Denník N

Výzva poslaneckému svedomiu, a.k.a. skrátenie koncipientskej praxe je na spadnutie!

Je našim potešením oznámiť, že od uzákonenia 5-ročnej koncipientskej praxe („Kladivo na koncipientov“) sme ešte nikdy ku jej skráteniu neboli tak blízko, ako dnes!

Dôvodom na radosť je existencia rovno štyroch vzájomne prepojených skutočností:

  1. V parlamente sa nachádzajú až dva poslanecké návrhy na skrátenie praxe na tri roky;
  2. Ministerstvo spravodlivosti do konca novembra (po viac ako ôsmich mesiacoch) vydá stanovisko ku skráteniu praxe;
  3. Dnes už existuje dostatok dôkazov o zničujúcom vplyve dlhej praxe nielen na koncipientov, ale celkovo na štúdium práva a tiež na právnické povolania;
  4. Skrátenie praxe masovo podporuje odborná verejnosť vrátane právnických fakúlt, medzinárodných aj slovenských advokátskych kancelárií, významných mimovládnych a študentských organizácií;

Dnes môžeme iba s ľútosťou bilancovať spúšť, ktorú po sebe zanechalo Kladivo na koncipientov, pričom jej náprava bude vyžadovať mnohoročné koncentrované úsilie celej odbornej verejnosti. Po piatich rokoch sme svedkami nezáujmu o štúdium práva; eliminácie kedysi náročného selektívneho procesu na právnických fakultách, kde už príjmu každého; vytláčania žien, ktoré nezmyselná regulácia núti už v 18 rokoch urobiť rozhodnutie o svojej rodine; pošliapaných snov mladých ľudí, ktorých sme bez možnosti kariérneho návratu sami vyhnali do cudziny alebo do iných odvetví; a v neposlednom rade môžeme konštatovať devastáciu celkovej kvality budúcich právnikov.

Pri pohľade na túto skazu je načase vykríknuť: „Cisár je nahý“, teda 5-ročná prax nikdy nebola a ani nie je ničím iným, ako Kladivom na koncipientov, majúcim nepremyslené a ďalekosiahle následky pre celú spoločnosť. Považujeme preto za nevyhnutné poslať Kladivo na koncipientov na smetisko dejín!

Konečné slovo v tomto boji bude mať parlament, a preto vyzývame:

Luciu Žitňanskú, aby ako politička donedávna podporujúca skrátenie praxe nabrala odvahu a verejne sa zasadila o jej skrátenie tak z pozície ministerky, ako aj političky majúcej veľkú váhu medzi koaličnými partnermi. Ministerstvo disponuje všetkými potrebnými materiálmi na vykonanie správneho rozhodnutia.

Poslankyne a poslancov, ktorí v minulosti hlasovali za skrátenie resp. proti predĺženiu praxe, aby sa postavili za svoj dlhodobý postoj k skráteniu praxe a aby v pléne zahlasovali v súlade so spoločenským záujmom.

Všetkých ostatných poslancov, aby zásadným spôsobom prehodnotili svoj postoj k osudu tisícov mladých ľudí, ktorých dnešná regulácia vyháňa do zahraničia, odkiaľ sa ich neúspešne snažíme rôznymi benefitmi lákať naspäť.

 

)
Koláž niektorých politikov v minulosti hlasujúcich v NR SR za 3-ročnú koncipientskú prax, zľava: Lucia Žitňanská, Andrej Hrnčiar, Martin Fedor a František Šebej

Veríme, že otázka skrátenia koncipientskej praxe nemá politický rozmer, nakoľko pri jej dosiahnutí takmer neexistujú „porazení“, s výnimkou niektorých advokátov v konflikte záujmov. Naopak, efektom existencie 5-ročnej praxe je poníženie tých, ktorí sa vydržia nečinne prizerať jej pustošeniu.

Víťazom pri skrátení koncipientskej praxe na tri roky bude celé Slovensko!

Záverom by sme si pri piatom výročí zavedenia Kladiva na koncipientov radi pripomenuli pozmeňujúci návrh Lucie Žitňanskej k návrhu zákona, ktorým sa Lucia Žitňanská, ešte ako opozičná politička, snažila predĺženiu praxe zabrániť:

Účelom pozmeňujúceho návrhu je vypustiť predĺženie koncipientskej praxe z 3 na 5 rokov. Takéto zvyšovanie bariér pre vstup nových subjektov do advokátskeho stavu a v konečnom dôsledu na trh možno vnímať ako obmedzovanie hospodárskej súťaže […]. V oblasti podmienok vstupu do profesie sú pravidlá už v súčasnosti zbytočne reštriktívne a predstavujú bariéru rozvoja hospodárskej súťaže, čo negatívne vplýva na cenu a kvalitu poskytovaných služieb. Slovensko je krajinou s najprísnejšou reguláciou vstupu do slobodného povolania [advokáta] spomedzi všetkých krajín OECD. Je preto dôležité, aby bola nepotrebná alebo neprimeraná regulácia v oblasti slobodných povolaní odstránená.“

Zvýraznenie textu, pre účely prehľadnosti, vykonala Iniciatíva za lepšiu advokáciu. Text celého pozmeňujúceho návrhu nájdete TU. Časť týkajúca sa koncipientskej praxe je hneď v prvom odstavci.

Marián Porvažník

Iniciatíva za lepšiu advokáciu

Teraz najčítanejšie

Lepšia advokácia

Sme skupina právnikov, advokátov, študentov práva a advokátskych koncipientov. Pochádzame z rôznych kútov Slovenska a pôsobíme (alebo sme pôsobili) na univerzitách, v advokátskych kanceláriách a vo verejných inštitúciách doma aj v zahraničí. Všetkých nás spája láska k domovine a tiež túžba meniť našu krajinu na lepšie miesto pre život.