími problémami stále vládne. A stačí mu polovičný plyn. A skôr ho zamestnávajú interné problémy ako nejaká opozícia. Pretože opozícia je od slova oponovať. Čo neznamená apriori len zvrhnutie vlády.

Je tu vôbec niekto schopný uvažovať o veľkej koalícii? Pretože Ficov elektorát bude ešte dlho? rozhodujúcim fundamentom pre vznik stabilnej vlády. Potrebuje to len trochu babišovskej dynamiky premiešanej s pirátskou romantikou mladých …

Teraz najčítanejšie