Denník N

Kaliňáka vypočúvali, Bugár opäť ukázal charakter

a košická zdravotnícka klika úradovala

Pondelok
Neúspešný kandidát na župana Košického samosprávneho kraja požiadal o prešetrenie sčítania hlasov v župných voľbách a chcel by vyhlásiť voľby za neplatné. Zrejme mu drvivé víťazstvo SMERu nestačilo, a preto by ho chcel za každú cenu zvýrazniť ešte viac.

Všetko sa teda môže zmeniť, presne ako pohľad Beňovej na Kaliňáka. Táto odborníčka na populáciu baltickej tresky sa najnovšie stala aj odborníčkou na právo, súdnictvo a korupciu a vyhlásila, že Kaliňák je nevinný a čistý ako Kristovo pravé oko. I keď ešte nedávno mala úplne opačný názor, presvedčil ju vraj rozhovor s ním. Dá sa tomu, samozrejme, veriť. Minister ovládajúci všetky silové zložky, políciu, prokuratúru a tajné služby určite nemá žiadny problém zabezpečiť si dostatočne silné presviedčacie argumenty.

Matovič predstavil svoju tieňovú vládu, lebo podľa neho táto súčasná nemá víziu. Tvrdil pritom, že chce ukázať, že i on má odborníkov, ktorý dokážu vytvoriť alternatívu a posunúť Slovensko. A tak ukázal Budaja a spravil z neho tieňového ministra životného prostredia. Skutočne excelentný posun.

Kto si ešte do pondelka z nejakého dôvodu myslel, že nákup obrnených vozidiel môže byť transparentný a výhodný pre Slovensko a jeho zbrojársky priemysel, po pondelku je jasné, že výhodný bude predovšetkým pre blízkych príbuzných členov SNS. Vysoký úradník ministerstva pôdohospodárstva Jaroslav Regec z SNS hovorí, že nevedel o tom, že jeho príbuzný ovládol firmu, ktorá hrá dôležitú rolu v najväčšom zbrojnom obchode slovenskej histórie. Netuší, nevie, nepozná, nemá vedomosti. Pracuje na ministerstve.

Utorok
Stratil sa Kotleba. Zatiaľ čo po voľbách sa hovorilo o tom, že Kotleba má viac odvahy ako Fico, keďže sa hneď, hoci porazený, postavil na rozdiel od premiéra pred verejnosť, tak teraz je to presne naopak. Fico už týždeň breše a Kotlebu nikde, hoci pred voľbami vyskakoval zo všetkých konzerv, chladničiek a papiňákov. Novozvolený župan sa s ním nedokáže spojiť, na svete sú však informácie že kotlebovo vedenie samosprávneho kraja rozpredáva majetok. Možno by ho bolo treba hľadať v Novom Targu na trhu.

Vyšlo najavo, že Kaliňáka vypočúvala kriminálka. Prvé informácie hovorili o tom, že vypočúvanie sa malo týkať mafie a mnohí sa potešili, že už ho konečne majú. Ďalšie informácie hovorili o tom, že mafia je niečo úplne iné a ide úplne o iných ľudí. Tak trochu sa čakalo, že Kaliňák s Gašparom usporiadajú tlačovku, ale keďže sa neriešil Matovič ani Kiska, ktorý si tento týždeň samopoškodil lietadlo, tlačovka sa nekonala.

Konal sa výbor o transportéroch, ale vlastne sa ani nekonal. Opoziční poslanci chceli zaviazať ministerstvo obrany, aby predložilo zoznam firiem, ktoré sa môžu podieľať na obchodoch s transportérmi, koaliční poslanci sa síce tvárili, že nie sú vôbec proti, ale skôr než prišlo hlasovaniu, jeden po druhom sa tíško vytratili. Zostal po nich iba smrad a taký ten neutíchajúci pocit, že ďalšia krádež na úrade vlády je už v podstate dokonaná s požehnaním všetkých troch koaličných partnerov. Dokonca proti tomu neprotestuje ani Béla Bugár, ktorý svoju energiu venuje radšej Matovičovi. Život je otázkou priorít. A charakteru.

Streda
Sociálni demokrati zo strany SMER sa rozhodli zaviesť poplatky za prednostné vyšetrenie, alebo za vyšetrenie mimo ordinačných hodín pre tých, ktorí sa ponáhľajú, nemajú čas stáť na chodbách a niekedy i mimo chodieb lekárov, alebo sa jednoducho nechcú tlačiť. Poplatky sú nastavené a plánované až do výšky päťdesiatich eur. Takže keď  minulý týždeň prezident vyzýval premiéra na to, aby SMER začal riešiť sociálnu situáciu tých najslabších, najbezbrannejších a systémom najpostihnutejších ľudí na Slovensku, tak sa dočkal. Vládna strana to vyriešila po svojom.

Róber Kaliňák vysvetlil, že nie je pravda, že lieková agentúra nebude u nás sídliť kvôli tomu, že Slovensko sa prezentuje ako pijavica Európy. Že to nie je odplata za to, že keď nám je Európa dobrá, tak chceme byť v jadre, ale keď od nás chce, aby sme sa podieľali na pomoci s utečencami, tak už v jadre byť nechceme alebo chceme, ale len trošku. A nie je to ani preto, lebo na Slovensku je príšerná korupcia, porušujú sa tu ľudské práva, a keď sa rovno neporušujú, tak rozhodne sa ľuďom, povedzme inak zmýšľajúcim než je štandard, život nijako neuľahčuje.  My to Kaliňákovi, samozrejme, veríme, lebo on povedal aj to, že nie je mafián ani neobchoduje s mafiánom, ani žiadneho nepozná a ešte povedal veľmi veľa vecí, ktoré sme mu všetci bez výhrad tiež uverili.

Štvrtok
Štvrtok bol konečne politicky voľnejší deň. Politici sa neurážali, neškriekali po sebe, nenadávali si, nešticovali sa. Bola to skôr zábava.

ĽSNS z nejakého nepochopiteľného dôvodu žiadala od Danka, aby vysvetlil svoj prejav v ruskej Štátnej dume, Šebej z Mostu bol paradoxne proti, hoci ho v sobotných dialógoch kritizoval. Buď  zmenil názor ako Beňová na Kaliňáka, alebo mu je to jedno, alebo to vzdal už popredu. S Dankom je problém rozprávať sa o počasí, a tak Šebej zrejme správne tušil, že debatovať s ním o prejave v ruskej dume by bolo nad jeho Sily. Ibaže by… aha, Šebej je vlastne Dankov koaličný partner. A čo na to Danko? „Prejav ochotný v Rusku vysvetliť ja som.“ A ešte povedal, že nie je historik…

Fico posielal podnikateľov na nočnú zmenu a žiadal ich, aby vydržali za pásom od 22.00 do 6.00 hodiny. Aby len tak netliachal do vetra, rozhodol sa ísť príkladom a chce jednu nočnú absolvovať tiež. A tak sa z baníka a poľnohospodára na chvíľu pretransformuje na pracovníka za pásom. Mnohí by ho radi videli aj ako pracovníka sťahovacej služby alebo by aspoň privítali, keby sa už konečne začal venovať tomu, za čo je platený a neblbol ako malé decko.

A predsa len… Matovič nesklamal a nazval Bugára slizkým a krútiacim sa hadom. Možno to znie kruto, ale kto si prečítal tu na Nku posledný rozhovor s Bugárom, musí dať Igorovi za pravdu. Bugár sa nedištancoval ani od Glváča, ani Kaliňáka. Keď sa mal vyjadriť ku Kaliňákovi, upriamil pozornosť na Rybaniča a Kisku. Keď sa ho spýtali na Andreja Danka, začal riešiť Merkelovú. Bugár je stále ten istý Bugár ako aj v minulosti. Bez chrbtovej kosti, schopný a ochotný sa spojiť aj s čertom a velebiť každého, kto mu pomôže dostať sa k peniazom a pozemkom.

Piatoček
Veľké pohyby v Smere. Maďarič by mal byť definitívne na odchode z vedenia Smeru. O úplnom odchode síce ešte priamo nehovorí, ale vzhľadom na jeho nie celkom príjemné posledné hodnotenia jeho materskej strany a na vznik ďalších politických subjektov, je celkom dobre možné, že sa pokúsi nájsť si iného zamestnávateľa.

Košická mafia úraduje. Richard Raši neúspešný kandidát na župana sa nedokázal zmieriť s porážkou vo voľbách a nie je ochotný sa len tak jednoducho odtrhnúť od štátneho cecku. Košická mafia sa teda snaží využiť všetky nástroje ktorými drží premiéra za gule  pod krkom a rada by zrejme z Rašiho spravila nového ministra práce. Vzhľadom na Richterove nedávne vyjadrenia, že nie je prilepený k stoličke a na jeho naozaj obrovské prešľapy vo vedení rezortu a tlaku na odstúpenie je celkom možné, že Fico ani len nebude váhať. Zabije tri muchy jednou ranou. Zbaví sa nepohodlného ministra, ktorý mu robil samé problémy, pomôže svojim košickým ľudom a ešte si šplhne u svojich ešte stále zblbnutých voličov.

Piatoček ako lusk.

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/